$
תעשייה ופיננסים

דיווח: סופטבנק רוכשת 15% מאובר לפי שווי של 48 מיליארד דולר

לפי "הוול סטריט ג'ורנל", מדובר בשווי הנמוך ב-30% מזה שנקבע לאובר ביוני 2016; הירידה החדה נובעת מהשערוריות והתוצאות המאכזבות של החברה

מיקי גרינפלד ורפאל קאהאן 20:5228.12.17

סופטבנק ואובר הגיעו להסכם עקרונות שלפיו ענקית התקשורת והטכנולוגיה מיפן תרכוש 15% מחברת הנסיעות השיתופיות לפי שווי של 48 מיליארד דולר. כך מדווח "הוול סטריט ג'ונרל". 

 

כפי שהוערך בדיווחים שפורסמו באחרונה, השווי שנקבע לאובר בעסקה נמוך ב-30% מזה שנקבע לה בהערכת השווי מיוני 2016. אובר נאלצה להיענות להצעה במחיר הנמוך, לאחר שנה רצופת שערוריות וחדשות מאכזבות שיצאו מהחברה - שהובילו להדחת המייסד מתפקיד המנכ"ל ולמינויו של מנכ"ל אקספדיה דארה קוסרשאהי.

 

אובר העמידה בסך הכל כ-20% ממניותיה למכירה. על פי הדיווחים שאר 5% יירכשו בידי המשקיעים הנוכחיים. עם זאת כחלק מהעסקה סופטבנק הסכימה שכמיליארד דולר מהסכום אותו היא מייעדת לעסקה ישקף לחברה את שווי השוק המקורי שלה. כך שמדובר בהמתקה של העסקה מצידה של סופטבנק על מנת להביא את אובר להסכים לתנאים הקשים. הצעת המכירה של אובר צפויה לפוג ביום רביעי הקרוב ועד אז יש למציעים עדיין אפשרות להתחרט

 

אובר לא מתכננת לצאת להנפקה לפני 2019 (וייתכן מאד שאף מאוחר יותר), ובינתיים שורפת מזומנים בהיקף של מאות מיליוני דולרים בכל רבעון - ברבעון השלישי הפסדי החברה עמדו על כמעט 1.5 מיליארד דולר.

 

אובר זקוקה להזרמה של מזומנים לצורך המשך ההתרחבות, ולא פחות חשוב – לצורך העברת תשלומים למשקיעים ולעובדים. דחיית ההנפקה מחייבת את החברה למצוא משקיע מהותי, שיקל על לחץ החובות וההפסדים שתחתיו היא פועלת.

 

מנכ"ל אובר, דארה קוסרשאהי מנכ"ל אובר, דארה קוסרשאהי צילום: בלומברג

 

העסקה תאפשר לבעלי מניות קיימים לבצע מיני-אקזיט ולממש חלק ניכר מהשווי שצברו השקעותיהם לאורך שנות פעילות החברה. לאורך השנים ביצעה אובר מספר רב של סבבי גיוס משמעותיים. רובם, במיוחד אלו שלפני 2015, בשווי נמוך בהרבה מ-48 מיליארד דולר. ביוני 2014, למשל, גייסה אובר 1.4 מיליארד דולר לפי שווי של 17 מיליארד דולר, בעוד בסבב A ב-2011 היא גייסה 11 מיליון דולר לפי שווי של 49 מיליון דולר.

 

באוגוסט האחרון פנה קוסרשאהי לעובדי חברת שיתוף הנסיעות והבטיח להם שינוי כולל בתרבות החברה ויציאה להנפקה ב-18 עד 36 החודשים הקרובים. "החברה צריכה להשתנות", אמר קוסרשאהי בפגישה שנערכה במטה החברה בסן פרנסיסקו. "מה שהביא אותנו הנה, הוא לא מה שיביא אותנו לשלב הבא".

 

בחודש שעבר, בהתבטאות הראשונה שלו מאז נכנס לתפקיד, אמר המנכ"ל שאובר תמשיך להפסיד כסף בארה"ב לפחות בחצי השנה הקרובה – בין היתר לנוכח התחרות החריפה מצד ליפט. "השוק בארה"ב מאוד מאוד תחרותי עכשיו, ואנחנו לא רואים את ארה"ב הופכת לרווחית במיוחד בששת החודשים הקרובים", אמר קוסרשאהי בוועידת DealBook של הניו יורק טיימס. 

 

סופטבנק הכניסה להשקעה את שותפותיה, דרגוניר אינווסטמנט גרופ וענקית האינטרנט הסינית טנסנט. עם זאת כמה משקיעים נוספים כגון ג'נרל אטלנטיק בחרו שלא להמשיך עימה בשל חילוקי דעות על היקף המניות שיתקבלו מאובר.

 

הדירקטורים החדשים שסופטבנק תמנה לדירקטוריון יהיו שניים מהשלושה הבאים: רג'יב מיסרה, שמכהן גם כמנכ"ל קרן ההשקעות של סופטבנק, מרצ'לו קלאורה מנכ"ל ספרינט או סגן יו"ר הדירקטוריון של סופטבנק רון פישר. מי מהם שלא ייבחר הוא גם חבר בדירקטוריון של סופטבנק עצמה כך שבסופו של דבר יהיו לסופטבנק לפחות שלושה דירקטורים מטעמה באובר וזאת מכיוון שיאסיר אל רומיאן, מנהל זרוע ההשקעות הציבורית של סעודיה כבר חבר בשני הדירקטוריונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x