$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

המשימה של שי ג’ינפינג ל-2017: לדאוג שלא ימונה לו יורש

נשיא סין צפוי להיבחר השנה לכהונה שנייה, אבל הוא לא מסתפק בזה ופועל להישאר האיש החזק בסין גם אחריה. כיצד יעשה זאת?

אופיר דור, בייג'ינג 18:5017.02.17

בחודש נובמבר האחרון פרסמה סוכנות הידיעות הסינית הממשלתית שינחואה ידיעה קצרה וטכנית על פתיחת הליך בחירת הצירים לקונגרס ה-19 של המפלגה הקומוניסטית. בחירת 2,300 הצירים לקונגרס המפלגה השלטת מסמנת את תחילתו של אחד התהליכים הפוליטיים החשובים בסין בעשורים האחרונים, תהליך שיקבע לא רק את זהות המנהיגות העתידית בסין אלא גם את אופי השלטון בכלכלה השנייה בעולם.

 

קונגרס המפלגה צפוי להיערך בסתיו השנה ובו יבחרו הצירים כ-350 נציגים שיכהנו בוועדה המרכזית של המפלגה. אלו יבחרו בתורם את האנשים החזקים בסין: כ-25 חברי פוליטביורו וכ-7 חברי הוועדה המתמדת של הפוליטביורו, האליטה של האליטה. חברי הוועדה המרכזית יצטרכו גם לאשר את מינויו של יו"ר המפלגה ונשיא סין שי ג'ינפינג בן ה-64 לקדנציה שנייה.

אין כמעט ספק כי שי יזכה לקדנציה נוספת של 5 שנים, אך האנשים שייבחרו מסביבו לוועדה המרכזית ולפוליטביורו יכריעו כמה כוח יהיה לו לקדם את מטרותיו. בנוסף, בחירות אלו יסמנו האם שי צפוי להישאר האיש המשפיע בסין גם אחרי 2022, אז הוא אמור לכאורה לפרוש מתפקידיו. 

נשיא סין שי ג'ינפינג. האנשים שיבחרו מסביבו יכריעו כמה כוח יהיה לו נשיא סין שי ג'ינפינג. האנשים שיבחרו מסביבו יכריעו כמה כוח יהיה לו צילום: איי אף פי

 

בניגוד לקודמו בתפקיד חו ג'ינטאו, שפרש מכל תפקידיו במפלגה ובמדינה אחרי שתי קדנציות של 5 שנים, הערכה היא ששי רוצה להישאר בעמדת שליטה יותר מעשור. הערכה זו התחזקה באוקטובר האחרוןף אז הודיעה המפלגה כי שי קיבל את התואר "מנהיג הליבה" של סין, טייטל שבו החזיקו מנהיגים חזקים מהעבר כמו מאו דזה דונג, דנג שיאופינג וג'יאנג זמין, אך לא קודמו של שי בתפקיד.

 

על פי החוקה הסינית, שי חייב לפרוש מתפקיד נשיא סין אחרי 10 שנים, אך אין חוק המונע ממנו להישאר יו"ר המפלגה הקומוניסטית ויו"ר הוועדה הצבאית המרכזית, שני התפקידים המחזיקים בכוח דה פקטו, גם אחרי 2022.

 

"כדי להישאר האיש החזק בסין גם אחרי הקדנציה השנייה. שי מנסה לקדם שלושה דברים", אומר סטיב דז'אנג, מומחה לפוליטיקה סינית מאוניברסיטת לונדון (SOAS) בשיחה עם "כלכליסט", "הראשון והחשוב ביותר עבורו הוא שלא ימונה לו יורש כעת. השני הוא להקטין את מספר החברים בוועדה המתמדת של הפוליטביורו מ-7 כיום ל-5 חברים והשלישי הוא לבטל את הנוהג בנוגע לגיל הפרישה מהפוליטביורו כדי שמקורבו ואנג צ'י שאן יישאר חבר בוועדה המתמדת".

 

מעבר למנהיגות קולקטיבית

 

בתחילה היה מאו, היו"ר המייסד של סין הקומוניסטית, שמונה לעמוד בראש המדינה לכל חייו והחזיק בכוח אבסולטי. אך מאז מותו של מאו ב-1976, החל בסין תהליך של ביזור הכוח ומעבר למודל של קבלת החלטות קולקטיבית על ידי קבוצת מנהיגים.

 

הפוליטיקה הסינית עברה תהליך הדרגתי של מיסוד, במהלכו נקבעו כמה נורמות לא פורמליות, לפיהן המנהיג העליון של סין פורש אחרי 10 שנים מתפקידיו, חברי הפוליטבירו אינם מעמידים את עצמם לבחירה נוספת לאחר שהגיעו לגיל 68 ויורש לראש המפלגה מסומן מראש ומתחמם על הקווים 5 שנים לפני. כך קרה עם שי עצמו שנבחר לוועדה המתמדת של הפוליטבירו ב-2008 וסומן כשליט העתידי.

 

עם זאת, נורמות אלו אינם חוקים מחייבים ובכיר במפלגה כבר רמז לאחרונה כי התפיסה שהגעה לגיל 68 מחייבת פרישה היא לא יותר מאשר "פולקלור". אם שי רוצה להישאר בעמדת המנהיג, חשוב לו קודם כל שלא ימונה לוועדה המתמדת של הפוליטבירו מועמד צעיר ומבטיח המיועד לרשת אותו. הפחתת מספר החברים בוועדה המתמדת תפעל אף היא לטובתו ותאפשר לו להשיג רוב לתומכיו בתוכה.

 

מאז נבחר ב-2012, שי עוסק בביצור וחיזוק מעמדו בתוך המפלגה והמדינה ומואשם בכך שהוא מנסה להחזיר את סין לימי המנהיג היחיד. שי נחשב למנהיג חזק הזוכה לפופולריות ציבורית בזכות קמפיין המלחמה בשחיתות הנרחב שהוא מוביל והקו האסרטיבי שלו במדיניות החוץ. לדברי דז'אנג, "המצב של שי בתוך המפלגה טוב וקשה להמר נגדו בשלב הזה, אבל הוא ממש לא בעמדה להכתיב את כל מה שיקרה בקונגרס, כי עדיין יש מי שמתנגדים לו וחוששים לתת לו יותר מידי כוח".

 

בתוך הוועדה המרכזית והפוליטבירו פועלים פלגים מתחרים שחבריהם קשורים זה לזה כבר עשרות שנים בקשרי פטרונות ונאמנות הדדית. פלג מפורסם אחד הוא "כנופיית שנגחאי", שכולל את אנשיו של הנשיא לשעבר ג'יאנג זמין, ונחשב למתחרה המרכזי של שי.

 

לדברי ג'אנג לי-פאן, היסטוריון עצמאי ופרשן פוליטי מבייג'ינג, “אם שי רוצה לקדם את האינטרסים שלו לפני כינוס הקונגרס, הוא צריך לתקוף אגפים חזקים במפלגה כדי שכולם יקשיבו לו. הוא צריך להציב מספר דוגמאות ושיהיה לו משהו על כל אחד, כך שכולם יהיו צייתנים ויסכימו להסדרים שלו".

 

מבקריו של שי טוענים כי קמפיין המלחמה בשחיתות במסגרתו נעצרו בכירים רבים משמש כלי מרכזי בידיו להרתעת מתנגדים פוליטיים. מאוד יכול להיות כי גם מעצרו של המיליארדר הסיני שיאו ג’יאנחואה, שנחטף בחודש שעבר על ידי כוחות הביטחון הסינים מחדר המלון שלו בהונג קונג, קשורה לבחירות המתקרבות. שיאו עשה עסקאות עם בכירים בצמרת הסינית כולל מתנגדיו של שי והכיר חלק מהפרטים הפיננסיים האינטימיים שלהם, אותם הוא יכול לחשוף. חטיפה זו היא גם מסר, אקדח על השולחן שכל מתחריו של שי רואים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x