$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

כך הפכו האופניים להשכרה לתעשייה הלוהטת ביותר סין

חמושות במאות מיליוני דולרים ממשקיעים, חברות כמו מוביק ו-Ofo מציפות את ערי סין בזוגות אופניים צבעוניים. אך יש מי שמעריך שהמרוויחים היחידים מכל זה יהיו דווקא גנבי האופניים

אופיר דור, בייג'ינג 08:0001.04.17

פעם מזמן, אי שם לפני חצי שנה, תושבי בייג'ינג עוד רכבו על אופניים שקנו בעצמם או נסעו במונית או סתם הלכו ברגל. אבל היום נדמה כי כולם בעיר נעים ממקום למקום באמצעות השכרת אופניים. מי שביקר בעיר גדולה בסין בשנה שעברה ויחזור כעת לסיבוב שני, יגלה כי השינוי המרכזי שחל בנוף האורבני הוא הופעתן כמעט בן לילה של מאות אלפי אופניים שיתופיים בשלל צבעים.

 

בראיון שנתן ההיסטוריון פרופ' יובל נח הררי בחודש שעבר לעיתון המפלגה הקומוניסטית, People's Daily, לרגל יציאת ספרו השני בתרגום לסינית, הוא כינה את סין בתואר "המדינה הדינמית ביותר בעולם". לדברי הררי, בסין יותר מבכל מקום אחר אנשים פתוחים לרעיונות ולדרכים חדשות של מחשבה. הררי צודק. ההצלחה הפנומנלית שלה זוכות חברות השכרת האופניים בחודשים האחרונים מעידה על המהירות המסחררת בה תושבי סין קולטים טרנדים חדשים.

אופניים להשכרה היו גם קודם בסין, אך הפופולריות של מיזמים בסגנון תל-אופן התל אביבי, בהם צריך לקחת ולהחזיר את האופניים לתחנת עגינה, נותרה נמוכה. ערים כמו בייג'ינג ושנגחאי פשוט גדולות מדי וקשה לפזר תחנות לכל אורכן. חברות השכרת האופניים החדשות הביאו פטנט נוח יותר - אופניים שאפשר לאסוף ולהשאיר בכל מקום. האופניים כוללים מנעול שנפתח ונסגר באמצעות סריקת קוד QR המוטבע על השלדה.

 

הטרנד אמנם חדש, אבל כבר היום פועלות בסין כ-30 חברות השכרת אופניים. חברות אלה גייסו מעל 800 מיליון דולר במצטבר והן עסוקות בהצפה של הרחובות באופניים וגיוס מהיר של לקוחות כדי להשתלט על נתח שוק. הקרב הזה אלים ואכזרי לא פחות מהמאבק שניהלו שתי חברות ההסעות השיתופיות אובר האמריקאית ודידי הסינית, עד שהאחרונה רכשה את הפעילות בסין של הראשונה בשנה שעברה.

 

שתי השחקניות הגדולות ביותר בשוק השכרת האופניים הסיני הן מובייק (Mobike), בעלת האופניים הכתומים, שגייסה כבר כ-300 מיליון דולר מקרנות הון וחברות, ו-Ofo עם האופניים הצהובים שהשלימה גיוס של 450 מיליון דולר. Ofo, שהגיעה תוך שנתיים לשווי של כמיליארד דולר, זכתה בשבוע שעבר לביקור מתוקשר ממנכ"ל אפל טים קוק.

מנכ"ל אפל טים קוק מבקר בחברת ההשכרה Ofo מנכ"ל אפל טים קוק מבקר בחברת ההשכרה Ofo צילום: instagram / tim cook

 

במקביל להצפת הרחובות באופניים, החברות נאבקות בגזרת המחיר. לרוב חברי הסינים יש שתי אפליקציות או יותר בטלפון והם יבחרו להשתמש באופציה הנוחה והזולה ביותר בכל רגע. מובייק יצאה לשוק עם תעריף מינימלי של 1 יואן לחצי שעה נסיעה (כ-50 אגורות), אך כבר נאלצה לחתוך אותו בחצי כדי להשתוות לתעריף של Ofo. שתי החברות מציעות גם שפע של מבצעים שמאפשרים למעשה להשתמש חינם באופניים.

 

הנוהג בסין הוא שהממשלה אינה מתערבת בתחילה בשווקים חדשים ונותנת להם לפעול בלי רגולציה. זה מאפשר לתעשיות חדשות להתפתח מהר יותר, אבל גם עשוי לגרום לבעיות. הבעיה האקוטית ביותר כרגע היא שהמוני האופניים, שכאמור אפשר להחנות בכל מקום, חוסמים לא פעם את המדרכות.

 

אופניים להשכרה של חברת מובייק בסין אופניים להשכרה של חברת מובייק בסין צילום: tech.sina

 

על פי ההערכה, בשנגחאי לבדה הוצבו כ-450 אלף זוגות אופניים להשכרה. עיריית שנגחאי ניסתה ללא הצלחה להגיע עם החברות להסדר בו ישלמו על המקום שתופסות האופניים על המדרכה, וכבר גררה למחסנים אלפי זוגות שחנו במקום לא תקין. בבייג’ינג בחרה העירייה לסגור רחובות לחניית אופניים שיתופיים.

 

ברשתות החברתיות בסין נפוצו תמונות בהן אפשר לראות מיקומים מוזרים אליהם התגלגלו האופניים, החל מכאלו שצפות בנהר ועד לזוגות שהגיעו איכשהו לראש העץ. האופניים גם הפכו לקורבן פופולרי למעשי ונדליזם, שיש בסין מי שמשערים שמאחוריהם עומדים עובדים של החברות המתחרות, אף שהוכחות לכך עדיין אין. בחודש שעבר ילד בן 10 שרכב על אופניים של Ofo בשנגחאי נהרג מפגיעת אוטובוס. על פי תקנות החברה, רק ילדים מגיל 12 יכולים לשכור אופניים, כך שעדיין לא ברור איך אלו הגיעו אליו.

 

אופניים של חברת Ofo בסין אופניים של חברת Ofo בסין צילום: china daily

 

לאור המספר הגדל של תלונות על תקלות שונות, פורסמה בשבוע החולף טיוטת רגולציה לפיקוח על התעשייה החדשה. לפי הטיוטה שאמורה להיכנס לתוקף במאי, החברות יידרשו להחזיק איש תחזוקה על כל 200 אופניים ולהוציא משימוש זוגות לאחר שלוש שנים. כיוון שכבר היום מופעלים כ-3 מיליון זוגות אופניים בסין, מדובר על העסקת 15 אלף אנשי תחזוקה.

 

הדרישות היקרות הללו מחזקות את עמדת מי שטוען כי התעשייה היא בועה מנופחת שתתפוצץ כאשר ייגמר לחברות המימון ויתגלה שהן לא מסוגלות להרוויח לבד. פרופ' ג'פרי טוסון, מרצה להשקעות מאוניברסיטת פקינג בבייג'ינג, הצביע בבלוג שלו על מה שעשויה להיות הבעיה העיקרית של החברות - העובדה שבמודל הפעילות שלהן אין יתרון ממשי לגודל וההוצאה השולית על קניית ותחזוקת אופניים דומה עבור חברה גדולה וקטנה. ”גם אם נראה קונסולידציה בשוק, קשה להאמין שאפשר יהיה להפיק בו רווחיות מיוחדת”, כותב טוסון. "סביר שזה ייגמר רע לכולם, חוץ מללקוחות ולגנבי האופניים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x