$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

הסוד הסיני לנישואים מאושרים: הנשים אחראיות על הכסף

במשפחות רבות בסין, הנשים, שנתפשות כשקולות ואחראיות יותר בניהול כספים, מחזיקות את כרטיס הבנק היחידי והגברים מקבלים קצבה יומית קטנה להוצאות אישיות

אופיר דור, בייג‘ינג 11:0025.08.18

ב-2013 יצא בנק הסחר של סין בשירות חדש שתואר כחוסך אנרגיה וכסף ותורם להרמוניה המשפחתית. במסגרת השירות, הבנק בודק באופן יומי את יתרת הזכות בחשבון הבעל. כאשר היתרה בחשבון עולה מעל 1,000 יואן (550 שקל), כל הכסף העודף מועבר באופן מידי לחשבון של אישתו. השירות הזה נשמע אולי תמוה למי שבא מהמערב, אבל בסין הסדר פיננסי ברוח דומה מתקיים במשפחות רבות.

 

 

 

זוהי באמת אחת מהתופעות המפתיעות שנתקלתי בהן מאז שעברתי לסין לפני שלוש שנים. בסין, כמו במדינות נוספות באסיה כדוגמת יפן ודרום קוריאה, מסורתית האישה היא זו שמנהלת ובמקרים רבים מחזיקה את הכספים המשפחתיים. הנשים נתפשות כזהירות ושקולות יותר בענייני כספים וחסכניות יותר מגברים. בסינית קיים ביטוי לפיו ”כשלגברים יש כסף הם הופכים לרעים“, ולכן ניהול הכסף על ידי האישה אמור למנוע מהבעל לרעות בשדות זרים או פשוט להוציא כסף על שתייה, עישון והימורים.

 

במסגרת שיטה זו לניהול הבית, המשכורת של הגבר מועברת היישר אל החשבון של האישה או לחילופין האישה היא זו שמחזיקה בכרטיס הבנק היחיד ודואגת לכיסוי כל הוצאות הבית. הגבר מקבל קצבה יומית, שבועית או חודשית קבועה להוצאות אישיות.

 

חשבונות משותפים לא פופולריים

 

בשיחות עם מכרים סינים תשמע כאלה שממעיטים בחשיבות העניין וטוענים כי מדובר בנחלת העבר, הסדר מיושן שהיה נפוץ בדורות הקודמים, מהימים שבהם נשים לא עבדו מחוץ לבית ולא הרוויחו כסף בעצמן ולכן נזקקו לתחושת ביטחון מהגברים. גם השירות של בנק הסחר של סין זכה בזמנו ללא מעט ביקורת וכונה "השירות המרושע ביותר נגד גברים בהיסטוריה". ”אני לא מבין את הבנק, האם הוא מתכוון לשתק את כל הגברים בסין או לפרק את כל המשפחות?”, כתב אחד הגולשים אז.

נשים סיניות. מנהלות את ענייני הכסף במשפחה נשים סיניות. מנהלות את ענייני הכסף במשפחה צילום: גטי אימג'ס

 

 

אולם סקרים שנערכו בסין בשנים האחרונות מגלים שעדיין מדובר בדרך התנהלות פופולרית למדי בקרב משפחות. לפי סקר מ-2016 שנערך על ידי אתר חדשות כלכליות בסין וזרוע המחקר של עליבאבא, 60% מהנשים דיווחו שהן אלו שמנהלות ושולטות בכספים המשפחתיים. סקר אחר שפרסם אתר שידוכים סיני באותה השנה מצא ש-78% מהנשים שנולדו בשנות ה-90' ידרשו מהגבר להעביר להן את השכר אחרי הנישואים. עם זאת, רוב הגברים שהשתכרו מעל 10,000 יואן לחודש (5,500 שקל) הצהירו כי הם מעדיפים לשמור על המשכורת בשליטתם.

 

סקר אחר שערך עיתון הג‘וואנג ג‘ואו דיילי מדרום סין ב-2015 מצא כי ב-40% מהבתים האישה אחראית על הניהול של העניינים הפיננסיים וב-15% הגבר הוא אחראי. בשאר המקרים (45%) בני הזוג מנהלים כל אחד חשבון נפרד. אף שחלק מהבנקים בסין מציעים את האופציה לפתוח חשבון משותף, האפשרות הזו עדיין לא פופולרית במיוחד במדינה.

 

 

אישה סינית על רקע מסך בבורסה. הדעות חלוקות לגבי מי צריך לנהל את ענייני הכסף במשפחה אישה סינית על רקע מסך בבורסה. הדעות חלוקות לגבי מי צריך לנהל את ענייני הכסף במשפחה צילום: גטי אימג'ס

 

 

ההסדר הסיני לחלוקת הכספים יוצר לפעמים סיטואציות שנראות מעט משעשעות, לפחות בעיניים מערביות. חברי הזרים הגרים בבייג‘ינג מספרים מידי פעם על הקולגות הסינים שלהם שמבקשים הלוואה קטנה כדי לאכול במסעדה בצהריים או לקנות גלידה במהלך נסיעת עבודה, פשוט כי בזבזו את כל הקצבה היומית או השבועית שלהם. באחד הסרטונים באפליקציית הסרטונים הקצרים הסינית המצליחה דואו-אין מככבים שני זרים שגרים בעיר צ‘ונג צ‘ינג בדרום-מערב סין.

 

"סלח לי אדוני", שואל אחד הזרים שתופס את תפקיד המראיין את השני. "בכל חודש כמה כסף אתה נותן לחברה שלך לבזבוזים". ”אתה משוגע נכון? אנחנו בצונג צ‘ינג, כל המשכורת שלי הולכת אליה", עונה השני ואז מוסיף בחיוך: ”אבל כל יום אני מקבל ממנה 30 יואן (16.5 שקל)".

 

הפרופסור שהגיע לראשונה לבנק

 

שיטוט באינטרנט הסיני מגלה דיונים סוערים סביב השאלה האם גברים צריכים לתת לנשים את כרטיס הבנק היחיד ולנהל את כל הכסף המשפחתי. הטיעונים שנשמעים בעד ההסדר הם כי נשים מנהלות יותר טוב את הכסף מגברים ומשפחות שבהן הנשים אחראיות על הצד הפיננסי מצליחות לחסוך יותר ולרכוש דירה מהר יותר. לטענת חלק מהמאמרים, ההסדר שבו האישה היא שמנהלת את הכסף מוביל לחיי נישואים מאושרים יותר, עם יותר אמון הדדי, ומסייע לגברים להתרכז בקריירה. לצד זה אפשר למצוא ברשת גם סיפורים שמציגים את ההסדר באופן שלילי יותר. בחודש שעבר למשל פרסמו אתרי האינטרנט בסין סיפור על פרופסור באוניברסיטה מהעיר ווהאן במרכז סין, בן 65, שהצליח לקבל חזרה מאישתו את כרטיס הבנק. הוא נכנס שמח וטוב לב אל סניף הבנק לראשונה בחייו, רק כדי לגלות שהוא לא יודע בכלל להשתמש בכרטיס.

 

גבר אחר כתב שאלה באתר השאלות והתשובות הסיני הפופולרי ג‘ה חו: "התחתנתי לא מזמן ואישתי מכריחה אותי לתת לה את כרטיס הבנק, אבל אני לא רוצה. איך אתם מנהלים את ענייני הכספים אחרי הנישואים?". השאלה עוררה תגובות מגוונות.

 

חלק מהגולשים תמכו באי רצונו של השואל להעביר את הכרטיס לידי אשתו. ”אל תוותר“, כתב לו גולש אחד. ”אם הייתי גבר והיו דורשים ממני למסור את כרטיס הבנק, הייתי מתגרשת“, כתבה גולשת אחרת בתגובה. לעומת זאת גולשים רבים אחרים, גברים ונשים כאחד, ניסו לעודד את השואל דווקא לראות את היתרונות הגלומים בהסדר. "אשתך לא רוצה את הכסף שלך, היא רוצה תחושת ביטחון", כתב לו אחד הגולשים. "אם אתה זה שמחזיק בכרטיס הבנק, אתה צריך לקנות לאישתך מתנה בכל חודש אחרת תחשב לקמצן“, כותב גולש אחר ספק ברצינות, ספק בצחוק. ”אם תיתן לה את הכרטיס תוכל לחסוך יותר כסף".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x