$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

מלחמת סחר? הגולשים הסינים מגיבים: ”זה הזמן להתחיל דיאטה“

קריאות קרב פטריוטיות (”בואו נילחם עד הסוף, סוף סוף יש דם!“) לצד חשש מהעלייה הצפויה במחירי שמן הסויה, מרכיב חשוב במטבח הסיני. כך הגיבה הרשת הסינית להתגברות המתיחות הכלכלית מול ארה“ב השבוע

אופיר דור, בייג‘ינג 22:0005.04.18

קריאות קרב פטריוטיות לצד דאגה מסוימת וקורטוב הומור, כך אפשר לאפיין את התגובה של הגולשים הסינים ברשת החברתית סינה וויבו (הטוויטר הסיני) למלחמת הסחר בין סין לארה“ב שרשמה החרפה השבוע. 

ההודעה הסינית ביום רביעי אחר הצהריים (שעון בייג’ינג) על הכוונה להטיל מכס נוסף בגובה 25% על 106 מוצרים המיובאים מארה“ב בתגובה למהלך מקביל שמתכננת ארה“ב, התקבלה בשמחה ותמיכה על ידי הטוקבקיסטים הסינים בוויבו. ”אל תפחדו!“, כתב גולש בתגובה לידיעה שפרסמה סוכנות הידיעות הסינית הממשלתית שינחואה. ”אנחנו הסינים יודעים לשרוד קשיים“. גולש אחר הוסיף כי ”תופי המלחמה כבר הולמים. בואו נילחם עד הסוף!“.

 

נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ צילום: איי פי

 

 

המגיבים הסינים חזרו שוב ושוב על פתגם סיני לפיו אין זה מנומס לא להחזיר טובה למי שקיבלת ממנו משהו. השגרירות הסינית בוושינגטון השתמשה בפתגם בתגובה צינית משהו שפרסמה להודעת ממשל טראמפ על המכסים המתוכננים על סחורה סינית וגולשים רבים אימצו אותו וחזרו וציטטו אותו.

 

”למה רק 100 מוצרים?“

 

המסר העיקרי שהעבירה התקשורת הסינית בשבועות האחרונים היה כי סין אמנם אינה חפצה במלחמת סחר עם ארה“ב, אבל עליה להגיב כאשר היא מותקפת. במאמר שפרסמה הליגה הצעירה של המפלגה הקומוניסטית ב-24 במרץ נטען כי נסיונות לפייס את התוקף אינם יעילים, כפי שהוכח בעבר בימי התוקפנות היפנית נגד סין ובכניעה של ראש ממשלת בריטניה נוויל צ‘מברלין לגרמניה הנאצית לפני מלחמת העולם השנייה.

 

לפי המאמר, מלחמת הסחר כמו גם התמרונים שעורכת ארה“ב בים סין הדרומי והידוק הקשרים בין ארה“ב לטיוואן נובעים כולם מהפחד האמריקאי מהכוח הכלכלי הגדל של סין והתפקיד המתרחב שלה בקהילה הבינלאומית. רוב הגולשים הסינים כך נראה אימצו את התפיסה הזו.

 

”סין הכניסה לרשימה פריטים הקשורים לחייהם של אנשים כמו בשר ופירות אבל ארה“ב הכניסה לרשימה מוצרי מדע וטכנולוגיה כדי לדכא את הההתפחות של סין“, כתב גולש אחד. ”ההתפתחות המהירה של סין גרמה למדינות אחרות לעינים אדומות (ביטוי סיני שמבטא קנאה) והן מוכנות לנקוט באסטרטגיות שיגרמו להפסדים לשני הצדדים. אבל אל תשכחו שסין של היום היא לא סין של פעם והעם הסיני עומד איתן כדי להגן על כבודו“, כתב אחר. ”ברור שהאמריקאים מפחדים מכך שסין תעקוף אותם בייצור טכנולוגי“, הוסיף גולש שלישי. ”זוהי מגמה שטראמפ לא יכול לעצור!“. ”אתה חושב שאנחנו נמצאים במאה קודמת ואפשר לנהוג בבריונות כלפי סין? אתה טועה“, הוסיף גולש אחר תוך שהוא מתייחס לזיכרונות העבר של ההשפלה הסינית מול מעצמות המערב עד לעליית הקומוניזם. הגולשים התייחסו לארה“ב כמדינה שמחפשת להרוויח על חשבון אחרים.

 

למעשה הביקורת המרכזית על הממשלה הסינית שנשמעה ברשת, היתה כי זו התמהמה יותר מידי לפני שהגיבה לתוקפנות האמריקאית ולא פעלה מספיק בנחישות. ”סוף סוף לא עוד הודעת גינוי חריפה אלא יש גם דם!“, כתב גולש אחד. ”למה רק מעל 100 מוצרים?“, תהתה גולשת מרוגזת אחת. ”הרשימה שלהם כוללת מעל 1,000 מוצרים“.

 

”האם אנשים פשוטים יושפעו מכך?“

 

סוכנות הידיעות שינחואה הוסיפה תגית מיוחדת תחת השם ”מחזירים מתקפה במלחמת המסחר“ ונכון ליום רביעי בלילה (שעון בייג‘ינג) נרשמו 250 מיליון צפיות בפוסטים שהכילו את התגית. מבין רשימת המוצרים האמריקאים עליהם יוטל מכס מוגדל בסין, הכוללת מכוניות, מטוסים, כימיקלים, בשר בקר, טבק וויסקי, עיקר תשומת הלב של הגולשים הסינים הופנתה לפולי הסויה. סין מייבאת את מרבית פולי הסויה שהיא צורכת, כתוצאה מהחלטה אסטרטגית להתמקד בגידול דגנים בעלי תפוקה גדולה יותר פר שטח נתון כמו אורז, חיטה ותירס. ארה“ב היא היצואנית השנייה בגודלה של סויה לסין אחרי ברזיל. המכסים עלולים להביא לעלייה במחירי שמן הסויה, השמן הפופולרי ביותר לבישול בסין.

 

חלק מהגולשים הסינים חשבו שההתייקרות היא שלב הכרחי. ”כל העם מברך על ההתייקרות במחירי השמן לבישול“, כתב גולש פטריוט. ”חייבים להילחם בחזרה, אנחנו מבינים שתהיה עליית מחירים אבל מוכנים להקריב למען המדינה“, הוסיף גולש אחר באותה הרוח. לעומתם היו מי שהפגינו יותר חשש: ”בכמה יעלו המחירים, האם ב-10 יואן, ב-50 יואן או ב-100 יואן? האם המשכורת שלכם גבוהה מספיק כדי לעמוד בכך?“, כתב גולש אחר. ”האם אנחנו האנשים הפשוטים נושפע מכך?“, שאל סיני שלישי בחוסר ודאות.

 

הסינים כבר מורגלים בסכסוכים עם מדינות אחרות. בעבר הלא רחוק ניהלה סין סכסוכים עם דרום קוריאה סביב הצבת סוללות הגנה נגד טילים, עם הפיליפינים על ים סין הדרומי ואפילו מול נורווגיה בגין מתן פרס נובל לשלום למתנגד המשטר ליו שיאובו. בדרך כלל מלווים הסכסוכים האלו בקריאות לחרם על מוצרים שמגיעים מאותה המדינה, קריאות שלעתים מחוזקות על ידי הממשל. גם כעת הופיעו קריאות כאלה נגד סחורה אמריקאית ובעיקר נגד המוצרים של אפל. ”מי שמשתמש בסלולרי של אפל שלא יעז בכלל להגיב“, כותב טוקבקיסט סיני אחד. מגיב אחר הפנה את תשומת ליבו לכך שגם מערכת ההפעלה אנדרואיד היא תוצרת ארה“ב. ”אני גמרתי עם דיבורים. מחר אני מתכוון לרסק את מכונית הפורד של הקולגה שלי לעבודה“, כותב גולש אחר ספק ברצינות ספק בצחוק.

 

למרות הנושא הרציני היו בכל זאת מי ששמרו את ההומור כמו גולש שציין כי ”זה בדיוק הזמן שאני צריך להתחיל דיאטה“. גולשים אחרים מצאו את הצד החיובי בכל העניין. ”עכשיו כבר לא נצטרך לאכול פולי סויה מהונדסים גנטית“, כתבו כמה מהם. וכמו בכל מהלך, גם ממלחמת הסחר המתפתחת יש מי שמרוויח. ”המשפחה שלי מחזיקה חוות חזירים ועליית המחירים טובה לנו“, כתב גולש שמח אחד בהתייחס כך נראה להכללת הבקר מארה“ב ברשימת המוצרים שעליהם יוטל מכס נוסף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x