$
תעשייה ופיננסים

משבר בנקים בבנגלדש עלול לרוקן מדפים בזארה ו־H&M

משבר חובות בענף הבנקאות במדינה גורם מחנק אשראי במשק הבנגלדשי, שהוא אחד מיצואני הביגוד הגדולים בעולם. בהיעדר מספיק הלוואות, התעשיינים שעובדים עם רשתות בינלאומיות מתקשים להתאים את עסקיהם לשינויים בביקוש לבגדים

שירות כלכליסט 08:0917.04.18

משבר מתמשך בענף הבנקאות של בנגלדש עלול להוביל לשיבושים באספקת הסחורה של קמעונאיות אופנה בינלאומיות מובילות.

 

לפי הנתונים האחרונים שפרסם הבנק המרכזי של המדינה, שיעור החובות המסופקים של הבנקים כחלק מכלל ההלוואות עמד בספטמבר האחרון על 10.7%. מדובר בעלייה של 0.6 נקודות האחוז לעומת יוני אשתקד ובשיעור גבוה יותר מיתר יצרניות הטקסטיל המובילות באסיה וביניהן הודו, וייטנאם, אינדונזיה ונפאל. אם כוללים בחישוב חובות מסופקים שעברו פריסה מחדש, יגיע שיעור החובות המסופקים כחלק מכלל ההלוואות במגזר הבנקאי ל־17%.

 

 

בנגלדש היא יצואנית הבגדים הגדולה בעולם אחרי סין. אלא שבניגוד לסין, שמייצאת מגוון מוצרים ושירותים, היצוא הבנגלדשי נשען כמעט אך ורק על ביגוד. בשנה שעברה נאמד חלקו של הענף ביצוא מהמדינה ב־83%. בין ינואר ליולי אשתקד ייצאה בנגלדש בגדים בהיקף של 17.7 מיליארד דולר. רשתות אופנה בינלאומיות מובילות כמו זארה הספרדית, H&M השבדית, ואמריקן איגל האמריקאית מייצרות חלק ניכר מהקולקציות שלהן במדינה בת 163 מיליון התושבים. בנוסף, גם רשתות קמעונאות שלאו דווקא מתמחות באופנה כמו וולמארט או טארגט עובדות עם קבלני משנה בנגלדשים שמייצרים עבורן בגדים. כעת החשש הוא שהיקף החובות המסופקים בבנגלדש יגבילו את יכולתם של הבנקים להעניק הלוואות לתעשיינים מקומיים שמייצרים בגדים עבור לקוחות בינלאומיים ומעוניינים להרחיב את פעילותם כדי לענות על הביקוש.

 

"למרות שתיקי ההלוואות של בנקים מסחריים בבנגלדש נוטים להיות מגוונים, ההלוואות שניתנות לתעשיות הטקסטיל והבניין תופסות חלק ניכר מהתיקים", אמר לפייננשל טיימס ג'ייסון יק, אנליסט בחברת המחקר BMI מקבוצת פיץ'. "חוסר יכולת של מפעלי טקסטיל לקבל הלוואות בגלל משבר בבנקים יכול לעצור את שרשרת האספקה של קמעונאיות אופנה בינלאומיות", ציין יק.

 

בעיות באספקת הסחורה לחנויות בעקבות משבר בנקאות בבנגלדש יוסיף לקשיים של קמעונאיות האופנה, שמתמודדות עם האטה במכירות וירידה בתנועת הקונים בחנויות. כך למשל, קבוצת אינדיטקס הספרדית, בעלת מותגים כמו זארה ופול אנד בר, דיווחה על עלייה של 5% בלבד במכירות ב־2017, בחנויות שפתוחות יותר משנה. לשם השוואה, ב־2016 דיווחה החברה על עלייה של 10% במכירות באותה קטגוריה. רשת H&M דיווחה בפברואר על כוונתה לסגור 170 סניפים השנה — המספר הרב ביותר של סגירות מאז 1998. המשבר בענף האופנה נזקף בעיקר לצמיחה המהירה במכירות מקוונות, וכן לחורף השחון שעבר על אירופה, והותיר את הרשתות עם מלאי בגדים חורפיים עודף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x