$
המזרח התיכון

כוננות במצרים: א-סיסי הכריז על מצב חירום לשלושה חודשים

בנאום לאומה לאחר המתקפה המשולבת על כנסיות קופטים, שבה נרצחו 45 ויותר מ-100 נפצעו, הבטיח הנשיא המצרי להילחם בטרור: "המאבק יהיה ארוך וכואב"

ynet 22:5509.04.17
המתקפה המשולבת היום (א') נגד שתי כנסיות של הקהילה הקופטית במצרים, שבה נהרגו יותר מ-40 בני אדם ולפחות 100 נוספים נפצעו, מהדהדת שוב את מצבו הרגיש של המיעוט הנוצרי במדינה. התחושות בקרב הקהילה הקופטית קשות, וחברי הקהילה הנרדפת בשנים האחרונות על ידי לוחמי ארגון הטרור "המדינה האיסלאמית" (דאעש) מעידים כי הם מרגישים שהם מטרה. "אנחנו חשים פחד וחוסר ביטחון", סיפר חבר הקהילה הקופטית ל-ynet. אחרים תהו: "כמה זמן עוד נוכל להמשיך לחיות כך? כולנו 'כופרים' בעיניהם ואין לנו ביטחון".

 

לפי הדיווחים במצרים, לפחות 27 בני אדם נהרגו ו-71 נפצעו בפיצוץ בכנסיית גאורגיוס בעיר טנטא שמצפון לקהיר הבוקר. בעת הפיצוץ היו בתוך הכנסייה מאות רבים של מתפללים. כשלוש שעות לאחר הפיצוץ אירע פיגוע התאבדות נוסף בכנסייה הקופטית באלכסנדריה. על פי דיווחים ברשתות ערביות, בפיגוע בעיר הנמל המצרית נהרגו 18 בני אדם ו-40 נפצעו.

 

בינתיים הכריז נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, על שלושה חודשי חירום בכל רחבי המדינה בעקבות האירועים היום, וכן על הקמת מועצה עליונה למאבק בטרור. "המאבק נגד הטרוריסטים יהיה ארוך וכואב. מה שקורה הוא ניסיון לקרוע את מצרים", אמר הערב א-סיסי בנאום לאומה אחרי שכינס את המועצה לביטחון לאומי. "אנחנו מסוגלים להביס את הטרור. ייפוי הכוח שנתתם לי ביולי 2013 לא היה בשביל מאבק מוגבל נגד הטרור".

 

בדאעש מסרו בהודעה רשמית עם נטילת האחריות לפיגועים כי שני מחבלים מתאבדים שנשאו על גופם אפודות נפת ביצעו את הפיגועים. "על הצלבנים וזנבותיהם הכופרים לדעת שהחשבון גדול מאוד. הם ישלמו אותו בדם בניהם בעזרת אללה", הוסיפו.

 

 

כנסיית גאורגיוס בעיר טנטא לאחר הפיגוע כנסיית גאורגיוס בעיר טנטא לאחר הפיגוע צילום: אי פי איי

 

לפי ההערכות האחרונות במצרים, במדינה חיים כיום כ-8 מיליון קופטים, פחות מעשרה אחוזים מכלל האוכלוסייה המצרית שמונה כ-92 מיליון בני אדם. הפיגועים היום הם בהחלט המבחן החשוב ביותר ליחסים בין השלטון הנוכחי לבין המיעוט הקופטי, יחסים שבמשך שנים היו נתונים לעליות וירידות. בתקופת שלטון האחים המוסלמים ומוחמד מורסי, לפני כשלוש שנים, נאלצו הקופטים להתמודד עם גל תסיסה אדיר נגדם. עם זאת, בשנה האחרונה אישר הפרלמנט המצרי את החוק לבניית כנסיות במדינה, והשלטון לכאורה מספק לקופטים חופש פולחן מוחלט.

 

הפטריארך הקופטי, תיאודורוס השני, שהוביל את המיסה בכנסייה באלכסנדריה בזמן הפיגוע כינה את אירועי הטרור "מעשים נפשעים". הוא עצמו לא נפצע בפיגוע, וקרא לבני הקהילה הקופטית במדינה לשמור על אחדות. "המעשים המחרידים האלה לא יפגעו באחדות ובלכידות של הקהילה שלנו", אמר היום לכלי תקשורת במדינה.

 

בשיחה עם ynet סיפר חבר הקהילה הקופטית המתגורר בקהיר כי האירועים הקשים היום הם "כישלון אבטחתי. הכנסיות אמורות להיות מאובטחות לחלוטין, ובזמן התפילה הרחובות אמורים להיות חסומים".

טרור במצרים טרור במצרים צילום: אי פי איי

 

חבר הקהילה הנוצרית, שאינו נמנה עם תומכיו של נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, הוסיף כי החבירה של הפטריארך לנשיא מצרים במאבק נגד האחים המוסלמים וההצבעה עבורו א-סיסי כגוש בבחירות למעשה סיכנה אותם: "למרבה הצער, הפטריארך וא-סיסי הציבו את הקופטים במאבק עם האחים המוסלמים. אני חש כיום פחד וחוסר ביטחון".

 

הוא הזכיר אירועים מהחודשים האחרונים שבמהלכם מוסלמים תקפו והתנכלו לקופטים בכמה אזורים במצרים "בחסות המדינה", חרף כך שהמדינה וא-סיסי עצמו גינו במהרה את האירועים והורו לטפל בהם. בין היתר הורה היום הנשיא המצרי, שהוא גם ראש הצבא במדינה, לחיילים ולמשטרה לתגבר את האבטחה בכל רחבי מצרים ובעיקר ב"מתקנים חיוניים".

 

כשנשאל על האווירה בקהילה הקופטית ענה כי יש צער עמוק ואין תגובה עוצמתית: "יש תפילות לעילוי נשמתם של ההרוגים, אבל אין ממש תגובה חוץ מהפגנות באלכסנדריה. היה גם עימות אלים עם הממונה על האבטחה באזור שבו היה הפיגוע הראשון בטנטא. שר הפנים פיטר אותו לאחר מכן".

 

"אנחנו מטרה. כמה זמן אפשר לחיות ככה?"

 

מאות רבים של נוצרים התאספו מחוץ לכנסייה בטנטא זמן קצר לאחר הפיגוע. "היה דם על כל הרצפה וחלקי גופות פזורים לכל עבר", סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס אישה שהייתה במקום בעת הפיצוץ. "היה פיצוץ אדיר, ואז אש ועשן מילאו את החדר. הפגיעות שחוו אנשים היו מחרידות", סיפרה עדת ראייה נוספת, ויויאן פאריג'.

 

הקופטים במדינה מדווחים כי הם חשים איום הולך וגובר נגדם במיוחד מאז עליית דאעש בסוריה ובעיראק ב-2014, ולוחמי הארגון במצרים אכן הגבירו את התקיפות והאיומים נגד הקהילה הנוצרית במדינה. בפברואר האחרון נמלטו במוני משפחות וסטודנטים נוצריים מצפון סיני לאחר שורה של רציחות. המקרים הללו הגיע זמן קצר לאחר אחד הפיגועים הקשים ביותר נגד הקהילה הנוצרית במדינה, כאשר פיצוץ החריד את מיסת הבוקר בכנסייה הקופטית הגדולה בקהיר, והביא למותם של 25 בני אדם.

 

"כמובן שאנחנו מרגישים שאנחנו מטרה", מסבירה אישה נוספת שהייתה עדה לפיגוע בכנסייה בטנטא. "בשבוע שעבר הייתה כאן גם פצצה, שנוטרלה. אין שום תחושת ביטחון".

 

וואהבי לאמי, שאחד מאחייניו נהרג בפיגוע בטנטא ונוסף נפצע, הביע את תסכולו: "כמה זמן עלינו להמשיך להיות מפולגים? כל מי ששונה מהם עכשיו הוא כופר, בין אם הוא מוסלמי או נוצרי. כולם כופרים. כמה זמן האנשים האלו ימשיכו לפעול כך? וכמה זמן עוד ימשיך הביטחון שלנו להיות כל כך גרוע?".

 

בתוך כך פרסם שוב המטה ללוחמה בטרור בישראל אזהרת מסע לסיני, אחרי שרק לפני שבועיים פורסמה אזהרה דומה. "בעקבות הערכת מצב ייעודית שהתקיימה במטה ללוט"ר, לאור עליית מדרגה נוספת בחומרת האיום הנשקף לישראלים המבקרים בסיני ומיידיותו, וברקע לכך, מתקפת הטרור הקטלנית שהתרחשה היום (9 באפריל), המשקפת שוב את יכולות הטרור של המדינה האיסלאמית, הוחלט על תיקוף אזהרת המסע של המטה ללוט"ר", נמסר.

 

"נוכח חומרת האיום, המלצת המטה ללוט"ר לישראלים השוהים בסיני לצאת לאלתר מהאזור ולשוב לישראל. כמו כן, נבקש ממשפחות הישראלים השוהים שם, ליצור עמם קשר ולעדכנם על אודות האיום המיידי בסיני. לצד זאת, ממליץ המטה ללוט"ר לאזרחים הישראלים המתעתדים לצאת לסיני, להימנע מלעשות זאת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x