$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

השומרוני הלא טוב: חוק חדש מנסה לשדל את הסינים לעזור לזולת

עוברי אורח סינים יימנעו לרוב מלסייע למי שנופל או נפצע לידם. חוק חדש מתמודד עם הפחד הבסיסי שלהם ליפול קורבן לסחיטה או תרמית

אופיר דור, בייג'ינג 13:4825.03.17

לפני כמה שבועות החלקתי על הרצפה בבית קפה במערב בייג'ינג, תוצאה של חוסר כללי בשעות שינה, התעסקות אובססיבית בסמארטפון ומדרגה אחת קטנה ובוגדנית. לא נעים אבל זה אפילו נגמר בנקע קל בקרסול. בשולחנות מסביב ישבו באותה שעת צהריים לא מעט סינים אבל אף אחד מהם לא התקרב או אפילו הישיר מבט לעברי. מלבד מלצר שסייע לי לקום בחטף לפני שנמלט לשרת שולחן אחר, אף אחד אחר לא התנדב להושיט יד או אפילו לשאול האם הכול בסדר.

 

קשה לומר שהופתעתי. מאז שהגעתי לסין נתקלתי שוב ושוב בחוסר הנכונות המקומית לבוא לעזרת מי שנופל ברחוב או סתם נזקק לסיוע כזה או אחר. חוסר הנכונות הזאת לסייע לזולת הוביל לא פעם לטרגדיות גדולות הרבה יותר מהנפילה הקטנה שלי.

המקרה הידוע ביותר התרחש ב-2011 בעיר פושאן במחוז גואנגדונג בדרום סין, כשמכונית חולפת פגעה בפעוטה בת שנתיים שיצאה מהבית ללא רשות. צילומים ממצלמת אבטחה שנפוצו באינטרנט הראו 18 עוברי אורח, כולל אם ובתה הקטנה, חולפים על פני הפעוטה המדממת בלי לפנות לעזרתה. רק אחרי שבע דקות ואחרי שמכונית שנייה פגעה בפעוטה, נחלצה עובדת פינוי אשפה לסייע ואספה אותה מהכביש לבית החולים, שם היא מתה מפצעיה. הסרטון הקשה אמנם זעזע את הסינים, אך בסקר שפורסם בעקבותיו בעיתון China Youth Daily דיווחו 76% מהמשתתפים כי הם מבינים מדוע עוברי האורח לא סייעו לפעוטה הגוססת.

 

נוסעים ברכבת התחתית בסין. סינים רבים נרתעים מלעזור לאחר נוסעים ברכבת התחתית בסין. סינים רבים נרתעים מלעזור לאחר צילום: storyblogger.de

 

כשביררתי עם חברי הסינים מה מקור חוסר הנכונות הזה לבוא לעזרת האחר, שמעתי מהם על מקרים שבהם עובר האורח המסייע מצא עצמו קורבן לסחיטה או תרמית. מקרים כאלה אכן זכו לחשיפה תקשורתית גדולה מאוד בסין בשנים האחרונות. במקרה ידוע לשמצה אחד נדרש גבר מהעיר נאנג'ינג לשלם פיצוי של מעל 45 אלף יואן (כ-25 אלף שקל) לאישה מבוגרת שלקח לבית החולים, לאחר שזו האשימה אותו כי הוא היה מי שהפיל אותה. "האם היית מוכן לסכן את כל החסכונות של משפחתך ולהסתכן בישיבה בכלא רק כי רצית להפוך לקדוש?", כתב גולש סיני בתגובה למקרה הפעוטה שנדרסה, במה שנראה כמבטא עדיין את התפיסה של סינים רבים.

 

האנתרופולוג הסיני-אמריקאי יון שיאנג יאן מאוניברסיטת UCLA בקליפורניה זיהה מספר גורמים ההופכים את החברה הסינית לכזו שאינה מעודדת אלטרואיזם ובה סיוע לאחר נתפס כמעשה טיפשי יותר מאשר נאצל והירואי. בין השאר הוא מצא כי גורמי האכיפה בסין אינם מענישים את מי שמנסים לסחוט גם כאשר מזימתם נחשפת, והמערכת המשפטית דורשת לא פעם מהמסייע להוכיח באופן אקטיבי את חפותו בעוד הצד מאשים אינו נדרש להציג שום ראייה. הרתיעה מאלטרואיזם באה לידי ביטוי גם בחוסר נכונות של סינים רבים להעיד על עברות פליליות שחזו בהן.

 

הגנה משפטית למסייעים

 

כדי להתמודד עם החששות של הסינים מניצול ומרמה, אישר החודש הגוף המחוקק הגבוה בסין, הקונגרס הלאומי העממי, תיקון לפיו מי שנוהג כשומרוני טוב יהיה מוגן משפטית. על פי התיקון, מי שבא לסייע במקרה חירום יהיה פטור מאחריות על נזק שנגרם כתוצאה מפעולותיו, אלא אם כן נהג ברשלנות גסה.

 

עד היום היו מספר ניסיונות מקומיים לעודד אלטרואיזם בקרב הסינים. בשנגחאי למשל, חוקק חוק עירוני שלפיו נותן עזרה שמתקשר למוקד חירום ופועל לפי ההנחיות, מוגן משפטית מאחריות. בדומה, בבייג'ינג חוקק חוק עירוני המגן על מי שבא לסייע מדרישה לשלם את ההוצאות הרפואיות של הנפגע.

 

ב-2015 אפילו פרסמה חברת עליפיי, שבבעלות ענקית המסחר האינטרנטי עליבאבא, פוליסת ביטוח המגנה על מי ששם נפשו בכפו ונחלץ לעזרת קשיש. עבור תשלום שנתי של 3 יואן (כ-2 שקלים) מקבל המנוי הגנה של עד 20 אלף יואן (11 אלף שקל) במקרה שהוא מואשם בגרימת נזק לאחר שניסה לעזור לאדם מבוגר במצוקה. הלקוח זכאי גם לסיוע משפטי במקרה הצורך.

 

החוק החדש, שיכנס לתוקף ב-1 באוקטובר, הוא הראשון לטפל בנושא עידוד האלטרואיזם ברמה הסינית הארצית. למרות כוונותיו הטובות, יש מי שכבר רואים בחוק פרצה בעייתית הקשורה להגדרה הלא ברורה לגבי מה יכול להיחשב רשלנות גסה. יש גם מי שמצביעים על הסיכון בנתינת פטור כמעט גורף מאחריות לכל מי שנוקט יוזמה ומתערב.

 

גם אם מדובר בצעד בכיוון הנכון, נראה שלחוק ייקח לא מעט זמן לשנות את החשדנות ביחס לזרים הטבועה כבר עמוק ב-DNA הסיני וקשורה באופן בלתי נמנע לזעזועים החברתיים האלימים שעברו על החברה הסינית בעשרות השנים האחרונות. אני בכל אופן מעדיף לא להסתכן ולכן אין לי תוכניות ליפול שוב בקרוב, לפחות לא בסין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x