$
המזרח התיכון

פרשנות

איתות לרוחאני: ההדחה שלך קרובה

הדחת שר הכלכלה האיראני, מקורבו של הנשיא רוחאני, מבשרת מי עתיד בסופו של דבר לשלם את המחיר על הידרדרות כלכלת איראן וקריסת הריאל. לעת עתה הנשיא נהנה מהגנת המנהיג העליון, שחושש מהחרפת הכאוס במדינה

דורון פסקין 08:5327.08.18

החבל סביב צווארו של נשיא איראן חסן רוחאני הולך ומתהדק. הדחת מקורבו שר הכלכלה אתמול היא איתות נוסף לכך כי הוא צפוי בסופו של דבר לשלם את המחיר על קריסת הריאל האיראני וההידרדרות במצב הכלכלי.

 

 

 

מסעוד קרבסיאן סיים את תפקידו לאחר שהפסיד בהצבעת אמון בפרלמנט האיראני. חלק מהתומכים הגיעו מהמחנה "המתון" הנחשב אוהד לרוחאני, דבר היכול להעיד גם על אובדן האמון בנשיא עצמו. קרבסיאן הוא השר השני המודח על ידי הפרלמנט. קדם לו שר העבודה עלי רביעי שסיים את תפקידו בתחילת החודש.

מסעוד קרבסיאן מסעוד קרבסיאן צילום: Irna

 

 

הטיעון של המחנה השמרני כנגד ממשלתו של רוחאני הוא שההידרדרות במצב הכלכלי נובעת לא מהסנקציות האמריקאיות, אלא ממדיניות לא יעילה.

 

מבקרי הממשלה טוענים כי התפקוד הלקוי של הממשלה הביא להחמצת ההזדמנות של הסרת הסנקציות בעקבות הסכם הגרעין. טענה זו נכונה במידה רבה, שכן במשך שנים סובל המשק האיראני מחוסר יעילות, לצד שחיתות נרחבת, בעיות מבניות והיעדר שקיפות. אנשי רוחאני מצדם טוענים כי הכישלון הכלכלי רובץ לפתחם של השמרנים, שעשו כל מאמץ לתקוע מקלות בגלגלי הממשלה בעת שהסנקציות הוסרו. הדבר בא לידי ביטוי בהגברת ההשתלטות של משמרות המהפכה על חלקים נרחבים מהמשק.

 

 

נשיא איראן חסן רוחני נשיא איראן חסן רוחני צילום: רויטרס

 

 

כמו כן נטען, כי השמרנים סיכלו העברת תקציבים ליצירת מקומות תעסוקה לטובת הפניית עוד ועוד משאבים לצרכים צבאיים, כולל מימון ארגוני טרור במדינות השכנות.

לכל באיראן ברור כי השרים שהודחו הם בבחינת השעיר לעזאזל. מדובר בשני שרים זוטרים יחסית, אך הם היו יעד אפשרי מבחינת חברי הפרלמנט. בשלב זה, רוחאני נהנה מהגנתו של המנהיג העליון, אך לא ברור לכמה זמן. עלי ח'מינאי אינו נחשב מתומכיו הנלהבים, בלשון המעטה, אך הוא סבור כי הדחתו כרגע תכניס את איראן לכאוס גדול עוד יותר.

 

כל זה קורה כשלושה שבועות לאחר חידוש הסנקציות האמריקאיות ועם המשך נטישת החברות הזרות. ברקע הדברים נמשכת התסיסה העממית נוכח הירידה התלולה ברמת החיים, וזאת עוד לפני שהסנקציות הקשות יותר, על משק הנפט, נכנסו לתוקפן.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x