$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

סין חילקה 350 מיליארד דולר למדינות אחרות, לאן הם הלכו?

דו"ח חדש חושף כי סין השקיעה מאז שנת 2000 סכום דומה לזה של ארה"ב במדינות מפתחות. אלא שמתחת לסיוע החוץ הסיני מסתתרת כוכבית גדולה

אופיר דור, בייג‘ינג 19:0603.11.17

הלוואה של 7.6 מיליארד דולר לסלילת מסילת רכבת בלאוס, הלוואה של 2.2 מיליארד דולר לפרויקטי אנרגיה חלופית בדרום אפריקה, מענק של 651 מיליון דולר להשבת פליטים מפקיסטן לאפגניסטן ואפילו מענק של 13 מיליון דולר לכורים בזימבבואה. אלו רק כמה מאלפי הפרויקטים והגופים שסין מימנה בשנים האחרונות במדינות מתפתחות.

 

בעוד תקציב סיוע החוץ של ארצות הברית פומבי ושקוף, היקף ההשקעות שמבצעת סין במדינות אחרות נותר סמוי, סוג של סוד מדינה. לגוף המחקר האמריקאי AidData נדרשו חמש שנות עבודה של כ-100 חוקרים ברחבי העולם כדי לחלץ את היקף ההשקעה הסינית.

 

הדו"ח המסכם של AidData שפורסם בחודש שעבר חושף כי סין, שעד לפני מספר עשורים קיבלה בעצמה סיוע כספי, הפכה מאז תחילת המאה הנוכחית לאחת המממנות העיקריות של פרויקטים במדינות מתפתחות. סין השקיעה 354.3 מיליארד דולר במדינות מתפתחות בשנים 2000-2014, סכום דומה לסיוע החוץ של ארה“ב שעמד באותה התקופה על 394.6 מיליארד דולר (ללא סיוע צבאי).

 

140 מדינות ואזורים זכו להשקעות בפיתוח מממשלת סין, כאשר המובילות ברשימה היו רוסיה (36.6 מיליארד דולר), פקיסטן (24.3), אנגולה (16.5), אתיופיה (14.8) וסרי לנקה (12.6). במדינות כמו חוף השנהב, זימבבואה, קמרון, קמבודיה וגאנה, סין עקפה את ארה"ב והפכה למקור המימון החיצוני המרכזי.

 

אלא שהסיוע האמריקאי והסיוע הסיני למדינות מתפתחות שונים מאוד באופיים. בעוד ארה"ב ושאר מדינות המערב מעניקות סיוע חוץ שמתבסס על שיעור גבוה של מענקים, סיוע החוץ של סין מורכב ברובו הגדול מהלוואות נושאות ריבית או אשראי ליצואנים. כשסין משקיעה בפרויקטי תשתית במדינות זרות היא גם מביאה איתה חברות בנייה סיניות שיבצעו את העבודות או בוחרת פרויקטים שיתנו לה גישה טובה יותר למשאבי טבע ומזון. למעשה רק 81 מיליארד דולר מהמימון הסיני למדינות אחרות היה בדמות סיוע חוץ בעל אופי פילנתרופי יותר ומסחרי פחות.

 

בסין רואים במודל המשלב עסקים ותרומות כזה שמיטיב עם כולם, אך הביקורת המרכזית כלפי השיטת הסינית היא כי היא מעמיסה חוב על המדינות המקבלות. ”הגיע הזמן ליישם כלים שיסייעו באמת למדינות ולא יציפו אותן בחוב“, אמר בחודש שעבר מזכיר המדינה האמריקאי רקס טילרסון. סין לא המציאה את השיטה וארה"ב השתמשה בסיוע החוץ כדי להאיץ את הייצוא שלה במשך שנים, עד שהפרידה בין הדברים.

 

קראצ'י, פקיסטן קראצ'י, פקיסטן צילום: שאטרסטוק

 

החוקרים של AidData מצאו כי במקרים שבהם סין חילקה מענקים למדינות מתפתחות, האפקטיביות של סיוע החוץ שלה היתה דומה לזו של סיוע החוץ האמריקאי. כשסין הכפילה את סיוע החוץ שלה למדינה מסוימת, זו רשמה שנתיים לאחר מכן עלייה ממוצעת של 0.4% בצמיחה בתוצר הלאומי הגולמי. לעומת זאת, כשסין חילקה הלוואות או אשראי ליצואנים, לא היתה לכך השפעה על הצמיחה במדינות המקבלות.

  

תחנה הידרו אלקטרית תמורת קקאו

 

בחלק מהמקרים סין מסכימה לממן מיזמים שאף אחר לא מוכן. גאנה קיבלה מימון נרחב מסין לבניית תחנת כוח הידרו אלקטרית לאחר שהבנק העולמי סירב לממנה. גאנה התחייבה להחזיר חלק מההלוואות לסין באמצעות אספקת קקאו. לאחרונה, כ-3 שנים לאחר השלמת הפרויקט, הודיעה החברה המפעילה אותו לפרלמנט בגאנה כי נקלעה למצוקה כספית כתוצאה מהתחייבותיה.

 

גם כשעומדות בפני המדינות המתפתחות מספר אפשרויות הן יעדיפו לא פעם את סין. הסינים ידועים כמי שבונים במהירות פרויקטי תשתית חיוניים כמו כבישים, מסילות רכבת ונמלים. סין גם לא מתערבת בעניינים הפנימיים של המדינות המקבלות את הסיוע ולא דורשת מהן רפורמות ושקיפות כמו המערב.

 

שי ג'ינפינג, דונלד טראמפ שי ג'ינפינג, דונלד טראמפ צילום: רויטרס
המדינות המתפתחות יכולות כיום לתמרן בין האופציות ולהיעזר במדינות המערב לקידום החינוך והבריאות ובסין לבניית תשתית. הכלכלן דייגו הרננדז מצא כי הבנק העולמי מחלק הלוואות עם הרבה פחות תנאים למדינות שמקבלות סיוע גם מסין. למעשה, מדינות קיבלו 15% פחות תנאים מהבנק העולמי על כל עלייה של 1% בסיוע שסיפקה להן סין. החוקר שיאו-ג'ון לי מאוניברסיטת בריטיש קולומביה בקנדה גילה כי ההשפעה של המערב על תהליכי דמוקרטיזציה במדינות באפריקה פחתה לאחר שהמדינות הבינו כי הן יכולות לעקוף את הדרישות של התורמים המערביים ולפנות לסין.

 

סין תומכת הן במשטרים דמוקרטיים כמו בברזיל והן במשטרים דיקטטוריים כמו ונצואלה, אבל המימון שלה בהחלט הושפע משיקולים פוליטיים. מחקר קודם של AidData מצא קשר בין דפוס ההצבעה של מדינות באו"ם לבין המענקים שזכו להם מסין. מדינות שהצביעו באופן דומה לסין באו“ם זכו לתמיכה כלכלית גבוהה ב-86%.

 

ארה"ב מתבדלת, סין מתרחבת

 

בעוד נשיא ארה“ב דונלד טראמפ מצהיר בכל הזדמנות על כוונתו לקצץ בסיוע החוץ האמריקאי, סין נראית כמי שרק רוצה להרחיב את השפעתה הגלובלית. פרויקט הדגל של נשיא סין שי ג'ינפינג, יוזמת "החגורה והדרך", אמור להשקיע טריליון דולר בתשתיות לאורך אסיה, המזרח התיכון ואירופה, סכום חסר תקדים שגדול פי 7 מההשקעה האמריקאית באירופה של אחרי מלחמת העולם השנייה במסגרת תוכנית מרשל, גם כשהאחרונה מומרת למונחי דולרים של היום.

 

”אם ארה“ב תיישם את הרטוריקה ותקטין את ההשפעה הגלובלית, סין ממוקמת היטב כדי לעשות צעד קדימה ולבצר את מעמדה כתורמת ומלווה לעולם המתפתח“, אומרת סמנתה קסטר, מנהלת מחלקת ניתוח מדיניות ב-AidData. 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x