$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

זו הסיבה האמיתית שג'ק מא החליט לפרוש מעליבאבא

דנקן קלארק החל לעבוד עם ג'ק מא ב-1999, השנה שבה הקים את ענקית המסחר המקוון בסין. ב-2016 הוא פרסם את הביוגרפיה עטורת השבחים על מא ובראיון ל"כלכליסט" הוא מסביר מה הוביל להכרזה המפתיעה של מא על פרישה מניהול האימפריה - ואיך זה קשור לממשל הסיני?

אופיר דור, בייג‘ינג 16:2415.09.18

האם המייסד האגדי ג‘ק מא באמת יפרוש מעליבאבא, החברה שהקים לפני 19 שנה? מראיון קצר שנתן מא ל“ניו יורק טיימס“ ביום שישי שעבר השתמע כי הוא מתכוון לפרוש מיידית מהחברה. כמה ימים אחר כך בהודעה הרשמית מסר מא כי יפנה את תפקידו כיו"ר ענקית הטכנולוגיה רק בעוד שנה כדי להבטיח העברת סמכויות חלקה, ובכל מקרה ישאר חבר לכל החיים ב“שותפות עליבאבא“, קבוצה של 36 מנהלים בכירים שמתכנסת אחת לרבעון ומהווה את הגוף הניהולי העליון בחברה.

 

 

 

"אנחנו יכולים להניח שהיה משא ומתן מאחורי הקלעים לגבי תהליך הפרישה של מא לאחר שהמניה הושפעה לרעה מההודעה הראשונית", אומר בראיון ל“כלכליסט“ דנקן קלארק, שכתב את הביוגרפיה עטורת השבחים על מא שיצאה לאור ב-2016. "יכול להיות שגם הממשלה הסינית הביעה דאגה מצעד לא צפוי כי אם יש משהו שאנחנו יודעים בוודאות על הממשלה הסינית זה שהיא מאוד לא אוהבת להיות מופתעת. התוצאה היא שהמסר שמא העביר יצא לא אחיד".

 

 

קלארק והביוגרפיה של ג'ק מא. "בסין צריך להתאהב בממשלה אבל לעולם לא להינשא לה" קלארק והביוגרפיה של ג'ק מא. "בסין צריך להתאהב בממשלה אבל לעולם לא להינשא לה"

 

השגריר של סין לעולם

 

מא (54) הוא אחד האנשים העשירים בסין ובעולם עם שווי מוערך של 40 מיליארד דולר. זה לא אומר בהכרח שהוא חופשי להחליט בעצמו על תזמון הפרישה שלו, כי לכל צעד של מא יש השלכות על חברת עליבאבא המעסיקה 86 אלף עובדים. מעבר לכך מא הוא כבר מזמן לא אדם פרטי אלא סמל בינלאומי לכלכלה הסינית החדשה המבוססת על יזמות פרטית ושגריר של סין לעולם. לא מוגזם לומר שכל הודעה שלו היא בעלת השלכות סיניות לאומיות.

 

מא אומנם פרש ב-2013 מתפקיד מנכ"ל עליבאבא שעבר לדניאל ג‘אנג (שעתיד לרשת אותו גם כיו“ר בעוד שנה), כך שאינו מעורב כבר בניהול השוטף, אבל עדיין לא חסרות לו מחויבויות. קחו לדוגמא את המספר הדי מדהים הזה שמא חשף בעבר: בשנה אחת קיבלה עליבאבא 40 אלף ביקורים מגורמים ממשלתיים סינים ברמות השונות, החל מראשי ערים ועד המנהיגים הבכירים ביותר. תהיו בטוחים שכל אחד מהם רוצה להיפגש עם מא. כשכל כך הרבה מונח על הכתפיים הצנומות שלו, לא פלא שמא מדבר על פרישה כבר שנים. בספר שכתב קלארק ”עליבאבא: הבית שג‘ק מא בנה“, הוא מציין כי מא הצהיר שיפרוש כבר בגיל 40 ויחזור למקצועו הקודם, הוראה.

 

”ניהול חברה גדולה בסין כמו עליבאבא כרוך כיום ביותר ויותר לחצים פנימיים וחיצוניים“, אומר קלארק. "עליבאבא היא עדיין חברה מאוד דומיננטית אבל שולי הרווח במסחר אלקטרוני קטנים מעט לאור ההופעה של מתחרים חדשים. במקביל חברות האינטרנט הסיניות מתמודדות עם רגולציה והתערבות ממשלתית כבדה ותכופה יותר מאשר אי פעם בעבר. עליבאבא התרחבה מעבר למסחר אלקטרוני והיום היא גם מחזיקה בזרוע פיננסית שהבנקים והרגולטורים מנסים ללחוץ ולהגביל. במקביל מא מקבל הרבה דרישות לזמן שלו ואולי הוא רוצה לשחרר חלק מהזמן הזה על ידי העברת אחריות לדניאל ג‘אנג".

 

מא הכחיש כי ללחצים הממשלתיים על המגזר העסקי בסין היתה השפעה כלשהי על החלטת הפרישה שלו, אבל קלארק מאמין שאי אפשר לראות את ההודעה של מא במנותק מהגישה הריכוזית שמכתיב נשיא סין שי ג‘ינפינג. "אנחנו רואים כי אפילו חברה כמו טנסנט שחשבנו שעובדת בשיתוף פעולה טוב עם הממשל נפגעת קשות מתקנות חדשות בשוק הגיימינג, המגבילות את כמות הזמן שאפשר לשחק במשחקי מחשב ואת המשחקים החדשים שמאושרים. ההגבלות האלו מחקו שליש מהשווי של החברה", אומר קלארק. "בתקופה כזו, כשהממשלה מתערבת יותר ויותר בעסקים, יש אפילו מי ששואל האם הממשלה הסינית תוכל לעמוד בפיתוי ולא להשתלט לחלוטין על החברות. עד היום הממשלה ראתה את היתרונות בכך שיזמים מנהלים את החברות הללו, אבל בעידן שבו שי ג‘ינפינג הוא יושב ראש של הכל, למה שהוא לא יהיה יו"ר גם של זה?"

 

מא עצמו ביטא לא אחת את התסכול שלו מהלחצים שבניהול חברה ששווה כ-410 מיליארד דולר. "רציתי להקים עסק קטן ולא לגדול עד כדי כך, לקבל כל כך הרבה אחריות וכל כך הרבה צרות. כל יום אני מרגיש כמו נשיא, אין לי יותר כוח וחיים משלי", אמר מא ב-2016. "בחיים הבאים לעולם לא אקים עסק כזה, אלא אהיה יותר אני עצמי. אני רוצה ליהנות מחיי". במקרה אחר אמר מא את המשפט המפורסם לפיו, "הטעות הגדולה ביותר שלי היתה להקים את עליבאבא".

 

ג'ק מא. "עליבאבא מעולם לא היתה שייכת לג’ק מא, אבל ג‘ק מא יהיה לנצח שייך לעליבאבא" ג'ק מא. "עליבאבא מעולם לא היתה שייכת לג’ק מא, אבל ג‘ק מא יהיה לנצח שייך לעליבאבא" צילום: רויטרס

 

 

הפסד של 30 מיליון דולר

 

קלארק, מייסד חברת הייעוץ BDA, מתגורר בסין כבר 24 שנה. הוא החל לעבוד עם מא ב-1999, השנה בה מא ביחד עם 17 שותפים נוספים הקימו עליבאבא בסלון הדירה של אשתו של מא, קטי. "אני זוכר שהלכתי לחדר האמבטיה בדירה ונתקלתי בכוס מלאה במברשות שיניים. אז הבנתי שהאנשים האלה בקושי חוזרים הביתה", מספר קלארק. כמה שנים אחר כך הוא קיבל הזדמנות לרכוש מניות עליבאבא ב-50 אלף דולר, אך נמנע ברגע האחרון מלכתוב את הצ‘ק, "בגלל שאני חצי סקוטי". ב-2014, אחרי ההנפקה הגדולה של עליבאבא, המניות האלו היו שוות 30 מיליון דולר.

 

"זה סיפור שהשתמשתי בו פעמים רבות כשהספר יצא כי לאנשים קל יותר להזדהות עם לוזר מאשר עם מישהו עשיר ומצליח", צוחק קלארק. "האמת שב-2014 עליבאבא נתנו לי הזדמנות להשתתף בהנפקה ולקנות מניות במחיר השוק, שזה משהו שהיה קשה להשיג, אז החזרתי חלק מההפסדים שלי. בכל מקרה אם היתה לי מכונת זמן בוודאות הייתי חוזר אחורה וקונה את המניות".

 

 

דניאל ז'אנג, מנכ"ל עליבאבא שעתיד להפוך ליו"ר בעוד כשנה דניאל ז'אנג, מנכ"ל עליבאבא שעתיד להפוך ליו"ר בעוד כשנה צילום: רויטרס

 

קלארק צולל בספר לדרך שעשה מא מילדותו כנער עני ששימש מדריך תיירים ברחובות האנג ג‘ואו, דרך עבודתו כמורה לאנגלית ומתורגמן ועד להקמת אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. "הרקע של מא הוא של סוחר ועניינים של מסחר הם הדבר שהכי נוח לו להתעסק איתם. גם כשהוא היה מורה, מא המשיך למכור שטיחים מפלסטיק כהשלמת הכנסה", מספר קלארק.

 

אבל כדי להוביל חברת ענק כמו עליבאבא צריך בנוסף לכישרון המסחרי גם חושים ויכולות תמרון פוליטיות לא מבוטלות, על מנת לשמור על היחסים החיוניים עם הממשל הסיני שידו בכל. מא התייחס פעם לנושא ואמר כי, "צריך להתאהב בממשלה אבל לעולם לא להינשא לה", סוג של "כבדהו וחשדהו" בגרסה הסינית.

 

"למא היו תקריות עם הממשלה לאורך השנים והמחלוקות הפומביות מולה הפכו אותו ליותר מעניין עבור הציבור. לפעמים הוא היה מצייץ ביקורת ואז מוחק אותה מהרשת אחרי זמן קצר", מספר קלארק. "אבל מא ידע גם למצב את עצמו כמי שמביא תועלת לממשלת סין ולתפור את המסר שלו לפי הצרכים. לאחר ששי ג‘ינפינג נסע לכנס דאבוס והצהיר שסין תומכת בגלובליזציה, מא מיהר ליישר קו והשמיע את אותו המסר יומיים אחר כך. הוא גם ערך כנס ענק בדטריוט במטרה לסייע לחברות אמריקאיות קטנות ובינוניות לייצא לסין. אבל בימים שבהם כל הכותרות שייכות לנשיא שי, לא קל לקרוא לאן נושבת הרוח הפוליטית ולהתאים את עצמך".

 

מא אוהב את מעמדו כסלבריטאי?

"הוא בהחלט אוהב את הקהל ואוהב להיות על במה. הוא יודע לעורר תגובות בקהל והוא גם איש מאוד מצחיק. אפשר לו שיש לו חוצפה יהודית ממש. מאידך הוא אוהב לזכות גם לרגעים שקטים ואת זה קשה לו יותר ויותר לקבל. זה יכול להיות מאוד מלחיץ להיות סביב מא מבחינת תשובת הלב שהוא זוכה לה מהקהל".

 

אמרת בעבר שהוא פחות חופשי לעשות מה שהוא רוצה ביחס למה שאנשים אולי חושבים.

"זה נכון. הוא אוהב לנסוע ובשנה שעברה בילה יותר מ-200 יום בנסיעות בעולם. יש לו מטוס פרטי, טירות ויקב בדרום צרפת, בית יפה בצפון מדינת ניו יורק. הוא אוהב יין ואוהב לנסוע לאפריקה, יש לו את כל הצעצועים אז למה לא לנצל אותם? הפרישה אולי תיתן לו הזדמנות לעשות יותר ממה שהוא רוצה עם פחות כאבי ראש מרגיזים ודאגות ביחס לפגישה עם מנהיג כזה או אחר".

 

באותה נשימה קלארק לא לגמרי מאמין כי מא יוכל אי פעם להתנתק לגמרי מהישות שיצר עליבאבא, לא משנה באיזה תפקיד יחזיק. מא עצמו כתב במכתב הפרישה שלו כי "עליבאבא מעולם לא היתה שייכת לג’ק מא, אבל ג‘ק מא יהיה לנצח שייך לעליבאבא".

 

"כשמנהיג כזה או אחר בסין יחשוב על עליבאבא הוא עדיין ירצה להרים קודם כל טלפון לג‘ק מא. מא מייצג כל כך הרבה דברים כמו המגזר הפרטי בסין והאינטרנט בסין שיהיו לו קשה לסגת מהם", חוזה קלארק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x