$
המזרח התיכון

מצרים רועדת: האינפלציה עלולה להחזיר את ההמונים לרחובות

הצעדים שביצעה קהיר כדי לקבל הלוואה מקרן המטבע הבינלאומית הביאה להשתוללות מחירים בהיקף שגם כלכלני הקרן לא חזו. כעת תלויה יציבות שלטונו של הנשיא עבד אל פתאח א־סיסי בהצלחת מערכת היחסים עם הממשל החדש בוושינגטון

דורון פסקין 22:0314.02.17

האינפלציה במשק המצרי משתוללת וזה עלול להיות רק קצה הקרחון. בתחילת השבוע פורסם כי שיעור האינפלציה הרשמי לחודש ינואר הגיע ל־30.8% - הרמה הגבוהה ביותר שנרשמה בחודש זה, והשנייה בגובהה בהיסטוריה מאז תחילת פרסום הנתונים הרשמיים.

 

 

 

שיעור האינפלציה במצרים מזנק בעקביות בחודשים האחרונים. באוקטובר האחרון עמד שיעורה השנתי של האינפלציה על כ־14%, בנובמבר קפץ הנתון ל־19.4% ובדצמבר כבר הגיע שיעור האינפלציה לשיא של 24.3%, שיא שכאמור נשבר שוב בחודש שעבר.

 

 

מוכר אורז בשוק בקהיר מוכר אורז בשוק בקהיר ציילום: בלומברג

 

הסיבות לזינוק הן העלייה המסחררת במחירי המזון, שזינקו בקרוב ל־40% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כמו גם עלייה של 33% במחירי שירותי הבריאות. השתוללות מחירים ומשבר מסוג זה לא התרחשו בזמנים הקשים ביותר בתולדות המדינה, ובכללם במהלך המלחמות עם ישראל.

 

התנועה לשחרור הלירה

 

עבור המצרי הממוצע מדובר בחדשות רעות: על פי אנליסטים עצמאיים, הזינוק במחירי המזון בשוק המצרי גבוה בפועל בהרבה ממה שמעידים הנתונים הרשמיים.

עליית המחירים הייתה צפויה לנוכח השינוי שהנהיגה מצרים בשער המטבע המקומי בתחילת נובמבר. מאז שהבנק המרכזי במצרים הפסיק לתמוך בלירה היא נחלשה מרמה של כ־9 לירות לעומת הדולר לרמה של כ־20 לירות לעומת הדולר.

 

שחרור שער המטבע וכן צעדי צנע נוספים שנקטה הממשלה כמו קיצוץ בסובסידיות, עליית מחירי הדלק והעלאת מכסים היו חלק מהתנאים של קרן המטבע המקומית כדי להעניק למצרים הלוואה של 12 מיליארד דולר לתקופה של שלוש שנים. אך גם בקרן המטבע מודים כי שיעור האינפלציה בינואר הוא מעבר לתחזיות של מומחיה. יתרה מכך, החשש הוא כי שיא האינפלציה עוד לא הגיע, ושיעורה רק ימשיך לעלות בחודשים הקרובים.

 

ואולם, בקרן המטבע מרגיעים כי במחצית השנייה של השנה הנוכחית צפויה האינפלציה להיבלם. התחזית האופטימית הזו מתבססת על הערכות כי שער הלירה יתייצב בהשוואה לדולר, תחזית שאכן התממשה בימים האחרונים. אף שקשה עדיין לקבוע אם מדובר במגמה נמשכת או נקודתית, הירידה בשער הדולר אמורה להקטין את עלויות הייצור וכתוצאה מכך להוריד את המחירים לצרכן.

 

משבר תיירות

 

אך עוד חזון למועד. עד להתייצבות שער הלירה ישלמו האזרחים המצרים, ובמיוחד בעלי ההכנסה הממוצעת ומטה, מחיר עצום. הירידה בכוח הקנייה מעוררת חשש למחיקת חלק ניכר ממעמד הביניים המצרי - שהוא עמוד השדרה של המשק. יש לזכור עוד כי התזונה של משפחות המעמד הבינוני והנמוך במדינה מתבססת בעיקר על קמח ומוצריו, שמאז שחרור שער המטבע הוכפל מחירם. הסיבה לכך היא שמצרים מתבססת באופן משמעותי על ייבוא חיטה ומוצרים חקלאיים ולכן הזינוק במחירי המוצרים בתחום זה.

 

 

הלירה המצרית. משתוללת הלירה המצרית. משתוללת צילום: שאטרסטוק

 

מסיבות אלו הודיעה הממשלה המצרית כי בתקופה הקרובה היא תסייע לבלימת המחירים על ידי אספקת מצרכי יסוד מסובסדים. ההתערבות הממשלתית הכרחית אם הנשיא עבד אל פתאח א־סיסי מעוניין לשמר את כסאו: תכנית הרפורמה הכלכלית שהוא מנהיג הביאה לניצני תסיסה חברתית שבאה לידי ביטוי, בין היתר, בזעם כלפי מדיניותו ברשתות החברתיות.

 

אבל מעבר להתערבות הממשלתית, מה שמצרים זקוקה לו עכשיו כדי לשנות את מסלול הסחרור האינפלציוני אליו היא נכנסה הוא ירידה משמעותית ורציפה בשער הדולר. כדי שזה יקרה היא צריכה להגדיל את יתרות המט"ח שלה, בין שבאמצעות הגדלת ההכנסות ובין שבאמצעות משיכת השקעות הזרות. מבחינה זו, ייתכן שלא־סיסי ולאנשיו יש מקום לאופטימיות זהירה. כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן הוא בשורה מבורכת עבורם, מכיוון שבין טראמפ לא־סיסי נוצר קשר טוב עוד לפני הבחירות בארה"ב. הנשיא האמריקאי החדש הבטיח במהלך שיחתו עם א־סיסי בטלפון כי יסייע למצרים במלחמה בטרור וכן הביע תמיכה ברפורמות הכלכליות שנוקט הנשיא המצרי.

 

אחרי הנתק שאפיין את היחסים בין א־סיסי לממשל של אובמה, מדובר במנגינה ערבה שמגיעה מכיוון וושינגטון לעבר קהיר. במצרים מקווים כי המילים החמות של טראמפ יתורגמו כבר בחודשים הקרובים להשקעות אמריקאיות.

 

 

 

המלחמה המשותפת בטרור היא עוגן כלכלי חשוב עבור מצרים, שמשוועת ליציבות ביטחונית כדי שתוכל לאושש את מגזר התיירות שלה. עד 2011 התיירות היוותה מקור חשוב להכנסות מט"ח אך שורה של תקריות, ובראשן פיצוץ המטוס הרוסי מעל שמי סיני באוקטובר 2015, הביאה לקריסתו של המגזר.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x