$
חברה וסביבה

הרוג ופצועים בעצרת ימין קיצוני בווירג'יניה: רכב דרס מפגינים

מהומות ענק התפתחו בין אנשי תנועת "אלט-רייט" ופעילים ניאו-נאצים למתנגדיהם בשארלוטסוויל לפני הפגנה של הימין הקיצוני בעיר. רכב תועד דוהר לעבר ההמון, ובארה"ב מדווחים כי לפחות אדם אחד נהרג ו-19 נפצעו. מושל המדינה הכריז מצב חירום. טראמפ: "חייבים לגנות את מה שהשנאה מייצגת"

סוכנויות הידיעות 22:5612.08.17

לפחות הרוג אחד בעימותים ברחובות ארה"ב בין הימין הקיצוני למתנגדיו: מאות רבים מתפרעים בשארלטוסוויל שבווירג'יניה משעות הערב (שבת) על רקע עצרת ימין קיצוני שתוכננה להתקיים בעיר. כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי אדם אחד נהרג ולפחות 19 נפגעו באורח לא ידוע. במהלך העימותים החריפים בין אנשי תנועת "אלט-רייט" הלאומנית ופעילים ניאו-נאצים לבין מפגיני נגד דרס רכב כמה מהמתפרעים, אך עדיין לא ברור אם וכמה נפגעים יש במקום מהתקרית הזו. מושל המדינה הכריז על מצב חירום בעקבות האירועים ועד כה נעצר אחד מהמתפרעים. מטרת העצרת שתוכננה מראש וקיבלה אישור מהמשטרה היא למחות נגד הסרתו של פסל מעורר מחלוקת בדמותו של מפקד צבא הקונפדרציה במלחמה האזרחים האמריקנית.

 

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, גינה את האלימות בווירג'יניה וכתב בחשבון הטוויטר שלו: "כולנו חייבים להיות מאוחדים ולגנות את כל מה שהשנאה הזו מייצגת. אין מקום לסוג כזה של אלימות בארה"ב. בואו נתאחד! אני בבדמינסטר לפגישות בנוגע לווירג'יניה, ואנחנו עושים הכול כדי שיהיה טוב יותר. עצוב מה שקורה בשארלוטסוויל".

 

עצרת הימין הקיצוני בווירג'יניה עצרת הימין הקיצוני בווירג'יניה צילום: איי אף פי

 

המפגינים נגד עצרת הימין המפגינים נגד עצרת הימין צילום: איי אף פי

 

במסיבת עיתונאים שערך הערב טראמפ ממועדון הגולף שבו הוא נופש בניו ג'רזי הוא הוסיף: "אני מגנה את תצוגת השנאה, הקנאות והאלימות מכל הצדדים בווירג'יניה. מה שקריטי עכשיו זה להשיב בזריזות את הסדר והחוק ואת ולהגן על חייהם של אזרחים תמימים".

 

מאז הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-8 בנובמבר 2016 טוענים מבקריו של הנשיא דונלד טראמפ שהימין הקיצוני קיבל תמריץ גדול עם כניסתו לבית הלבן.

 

 

 

עוד לפני כן צייצה גם רעייתו של הנשיא, מלניה טראמפ: "המדינה שלנו מעודדת חופש ביטוי, אך עלינו לתקשר בלי שנאה בלבבות שלנו. שום תועלת לא מגיעה מאלימות".

 

 

 

מושל וירג'יניה, טרי מקאוליף, הכריז על מצב חירום עוד לפני תחילת העצרת, שנקראת "אחדו את הימין", על רקע הפרות סדר ועימותים בעיר לקראתן. לפי הדיווחים בארה"ב, אל המקום היו אמורים בהמשך גם להגיע אנשי התנועה הגזענית האמריקנית קו קלאס קלאן (KKK).

 

המפגינים מהימין הקיצוני מוחים על פירוקו של פסל של מפקד צבא הדרום (כוחות הקונפדרציה) במלחמת האזרחים, גנרל רוברט אדוארד לי, מפארק ציבורי בעיר. המונים רבים נראו מתעמתים, מילולית ופיזית, עם שוטרים ומשליכים חפצים ובקבוקי מים לעברם.

 

פני כחודש צעדו עשרות תומכים של ה-KKK ושל ארגונים אחרים שתומכים בעליונות הגזע הלבן בעיר שארלוטסוויל שבווירג'יניה גם כן במחאה על הכוונה להסיר את הפסל מעורר המחלוקת. אנשי ה-KKK נשאו דגלים של הארגון ושל קונפדרציית המדינות של אמריקה, מדינות דרום ארה"ב שפרשו בשנות ה-60 של המאה ה-19 מהאיחוד האמריקני.

 

גם אז התייצבו מול עשרות אנשי הימין הקיצוני מאות מפגיני נגד שצעקו "גזענים, לכו הביתה!" וקריאות נוספות. כוחות משטרה גדולים הוצבו במקום מבעוד מועד והפרידו בין שני הצדדים המוחים והאירועים אז הסתיימו באופן שקט יותר מהמהומות שנרשמו היום.

 

הוויכוח הציבורי על מורשתן של כמה דמויות מפתח במדינות הקונפדרציה לשעבר מתנהל מלואיזיאנה ועד לג'ורג'יה ושתי הקרוליינות, ואפילו בוושינגטון, שבה יש ציור של חייל קונפדרציה על זכוכית חלון בקתדרלה הלאומית. עבדים בוושינגטון הבירה יצאו לחופשי רק שנה לאחר תחילת מלחמת האזרחים האמריקנית.

 

בעיר שארלוטסוויל שבווירג'יניה לא נערך שום קרב גדול משמעותי במלחמת האזרחים האמריקנית (1865-1861), אבל אוכלוסיית המקום, שמנתה אז כ-50 אלף בני אדם, הביעה תמיכה גדולה בצבא הדרום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x