$
תעשייה ופיננסים

סופטבנק יקדם כלכלת שיתוף דרך קרן ההייטק הגדולה בעולם

יו"ר תאגיד הענק היפני השיק את קרן ויז'ן והודיע על השלמת סבב ראשון של גיוסים לקראת יעד סופי של 100 מיליארד דולר. בין המשקיעים: אפל, פוקסקון ושארפ. כפי שהבטיח לטראמפ, מחצית מכספי הקרן יושקעו בחברות טכנולוגיה אמריקאיות

בלומברג 20:4721.05.17

תאגיד הענק היפני סופטבנק בשיתוף עם קרן ההשקעות הסעודית הודיעו רשמית בסוף השבוע על השלמת סבב ראשון של גיוסים לטובת קרן ההשקעות הטכנולוגית הגדולה בעולם.

 

מסאיושי סאן החודש בטוקיו מסאיושי סאן החודש בטוקיו צילום: אי פי איי

 

מייסד הקרן, יו"ר ומנכ"ל סופטבנק מסאיושי סון שואף להגדיל באמצעותה את המימון שהוא מזרים לחברות סטארט־אפ טכנולוגיות. בשלב זה גייסה הקרן 93 מיליארד דולר, בין השאר מחברת ההשקעות של אבו דאבי, מובאדאלה, כמו גם מאפל, קוואלקום, פוקסקון ושארפ. היעד של סופטבנק הוא לגייס סכום כולל של 100 מיליארד דולר בתוך ששה חודשים. בדצמבר, בעת ביקור בטראמפ טאוור, מעונו הפרטי של הנשיא טראמפ, התחייב סון להשקיע מחצית מההון הזה בחברות טכנולוגיה אמריקאיות.

 

קרן ויז'ן תאפשר למיליארדר סון לסגור עסקאות אפילו שאפתניות יותר מאלה שהיה מעורב בהן עד כה. כך, למשל, השתמש סון בכספי פעילות הטלקום שלו ביפן על מנת לממן השקעות בחברות סטארט־אפ בסין, הודו וארה"ב וכן לטובת רכישת נתחים בחברות גדולות יותר, כמו יצרנית השבבים הבריטית ARM הולדינגס וחברת הטלפוניקה האמריקאית ספרינט. כעת הוא מכוון גבוה יותר, לתחומים של בינה מלאכותית ואינטרנט של הדברים. "סופטבנק מבצע השקעות נועזות בטכנולוגיות מהפכניות ותומכת במיזמים פורצי דרך", אמר סון בהודעה רשמית. "קרן ויז'ן של סופטבנק פועלת לפי האסטרטגיה הזאת ותסייע בהקמה ובטיפוח של עסקים באמצעות יצירת התשתית לשלב הבא של מהפכת המידע", הכריז.

 

 

סעודיה רוצה לגוון

 

יאסיר אלרומאיאן, מנכ"ל קרן העושר הסעודית, אמר כי ויז'ן תסייע במימוש האסטרטגיה החדשה של מדינתו, לפתח "כלכלה מגוונת ומבוססת ידע". על פי מנכ"ל מובאדאלה, חלדום חליפה אל מובראק, הקרן "מתאימה היטב" לאסטרטגיה של החברה להפוך למשקיעה בחברות הטכנולוגיה החדשניות ביותר.

 

סון רשם רווחים של עשרות מיליארדי דולרים מהשקעה במגוון חברות טכנולוגיה, ובהן עליבאבא ויאהו. קרן ויז'ן החדשה תנקוט אסטרטגיה דומה לזו של סופטבנק, ותגבה חברות טכנולוגיה במגוון שלבים של פיתוח. ארה"ב תהיה, כאמור, במוקד, לאחר שסון התחייב בפני טראמפ לייצר 50 אלף מקומות עבודה באמצעות השקעה של 50 מיליארד דולר בסטארט־אפים ובחברות חדשות. במקביל להתחייבות שביצע בדצמבר, העביר סופטבנק מיליארד דולר למימון סטארט־אפ הלוויינים וואן־ווב שבסיסו בפלורידה, סמוך למרכז החלל קנדי. במרץ האחרון השקיע סופטבנק 300 מיליון דולר בסטארט־אפ האמריקאי WeWork שמשכיר חללי משרדים לעסקים קטנים ולפרילנסרים.

 

130 מיליארד דולר בחובות

 

קרן הטכנולוגיה הגדולה בעולם משקפת את התחייבותו של סון להפוך בחמש השנים הבאות למשקיע הגדול ביותר במגזר. בה בעת, התיאבון הגדול שלו להשקעות העמיס בינתיים על סופטבנק 130 מיליארד דולר בחובות - מהגדולים בהיקפם ביפן. ברקע נטל החוב, וטרם השקת הקרן החדשה, החל כבר סון לממש את הבטחתו. כך, למשל, בחודש שעבר השקיע סופטבנק 5 מיליארד דולר בענקית שיתוף הנסיעות הסינית דידי צ'ושינג, בגיוס חסר תקדים בהיקפו. החודש השקיעה החברה היפנית 1.8 מיליארד דולר בסטארט־אפ התשלומים המקוון Paytm, בסבב המימון הגדול ביותר ממשקיע בודד במגזר הטכנולוגיה ההודי. סופטבנק מתכנן להשתתף גם בסבב גיוסים בהיקף של 1.5 מיליארד דולרים עבור שירות שיתוף הנסיעות גראב שבסיסו בסינגפור, הגדול ביותר בדרום־מזרח אסיה.

 

קרן ויז'ן עשויה להשתלב בחלק מהעסקאות הקיימות. כך, למשל, תעמוד לה הזכות לרכוש 25% מההשקעה של סופטבנק ב־ARM, וואן־ווב וחברת האשראי המקוונת סושיאל פייננס. כמו כן תוכל לרכוש רבע מהאחזקות של סופטבנק ביצרנית השבבים האמריקאית Nvidia, השקעה שנחשפה רק עתה.

 

המטה של ויז'ן שוכן בשכונת היוקרה הלונדונית מייפר, ובניגוד למקובל בקרנות השקעה אחרות, יהיה סון איש המפתח היחיד בה. את פרץ ההשקעות מנחה השקפתו לפיה ההזדמנויות בתחום הטכנולוגיה נמצאות כיום בשיאן.

 

בפברואר האחרון, בשיחה עם משקיעים, ציין סון את השינויים שמתרחשים בכלכלת השיתוף, בהובלת אובר ו־Airbnb. "אובר מגדירה היום מחדש את תעשיית התחבורה. Airbnb עושה זאת עבור תעשיית המלונאות. אפשר לצפות שזה יתרחש בכל תעשייה ותעשייה", ציין. "מתקרב 'מפץ גדול' וזו הזדמנות שאסור להחמיץ".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x