$
עולם

300 מתווכים והעברת כספים בחנויות מכולת: כך פועלת שיטת דאעש בספרד

כוחות הביטחון הספרדיים המתינו בכוננות גבוהה לפיגועים, אולם הם התקשו להתמודד עם הפיכתה של המדינה לבית למאות אנשי דאעש ועם הברחת הכספים מהמדינה האסלאמית המתפרקת במזרח התיכון

דורון פסקין 06:5620.08.17

הפיגועים הקטלניים שהתרחשו ביום חמישי האחרון בברצלונה היו צפויים עבור ארגוני המודיעין וכוחות הביטחון הספרדיים, ועל כך יכול להעיד מצב הכוננות בו הייתה שרויה ספרד מאז חודש יוני. מה שפחות היה צפוי מבחינת הספרדים היא עוצמת הפיגועים ויכולת ההתארגנות של "התא הקטלוני".

 

כך, בפיגוע הדריסה במרכז ברצלונה נרצחו 13 בני אדם ונפצעו למעלה מ־120 אנשים. באירוע דריסה נוסף, שהתרחש מספר שעות לאחר מכן בעירייה קרמבליס, נרצח אזרח אחד ועוד שישיה נפצעו. באותו היום התפוצץ בניין בעיירת החוף אלקנאר, המרוחקת כ־200 קילומטרים מברצלונה, ועל פי החשד מדובר בתאונת עבודה של חברי החוליה שהכינו חומרי נפץ. דאעש לקח אחריות על האירועים.

 

למרות הגברת הערנות וחרף המאמצים שהושקעו בשנים האחרונות בניסיון בלימת התפשטות הטרור הדאעשי בספרד, ובכלל זה בקטלוניה, שוב מסתבר כי מפגע בודד או התארגנות מקומית ממודרת יכולים לחמוק מתחת לרדאר ולבצע את זממם.

 

המובלעות באפריקה כנקודות תורפה

 

לאור האיום הגובר, ספרד פעלה בשנים האחרונות שני מישורים מקבילים כדי להצר את צעדי הטרוריסטים האסלאמיסטיים. במישור המדיני היא היתה אחד הקולות הבולטים באיחוד האירופי שקראו להגברת הפיקוח בגבולות; בשטח, בין השנים 2015 ו־2016, עצרה המדינה כ־200 חשודים ג'יהאדיסטים ולטענתה סיכלה פיגועים קשים לא פחות ממה שהתרחשו בברצלונה. ברשימת המעקב של כוחות הביטחון הספרדים ישנם כיום למעלה מ־1,000 חשודים עם רקע ג'יהאדיסטי, ולפי הערכות מספר הספרדים שיצאו להילחם בשורות הארגון הרצחני נע בין 150 ל־250. עם זאת, למרות המאמץ המתמשך, גם הכוחות הספרדים הודו כי קיימות פרצות המאפשרות לתאי הג'יהאד להמשיך לגייס כספים ותומכים במדינה.

 

 

מספר ימים לפני הפיגועים בברצלונה, הודלפו לעיתונות קטעים מתוך דו"ח סודי שהוכן על ידי מחלקת המודיעין במשמר האזרחי, הגוף האחראי על ביטחון הפנים בספרד. מומחי הארגון התריעו על נקודות התורפה במאבק בדאעש בתוך ספרד, והצביעו על כך שמתחת לפני השטח העמיקה הנוכחות של גורמי ג'יהאד. בין השאר, כך צוין בדו"ח, במובלעות הספרדיות בצפון אפריקה סאוטה ומלייה משגשגת תעשיית מימון של דאעש וסיוע לוגיסטי. מרבית אזרחי המובלעות הם ממוצא מרוקאי, ועל פי הדו"ח בשורה של מקרים נמצא כי אנשים תמימים כביכול שימשו כחזית לחברות שעסקו בהלבנת כספים עבור דאעש.

 

אך לא רק המובלעות הספרדיות הפכו כר נוח לפעילות הדאעשית בספרד. ברצלונה התבלטה במשך השנים כמוקד משיכה עבור האסלאמיסטים, ועל כך ניתן ללמוד מהעובדה שב־2004-2013 כשליש מהמורשעים בקשרים עם הטרור האסלאמיסטי בספרד היו מאזור ברצלונה.

 

כך, בסוף יולי הכריזה משטרת ספרד על מעצר חוליה של שלושה אחים ממרוקו בעיר ג'ירונה, הממוקמת כ־100 קילומטרים מברצלונה. החוליה עסקה בגיוס כספים עבור דאעש ומימון העברת קיצונים מוסלמים לעיראק, סוריה ולוב. מעצר החוליה חשף מחדש את אזלת היד של השלטונות לעצור את גיוס והעברת הכספים עבור דאעש, המתבססים על שיטת החוואלה.

 

השיטה שעושה קאמבק

 

כבר לפני שנתיים הזהירו גורמים בספרד כי השלטונות מתעלמים מהפרצה החמורה המעניקה שיטת החוואלה לתומכי דאעש. השיטה, שהחלה לפעול בעולם המוסלמי לפני מאות שנים, מבוססת על אמון הניתן במתווכים מקומיים. יכולת הניטור של ארגוני המודיעין קלושה נוכח אי השימוש הכמעט מוחלט של סוכני החוואלה בניירת, והעובדה שהיא מבוססת על היכרות וקשר אישי.

 

במהלך החקירה הקשורה ברציחתו של העיתונאי היהודי דניאל פרל בפקיסטן בשנת 2002, התברר כי שני סוכני חוואלה פקיסטנים מברצלונה היו אחראים להעברת כספים ששימשו בסופו של דבר את חוליית הרצח. כמו כן, לפני מספר שנים התגלה כי פיגוע באמצעות משאית תופת בתוניסיה כנגד תיירים זרים מומן באמצעות סוכן חוואלה מהעיר לוגרוניו שבצפון ספרד.

אירוע הדריסה בברצלונה. נוכחות גורמי הג'יהאד מעמיקה אירוע הדריסה בברצלונה. נוכחות גורמי הג'יהאד מעמיקה צילום: איי אף פי

 

 

עיתון ספרדי שפרסם תחקיר בנושא במהלך 2015 הזהיר כי בתחומי המדינה פועלים כ־300 מתווכים של חוואלה, המנהלים משרדים סודיים בכל עריה הראשיות של המדינה תמורת עמלה. משרדים אלה מופעלים בחשאי בחנויות מכולת, בקצביות, בחנויות טלפון ועוד עסקים מקומיים תמימים כביכול, דבר המקשה על השלטונות לנטר את מעבר הכספים.

 

לפי התחקיר, מערכת הגיוס בספרד כה יעילה עד שהמגויסים שיצאו משטחה עשו זאת לאחר שקיבלו כבר סכומי כסף שהגיעו אליהם מהמפעילים. בימי שיא פריחתו של דאעש בסוריה ובעיראק, קיבלו לוחמי הארגון הספרדים משכורות שנעו סביב 1,000 דולר בחודש באמצעות מערכת החוואלה.

 

עלות ההפעלה צונחת

 

הפיגוע בספרד נתפש כחלק מההערכה המקובלת לפיה ככל שדאעש יתפורר כישות מדינית בעיראק ובסוריה - כך יגבר איום הטרור מצד הזאבים הבודדים הפועלים בהשראתו. ואכן, סוגיית עתידו של דאעש בשנים הקרובות הטרידה בשנה האחרונה לא רק את ארגוני המודיעין בעולם אלא גם את המפקדים והפעילים בארגון הטרור, שלא המתינו לנפילת מוסול.

 

עוד לפני שהחלה המערכה לשחרור בירת דאעש בעיראק, וגם לאחר נפילתה בידי הכוחות העיראקיים, נפוצו דיווחים על היעלמות בכירים בדאעש וברשותם סכומי כסף גדולים שהיו בקופת הארגון. לפי הערכות, עריקים אלה שצפו את קריסתו של הארגון החליטו לעשות "רילוקיישן" לאזורים בטוחים יותר מבחינתם. לפי מיטב ההערכות, אותם בכירים מתמקמים באזורים מרוחקים, פרוצים מבחינה ביטחונית וקשים לגישה - כמו במדבריות לוב או בדרום מזרח אסיה - ומשם ממשיכים לנהל את פעילותם הג'יהאדיסטית. חלק אחר מאותם בוגרי דאעש מנסים לחזור לארצות מולדתם במערב, ומשם להמשיך ביוזמתם הפרטית בדרכו של דאעש.

 

ההתפוררות של דאעש כישות מדינית בעיראק ובסוריה תהפוך את הארגון מישות מדינית בעלת עלויות מימון גבוהות לרשת טרור בעלת צורכי מימון פחותים ויכולות גמישות רבה יותר. הפיגועים במערב - קטלניים ככל שיהיו - דורשים משאבים מצומצמים יחסית ופעמים רבות ממומנות עצמית על ידי חברי ההתארגנות. למרות העלות הנמוכה יחסית למתקפות אלה, בערים מרכזיות במערב יש תהודה תקשורתית אדירה, וזה בדיוק מה שתומכי דאעש רוצים להשיג.

 

משתפים פעולה עם הפשע המאורגן

 

פעילותו של דאעש צפויה להשתנות גם בתחום המימון. אם עד כה התבסס המימון על שליטה בטריטוריות, דרך הטלת מסים ושליטה בסחר, מעתה יתאים עצמו הארגון למציאות החדשה ויתבסס יותר על הכנסות מפשיעה.

 

כך, לדוגמה, דאעש התחבר בעיראק לרשתות ההברחה מסועפות. באיטליה מתבצעת בימים אלה חקירה מקיפה בעקבות חשד כי המאפיה האיטלקית סייעה בהברחת כמויות גדולות של נפט מתוצרת דאעש לבתי זיקוק באיטליה.

 

מקורות בממשלה העיראקית טוענים כי מאז הקמת הארגון פעלו בכירי דאעש להלבין את הכספים שברשותו באמצעות השקעה בעסקים לגיטימיים שונים. כך, לדוגמה, מאז 2014 מדווח כי בכירי דאעש הפנו משאבים כספיים להשקעה בפרוייקטים מסחריים ונדל"ן באזורים שמחוץ לשליטתה בעיראק ובמדינות נוספות, דוגמת טורקיה ומדינות המפרץ. השקעות אלו מבוצעת באמצעות רשת מסועפת של מתווכים ואנשי קש, שהם בדרך כלל סוחרים ואנשי עסקים המסתירים היטב את קשריהם לדאעש. הרווחים מועברים על ידי המתווכים לפעילים מחוץ לעיראק באמצעות בנקים ומשרדים להעברת מט"ח.

 

עם זאת, סגירה הרמטית על מקורות מימון הטרור של דאעש אינה אפשרית לאור שפע האפשרויות שמציעה כיום רשת האינטרנט. כך, למשל, בימים אלה עומד למשפט אזרח אמריקאי בשנות ה־30 לחייו בעוון קבלת כספים שקיבל מדאעש בכדי להקים תשתית טרור. הוא קיבל מאנשי הארגון כ־8,700 דולר באמצעות פייפאל, לאחר שמכבר כביכול ציוד מחשבים באמצעות אתר eBay. דוגמה זו ואחרות מדגישה את הקושי של גורמי הביטחון להפסיק את זרימת כספי הטרור. חלק ניכר מאותה הזרמת כספים מזמן אינו מתנהל במערכת הבנקאית אלא בערוצים מקבילים, דבר המבטיח את זמינות הכספים לפיגוע הבא.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

 

מזגזגים בין האפליקציות / רפאל קאהאן

 

הפיגוע האחרון של דאעש בברצלונה מוכיח את אוזלת היד של גופי המודיעין לצפות מראש את הפיגועים שמוציא ארגון המדינה האסלאמית. בעוד פעילות ראשי דאעש ברשתות החברתיות מנוטרת באופן שוטף, מתקשים גופים אלה לעקוב אחרי המסרים שארגון הטרור מעביר לפעיליו. על פי תחקיר של קונצרן התקשורת Vice, הארגון שעד לפני שנתיים השתמש באופן כמעט בלעדי באפליקציית המסרים טלגרם, עבר להשתמש בשורה ארוכה של כלים מקוונים, רשתות חברתיות ואפליקציות כדי לארגן את פעילותו.

 

ההנחה כיום היא שהארגון משתמש באופן ספונטני בשירות כזה או אחר בהתאם להעדפתם השונה של הפעילים ברחבי העולם. התוצאה: ביזור העברת המסרים בצורה שאינה מאפשרת מעקב יעיל אחרי המפגעים. כמעט אחרי כל פיגוע בשנים האחרונות התברר שהיו הרבה כתובות על הקיר, רק שאלה לא נעשו באמצעות אותם שירותים בכל פעם.

 

עיקר הפעילות של דאעש דרך הרשתות החברתיות היא גיוס של פעילים חדשים לארגון. המגייסים סורקים את המרחב המקוון של פייסבוק, טוויטר, VK, לינקדאין ועוד עשרות שירותים מקוונים כדי לזהות את אלה שעשויים להוות טרף קל. הניטור המסיבי שהוחל על רוב השירותים האלה כיום הופך את השיטה לפחות יעילה מבחינת דאעש - אך תמיד ישנן דרכים לעקוף את הניטור של השלטונות והרשתות עצמן.

 

כלכלות אירופה לא מושפעות מהטרור / רן אברמסון

 

שרשרת התקפות הטרור על אירופה, שצמד האירועים בקטלוניה ביום חמישי היו החוליה האחרונה בהם, לא השפיעה באופן משמעותי על כלכלת היבשת.

 

בטווח הקצר נרשמה האטה בתיירות לצרפת, למשל לאחר ההתקפה הרצחנית של נובמבר 2015. אבל לפי מאמר שפרסם בשנה שעברה הכלכלן הדני יקוב פונק קירקגור מ"מכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית", קיים פיצוי על הנזקים בטווח הארוך.

 

 

אם הוצאות הצרכנים נפגעות בגלל אירוע טרור, הדבר לא יתבטא בנתוני התוצר, מכיוון שהממשלה צפויה להגדיל את הוצאתה על ביטחון. בבחינה של כמות התקפות הטרור באירופה לאורך השנים, לא נראה קשר ברור בינן לבין תפקוד כלכלות בריטניה, שבה פעלה המחתרת האירית, או ספרד שבה פעלה המחתרת הבאסקית. הסיבה לכך, לדידו של קירקגור, היא שהתקפות טרור לא מייצרות אי־יציבות פוליטית בדמוקרטיות ליברליות, אלא רק במשטרים אוטוריטריים (סמכותניים). לפי קירקגור, ממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי לא נמצאת בסכנה של אובדן מיידי של הלגיטימיות שלה בגלל תחושת חוסר ביטחון של האזרחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x