$
תעשייה ופיננסים

חברת BSGR של שטיינמץ תובעת פיצוי של 10 מיליארד דולר מסורוס

חברת הכרייה שבבעלותו של איש העסקים הישראלי הגישה תביעת דיבה נגד המיליארדר האמריקאי. טוענת שקמפיין השמצה שמימן סורוס ושנובע בין היתר מאיבתו לישראל גרם לה לאבד את זכויות הכרייה במכרות בגינאה ובמדינות נוספות. מטעם סורוס לא נמסרה תגובה

נעמי צורף ובלומברג 12:3915.04.17

סאגה נוספת בפרשת זכויות הכרייה בגינאה: חברת הכרייה BSGR שבשליטת איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ הגישה תביעת דיבה נגד המיליארדר האמריקאי ג'ורג' סורוס. הפיצויים שדורשת BSGR מגיעים ל-10 מיליארד דולר, זאת בתואנה שקמפיין השמצה שמימן סורוס גרם לה לאבד את זכויות הכרייה במכרות עפרת ברזל בגינאה ובמדינות נוספות. לפי התביעה, סורוס מימן עורכי דין, ארגונים ללא מטרת רווח, חוקרים פרטיים ושילם לפקידי ממשל בגינאה במאמץ מתוזמר להפקיע את זכויות הכרייה של BSGR במכרה סימנדאו.

 

החברה טענה במשך שנים שסורוס עומד מאחורי קמפיין שנועד להכתים את שמה, אך זהו הצעד המשפטי הראשון שהיא עושה בעניין. לפי התביעה, הטינה של סורוס כלפי BSGR החלה ב-1998 בעקבות עימות עסקי עימה ברוסיה. גורם נוסף שמלבה את האיבה, לפי התביעה, היא העוינות של סורוס כלפי ישראל.

 

"ההצלחה של שטיינמץ, כמו גם פעילותו לקידום עסקים ותרבות ישראליים, הן סדין אדום עבור סורוס", נכתב בתביעה, שהוגשה בבית משפט פדראלי במנהטן אתמול (ו'). ב-BSGR טוענים כי טענתם נתמכת בתכתובת דואר אלקטרוני של בכיר בקרן ההשקעות של סורוס וכן בעדויות מצד אנשים שטוענים כי סורוס בעצמו הורה על המהלך לפעול לביטול זכויות הכרייה של BSGR בסימנדאו. דוברו של סורוס לא מסר תגובה לידיעה.

 

בני שטיינמץ בני שטיינמץ צילום: אוראל כהן

 

"מיליארדר סחטן"

 

בתביעה מתואר סורוס כמי שמגלם את האמרה "כוח נוטה להשחית, וכוח מוחלט משחית לחלוטין". סורוס תואר כ"מיליארדר סחטן, הפועל בזלזול מוחלט בשלטון החוק ובזכויות של אחרים". עוד נטען כי סורוס, באמצעות גופים שונים שבשליטתו, ביצע מספר פעולות בלי חוקיות במטרה להרוס את המונטין ואת עסקיה של BSGR. "ההפסדים של החברה בגלל סורוס נמדדים בלפחות 10 מיליארד דולר", נכתב בתביעה, "הגיע הזמן שסורוס ישלם על הנזק הזה".

 

בתביעה נטען כי סורוס ניסה לסחוט מיליארדי דולרים מהחברה ו"כעונש" על סירובה להיסחט, הגיב בהתנהגות בלתי חוקית נגדה. עוד נכתב כי הוא הפעיל מניפולציות נגד ממשלת גינאה ובכך הטעה נבחרי ציבור וגופים ממשלתיים אחרים בהם נשיא ארה"ב ברק אובמה, וה-OECD. עוד  נטען כי המיליארדר נעזר ב"כל דבר שהוא יכול היה להשתמש בו כדי לתקוף ולהאשים באופן שקרי את החברה בשחיתות".

 

"סורוס והגופים בשליטתו הינם היוצרים של 'השקר הגדול' - הם השתמשו באשמות שווא או באשמות בלתי מבוססות בעבירות, הפיצו אותן וחזרו עליהן שוב ושוב, עד שהן הפכו לוויראליות", נטען בתביעה. עוד נטען בתביעה כי סורוס מימן חוקר פרטי ועורכי דין במטרה לפברק מסמכים אשר יפלילו את החברה.

 

"שנאתו של סורוס כלפי החברה לא נעצרה בגינאה. לאחר שהשמיד את השקעתה בגינאה, סורוס החל לצוד את החברה ברחבי העולם. מפעלו הבלתי חוקי של סורוס, החל לחלחל לממשלות ולמקומות אחרים, כולל בארצות הברית, בשוויץ ובישראל", נכתב.

 

מסכת של תביעות וחקירות

 

סימנדאו, מרבץ עופרות הברזל העשיר ביותר בעולם שמעולם לא נכרה, עומד כבר שנים במרכזם של מאבקים משפטיים רבים. קבוצת ריו טינטו תבעה את שטיינמץ והאשימה אותו ואת חברת BSGR שקשרה קנוניה עם חברת ואלה לגנוב את הזכויות לכרייה, התביעה נדחתה ב-2015 על ידי שופט פדראלי בניו יורק. בדצמבר האחרון, BSGR תבעה מיליארדי דולרים בנזיקין מריו טינטו.

 

שטיינמץ עצמו נחקר בדצמבר האחרון על ידי הרשויות הישראליות והשוויצריות בחשד כי שיחד בכירים בגינאה בעשרות מיליוני דולרים תמורת רישיון הכרייה לחברה שלו בסימנדאו, אך אף כתב אישום לא הוגש בשלב זה. שטיינמץ ו-BSGR איבדו את רישיון הכרייה לסימנדאו לאחר שממשלת גינאה האשימה אותם במתן השוחד לאותם בכירים, בכללם למאמדי טור, אשתו של נשיא גינאה לשעבר לנסאנה קונטה. בכתב התביעה נכתב כי ממשלת גינאה התבססה על דו"חות שפוברקו בידי חברות בבעלותו של סורוס. עוד נכתב כי טור קיבלה 50 אלף דולר מיועץ לנשיא גינאה אלפא קונדה ו-80 אלף דולר מ"סוכן או מקורב לסורוס". קונדה וטור לא מסרו תגובה לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x