$
המזרח התיכון

הציבור הסעודי קנאי לארמקו והממשלה שוקלת מניות מוזלות

התוכנית להפריט את ענקית הנפט עוררה ויכוח ברשתות החברתיות תחת ההאשטאג "העם מתנגד להפרטת ארמקו", בין השאר בגלל "הבנק היהודי-ציוני" שנבחר כיועץ. כדי לפייס את הציבור עשויה הממשלה להנפיק לאזרחים מניות מוזלות

דורון פסקין 16:5923.02.17

ויכוח סוער מתנהל בסעודיה בעקבות כוונת השלטונות להפריט 5% מענקית הנפט ארמקו במהלך 2018. זאת במסגרת רפורמה כלכלית הידועה כחזון 2030, שמנסה ליישם השליט בפועל, בנו של המלך, הנסיך מוחמד בן סלמאן.

 

 

 

ארמקו היא בעלת הזיכיון הבלעדי לחיפוש, הפקה ויצוא הנפט הסעודי, ולכן נחשבת לנכס החשוב ביותר שמחזיקה הממשלה. לא בכדי מעוררות התוכניות להנפקתה עניין רב בשוקי העולם.

 צילום: רויטרס

 

הוויכוח המתנהל בעיתונות וברשתות החברתיות התעצם באחרונה, בעקבות הודעה כי בנק הבוטיק הניו־יורקי מואליס ישמש יועץ להפרטה. תחת ההאשטאג "העם מתנגד להפרטת ארמקו" החלו רבים ממשתמשי המדיה החברתית להעלות פוסטים חריפים כנגד המהלך. בין השאר נטען, כי מי שעומד בראש מואליס הוא יהודי. עוד צוין כי במועצת המנהלים של הבנק יושבים ישראלים ואמריקאים הידועים באיבתם לסוגיה הפלסטינית ותומכים במדינה הציונית.

 

אף שבאחרונה דווח על זהות אינטרסים בין ממשלות ישראל וסעודיה, בעיקר בנושא איראן, עבור מרבית הציבור בממלכה השמרנית ישראל היא עדיין מילה נרדפת לאויב. לשיאה הגיעה ההסתה עם פרסום סרטון ויראלי של רעול פנים, שהזהיר כי מכירת ארמקו תוביל להשתלטות יהודית על אוצרות הטבע של הממלכה. הוא אף האיץ בסעודים להפגין נגד מכירת חברת הנפט. עם זאת, ההקשר היהודי־ישראלי אינו היחיד המלבה את זעם מתנגדי ההפרטה. עבור הסעודי הפשוט ארמקו היא לא רק חברת נפט, כי אם סמל לאומי שבו תלויות הכלכלה והיציבות החברתית. החשש הגדול ביותר של המתנגדים הוא כי הפרטת ה־5% היא רק צעד ראשון.

 

הרעש התקשורתי סביב ההנפקה הצפויה הביא את השלטונות להבהיר כי ארמקו תישאר סעודית. כן הודלפו לעיתונות המקומית והעולמית תוכניות לבצע את הנפקת ה־5% בשוק הסעודי ובשוק נוסף, ככל הנראה ניו יורק. כדי לנסות ולהפיג את חששות הסעודים, מסר שלשום (ג') מקור ממשלתי, כי נבחנת האפשרות להציע את מניות ארמקו בשוק הסעודי במחיר נמוך מזה שיוצע למשקיעים זרים.

 

במקביל, בולט בימים האחרונים גל פרשנויות בסעודיה התומכות בהפרטת ארמקו. בין השאר, עלתה הטענה כי המהלך יוביל לשקיפות ולצמצום ממדי השחיתות, רמיזה לטענה רווחת שלפיה הכנסות החברה משמשות למימון צורכיהם הפרטיים של בני משפחת המלוכה. טענה זו מקבלת משנה תוקף לנוכח מס של 85% שמשלמת ארמקו לקופת המדינה, שיעור גבוה בהשוואה לכל חברת נפט גדולה אחרת בעולם.

 

 

 

עד כמה נחוצה השקיפות לארמקו תעיד העובדה, כי שווייה אינו ידוע. הסעודים צופים כי הנפקה של 5% תגרוף 100 מיליארד דולר, המגלמים שווי שוק של 2 טריליון דולר, אך ישנם אנליסטים המפקפקים באמיתות הנתונים. לשם השוואה, חברת הנפט הציבורית הגדולה בעולם, אקסון־מוביל האמריקאית, הפיקה ב־2016 כ־5.3 מיליון חביות ביום, כמחצית מאראמקו. שווי השוק של החברה האמריקאית מוערך ב־350 מיליארד דולר, ולכן ניתן להעריך את השווי של אראמקו ככפול, נמוך בהרבה מזה שהציבו הסעודים.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x