$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

"ברמה המעשית, הברקזיט מת"

ההימור שלקחה ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הסתיים בכישלון צורב, והיא איבדה את היתרונות שהיו מאפשרים לה להוציא לפועל את מדיניות הברקזיט הקשה. כעת היא תיאלץ להתפשר כדי לשמור על כסאה

ג'ורג' פארקר, פייננשל טיימס 17:3511.06.17

המפלה הצורבת שנחלה ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בבחירות עוררה מחדש את תקוותם של הפרו־אירופים כי היא תיאלץ לסגת מתוכניתה לברקזיט קשה ואף שתהליך העזיבה של בריטניה את האיחוד האירופי ייעצר לחלוטין.

שר האוצר לשעבר ג'ורג' אוסבורן, אמר כי המטרה המקורית של מיי, לעזוב את השוק המשותף ואיחוד המכסים בתהליך עזיבת האיחוד האירופי עשויה להפוך לבלתי אפשרית: "אני לא מאמין שלברקזיט קשה יש כעת את תמיכת הרוב בבית הנבחרים", אמר.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי לאחר הבחירות ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי לאחר הבחירות צילום: איי פי

 

כמה מחברי הצוות של מיי אף מאמינים כי עמדתה בנושא הפכה לכה מסוכנת, שהיא לא תצליח להוציא לפועל את הברקזיט כלל. זאת עקב ההידרדרות בסמכותה והבעייתיות שבדחיפת החקיקה הרבה הנדרשת לשם כך בפרלמנט. "איך תוכלי להוציא לפועל את הברקזיט, כאשר אין לך אף סמכות לנהל משא ומתן וללא רוב בבית הנבחרים?" שאל שר פרו אירופי אחד. "ברמה המעשית, הברקזיט מת".

 

בנאום שנשאה מיי מחוץ למשכן ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10 אתמול, היא הודיעה כי המו"מ על הברקזיט יתחיל כמתוכנן ב־19 ביוני וכי היא נחושה בדעתה "לעמוד בהתחייבותה". אך מיי כעת נתונה בין הפטיש לסדן, בין הפרו־אירופים במפלגתה שלה עצמה שמעוניינים לראות אותה מרככת את עמדתה בנוגע לברקזיט, ובין היורוסקפטים, שיפנו נגדה במקרה כזה. זו בדיוק הדילמה שממנה ניסתה מיי להימנע כשהודיעה על בחירות שנועדו לחזק את סמכותה לקדם את הברקזיט. השיחות בין בריטניה לאיחוד האירופי צפויות להתחיל כבר בשבוע הבא, אך כעת התהליך כולו אפוף באי־ודאות.

 

משימה בלתי אפשרית

 

מספר דברים השתנו. ראשית, הרוב הקטן של מיי בבית הנבחרים נעלם, בדיוק בשלב שבו היא נדרשת לו על מנת להתחיל במשימה הכבדה של החקיקה הנדרשת עבור הברקזיט, ובכללה "חוק הביטול הגדול" שנועד להתאים ולהעביר את חוקי האיחוד האירופי לספר החוקים הבריטי. בנוסף יהיה על מיי להעביר חקיקה שמתווה את פרטי ההסכם ולהעביר בבית הנבחרים שבעה חוקים גדולים, שכוללים צעדים לשינוי חוקי ההגירה, המכסים והחקלאות. במקביל, מיי תצטרך לחוקק חוקים שיאפשרו לה לעזוב את האיחוד האירופי ללא הסכם — אפילו אם לעולם לא יהיה בהם צורך.

 

כמה מנבחרי הציבור הבכירים בבריטניה מאמינים כי המשימה נדונה לכישלון עוד טרם הבחירות; לדעתם, היא בלתי אפשרית במסגרת לוח הזמנים הנוכחי של שנתיים או פחות מכך, במיוחד בהתחשב בהתנגדות הצפויה של בית הלורדים לצעדים שלא קיבלו תמיכה נרחבת בקרב הציבור.

 

שנית, מיי נתונה בתסבוכת בעקבות חבירתה למפלגת האיחוד הדמוקרטית של צפון אירלנד (DUP): המפלגה הצפון אירית אמנם תומכת בברקזיט, אך היא דוחפת לשמירת הגבול הפתוח עם הרפובליקה של אירלנד, שעלול להימצא בסיכון אם בריטניה תעזוב את איחוד המכסים. ראש המפלגה, ארלין פוסטר, אמרה בעבר: "אף אחד לא מעוניין בברקזיט קשה, מה שאנחנו רוצים לראות הוא תוכנית עבודה ישימה לעזיבת האיחוד האירופי, על כך מעידה ההצבעה הלאומית — ועל כן עלינו לבצע זאת", אמרה. "יחד עם זאת, יש להוציא את התוכנית לפועל מתוך כבוד לנסיבות הייחודיות של צפון אירלנד, וכמובן, להיסטוריה ולגיאוגרפיה המשותפת שלנו עם הרפובליקה של אירלנד", הדגישה פוסטר.

 

שלישית, מיי נתונה תחת לחץ מכיוון שהמפלגה שלה כוללת כעת 12 חברי פרלמנט חדשים מסקוטלנד, מדינה פרו-אירופית מובהקת, בה המפלגה הלאומית הסקוטית פועלת למען השארת בריטניה בשוק המשותף.

 

הזמן אוזל

 

חבר פרלמנט פרו־אירופי מהמפלגה השמרנית אמר כי על מיי לעשות בחוכמה ולשנות את המסלול שהיא חותרת אליו. "המדינה הפנתה עורף לברקזיט. התגייסות הצעירים הביאה לרעידת אדמה. אנחנו לא בקשר מספיק עם הבוחרים הצעירים יותר", טען. שר אחר שתמך בהישארות באיחוד האירופי, אמר כי כעת יש מרחב לתמרון ולגישה מעודנת יותר לברקזיט, אך ג'ון רדווד, חבר פרלמנט מטעם המפלגה השמרנית שמחזיק בדעות יורוסקפטיות, הצביע על כך שהלייבור והשמרנים גם יחד שללו את האפשרות כי בריטניה תישאר בשוק המשותף. "אנחנו כנים עם הציבור הבריטי, אין שום סיכוי לשמור על הגישה לשוק המשותף מבלי לקבל עלינו את כל החוקים האירופים, מסמכות בית המשפט העליון האירופי ועד חופש התנועה והשתתפות בתקציב האיחוד", אמר.

 

מטס פארסון, ראש חטיבת המסחר הבינלאומי בחברת ארנסט אנד יאנג ששימש בעבר כיועץ בממשלת בריטניה אמר כי "כדי לרכך את הברקזיט, יהיה על רוב חברי הפרלמנט לפעול לדחייתם של עקרונות המפתח של מיי מול האיחוד האירופי: ביטול חופש התנועה, הפסקת התשלומים לבריסל, והתנערות מהסמכות האירופית על מדיניות הסחר הבריטית והחקיקה. זו לא עומדת להיות משימה קלה, בשום תרחיש".

 

במקביל לדיון המחודש בעקבות הבחירות בנוגע לדרישות הממלכה מהברקזיט, בבריסל האיחוד האירופי כבר מוכן ומזומן להתחיל במשא ומתן. "מבחינת הנציבות, אפשר להתחיל את הדיונים כבר מחר בתשע וחצי בבוקר", אמר בסוף השבוע ז'אן־קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית. השעון ממשיך לתקתק.

 

הצמרת העסקית למיי: ״הגני על הכלכלה, ומהר"

 

על רקע אי־הוודאות בבריטניה, קראו המנהיגים העסקיים לצמרת הפוליטית במדינה להגיע במהירות ליציבות כלכלית ולהקים ממשל מתפקד.

 

חלק מהמנהיגים העסקיים במדינה דורשים לעכב את תחילת המשא ומתן על הברקזיט, שצפוי להחל ב־19 ביוני, בעוד שאחרים מעוניינים לראות את המסר התקיף של ראש הממשלה תרזה מיי מתרכך. זאת בניגוד למצע שלה, בו חזרה על הטענה כי "היעדר הסכם עדיף מהסכם גרוע".

 

יו"ר התאחדות התעשיינים הבריטית קרוליין פיירביירן הזהירה כי מדובר ב"רגע מכריע" עבור כלכלת בריטניה ודרשה מהפוליטיקאים "להשתלט על המצב ולהקים ממשלה מתפקדת, להרגיע את השווקים ולהגן על הכלכלה שלנו".

 

בלשכת המסחר הבריטית נקטו בטון דומה, כשיו"ר הלשכה אדם מרשל אמר "תוצאות הבחירות מייצרות אי־ודאות נוספת עבור קהיליית העסקים, שנאבקת עם התנודתיות בשער המטבע, בעלויות המאמירות ובהשפעות האפשריות של הברקזיט, הקמתו של ממשל יציב צריכה להיות בעדיפות מיידית". יו"ר מוסד הדירקטורים הבריטי סטיבן מרטין קרא אף הוא לממשלה להתרכז בהחזרת היציבות לשווקים. "כעת הגיע הזמן להשאיר את רטוריקת הבחירות מאחור", אמר. "הסוגיות הנוגעות לגישה לשוק האירופי והצורך בעובדים מיומנים עדיין בוערות", טען מרטין.

 

גם באיחוד האירופי ממתינים להתבהרות המצב בממלכה. נשיא הנציבות האירופית ז'אן־קלוד יונקר אמר בסוף השבוע כי הוא מקווה שלא יחול שום עיכוב נוסף בתחילת המשא ומתן על הברקזיט. יונקר אמר את הדברים לאחר שמנהל המו"מ מטעם האיחוד האירופי, מישל ברנייה, הודיע כי השיחות עם בריטניה יוכלו להתחיל "רק כאשר תהיה מוכנה לכך".

שירות כלכליסט

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x