$
חברה וסביבה

מעצר המיליארדרים בסעודיה הניב לקופת המדינה 106 מיליארד דולר

381 בני אדם מעורבים בחקירת השחיתות הנרחבת, כך לפי התובע הכללי. 56 אנשים נשארו במעצר וכל היתר שוחררו, בהם גם איש העסקים המיליארדר, הנסיך עלוואליד בין טלאל

שירות כלכליסט 17:1830.01.18

מעצרם בערב הסעודית של עשרות אנשי עסקים, מיליארדרים, אנשי ציבור, בני משפחת המלוכה ועוד הכניסה לקופת המדינה למעלה מ-106 מיליארד דולר.

 

על פי הרשויות הסעודיות נותרו עדיין 56 אנשים במעצר, והתובע הכללי, סעוד אל-מוג'ב אמר כי הסכמי פשרה שנעשו עם כמה מהמעורבים כוללים הפקעות נדל"ן, ישויות מסחריות, ניירות ערך ומזומן. אולם הוא לא פירט באילו סוגי עסקים או נכסים מדובר.

 

 

 

לדבריו ישנם 381 בני אדם המעורבים בחקירת השחיתות הנרחבת, שהחלה ב-4 בנובמבר. חקירה זו – בראשות הנסיך מוחמד בין סלמאן – היא חלק ממאמץ חסר תקדים לנקות את הממלכה משחיתות.

 

הנסיך הסעודי מוחמד בין סלמאן הנסיך הסעודי מוחמד בין סלמאן צילום: איי אף פי

 

בשבוע שעבר אמר אל-מוג'ב כי 90 עצורים שוחררו לאחר שהסכימו להסדרים פיננסיים, אך 95 עדיין במעצר. מאז כ-40 חשודים נוספים שוחררו. שמות המעורבים לא פורסמו. בין העצורים ששוחררו במהלך סוף השבוע נמצא איש העסקים המיליארדר, הנסיך עלוואליד בין טלאל, יו"ר קרן קינגדום הולדינג (Kingdom Holding) ובעל השקעות בחברות מערביות מובילות כגון טוויטר, אפל, ליפט וסיטיגרופ.

 

בין טלאל הוחזק במעצר בית במשך 80 יום, אותם שהה במלון הריץ-קרלטון היוקרתי בריאד. במלון הוחזקו עוד עשרות בכירים ואנשי ציבור, שם נחקרו והופעל עליהם לחץ לוותר על נכסים פיננסיים משמעותיים בתמורה לשחרורים.

 

בין טלאל בין טלאל צילום: רויטרס

 

 

בנקודה זו לא ברור מה כולל ההסכם של בין טלאל, אולם מלבדו נעצרו עוד לפחות 10 נסיכים וכן עשרות אנשי עסקים ובכירי ציבור.

 

מבקרי המהלך טוענים כי מדובר למעשה במבצע טיהור מצד הנסיך בין סלמאן, שנועד להעביר לידיו שליטה בחברות סעודיות מובילות, להחליש יריבים פוטנציאליים ולהשתיק את מבקריו, החוששים מעלייתו המהירה לעמדת כוח בעוד הוא מתכונן לרשת את הכתר מאביו, המלך סלמאן.

 

אולם על פי הרשויות הסעודיות, המהלך נועד לשפר את האקלים העסקי בממלכה והכסף שהושב יועבר לתכנית לסיוע למעמדות הבינוניים והנמוכים בהיקף של 8.5 מיליארד דולר לשנה.

 

לדברי התובע הכללי, העצורים שטרם שוחררו מוחזקים "בשל האשמות פליליות בלתי פתורות, או לשם המשך החקירה". חלקם עלולים גם להישלח למאסר.

 

בניסיון להרגיע את המשקיעים הזרים, פרסמה הממשלה הודעה רשמית ובה טענה כי חקירת אלו שנמצאו מעורבים בשחיתות "הושלמה". אולם חרף הטענה כי הטיהור כמעט והושלם, המשקיעים עדיין חוששים מלעשות עסקים בממלכה, שם שותפים עסקיים וחברות עלולים למצוא עצמם במעצר. כמו כן, קיים החשש שבני משפחת המלוכה שנפגעו מהמהלך עלולים להגיב בנקמה כלשהיא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x