$
תעשייה ופיננסים

המיליארדר דן גרטלר מכר את חלקו בשני מכרות בקונגו ב־2 מיליארד שקל

התאגיד השוויצרי גלנקור רכש את אחזקות קבוצת פלורט של המיליארדר הישראלי בחברות מוטאנדה וקאטאנגה, שמפיקות קובלט ונחושת ממכרות בקונגו. שמו של גרטלר נקשר בעבר בפרשות מתן שוחד לבכירי ממשל בקונגו תמורת זכויות כרייה. גרטלר הכחיש את כל החשדות ולא הוגש נגדו כתב אישום

גולן חזני 21:2413.02.17

קונצרן הענק השוויצרי גלנקור רכש היום (ב') את חלקה של קבוצת פלורט הקשורה למיליארדר הישראלי דן גרטלר בשני מכרות נחושת ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו בסכום עתק של 534 מיליון דולר (כ־2 מיליארד שקל). פלורט מכרה את חלקה (31%) בענקית הכרייה מוטאנדה, החברה הגדולה בעולם לכריית קובלט, שבה החזיקה גלנקור 69% וכעת תעלה לאחזקה של 100%. בחברת קאטאנגה, שמפעילה מכרה נחושת וקובלט סמוך למוטאנדה, מוכרת פלורט את אחזקותיה (10.3%), ובה תחזיק גלנקור לאחר הרכישה 86.33%.

 

סכום הרכישה של מניות מוטאנדה וקאטאנגה נקבע על בסיס הערכת שווי בלתי־תלויה שבוצעה על ידי בנק אוף מונטריאול (BMO Capital Markets) הקנדי. עיקר התמורה היא בעבור המניות במכרה במוטאנדה - 924 מיליון דולר ברוטו, ו־37 מיליון דולר עבור קטאנגה. פלורט תקבל 534 מיליון דולר בשל קיזוז הלוואות.

מחירי הסחורות התאוששו לאחרונה, לאחר כשלוש שנים של קיפאון. מחירי הקובלט למשל זינקו ב־75% מתחילת השנה שעברה בעקבות ביקושים מטסלה, שמשתמשת במתכת כדי לייצר את סוללות הליתיום עבור מכוניותיה.

 

המיליארדר דן גרטלר המיליארדר דן גרטלר צילום: אוראל כהן

קשרים פוליטיים, שוחד ושותפים "מפוקפקים"

 

הקשר בין פלורט וגלנקור נוצר לפני עשר שנים. גרטלר, הפעיל בתחום היהלומים והמכרות ונחשב לאחד העשירים בארץ, סייע לתאגיד להשיג דריסת רגל ברפובליקה של קונגו. עבור פלורט וגרטלר מדובר בסיפור הצלחה במכרה מוטאנדה, שהגיע בימים אלה לתפוקה מלאה, המיוחסת ליכולת זיהוי הזדמנות ושותפות מוצלחת עם גורם בינלאומי גדול בתחום. החברה מעסיקה אלפי עובדים מקומיים בשני המכרות. בקונגו פורסם כי מכרה מוטאנדה הניב למדינה הכנסות ממסים של 3 מיליארד דולר בעשור האחרון.

 

פלורט השקיעה יותר מחצי מיליארד דולר ברכישה ובפיתוח של מוטאנדה, והגבירה משמעותית את כושר הייצור שלו - 213 אלף טונות נחושת בשנת 2016 לעומת 60 אלף טון עשור לפני כן.

 

שמו של גרטלר עלה גם בהקשרים פחות נעימים לפעילות בקונגו. באוקטובר האחרון הגיעה קרן הגידור האמריקאית אוך־זיף (Ziff־Och) להסדר עם רשות ני"ע בארה"ב, שבמסגרתו תשלם 412 מיליון דולר על עבירות הקשורות בסחר ביהלומים באפריקה. ההסדר חשף עדויות קשות נגד גרטלר, שפורסמו ב"וול סטריט ג'ורנל". לפיהן, על פי המסמכים שהוגשו לבית המשפט בניו יורק, אוך־זיף החלה לעשות עסקים עם גרטלר אף שהוזהרה שהוא משתמש בקשריו הפוליטיים באפריקה כדי לגבור על המתחרים ומתרועע עם שותפים "מפוקפקים".

 

על פי האישומים, הקשר עם גרטלר הוביל לכך שקרנות של אוך־זיף בשווי 250 מיליון דולר שימשו בחלקן לשחד את הנשיא הנוכחי של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ג'וזף קבילה ובכירים אחרים בתמורה לזכויות כרייה. על פי המסמכים, החל מ־2008 העביר גרטלר שקים של כסף לקבילה ולסגנו קטומבה מוונקה, שמת בהתרסקות מטוס ב־2012.

 

מכרה קובלט בקונגו מכרה קובלט בקונגו צילום: רויטרס

 

אימפריית סחורות של יותר ממיליארד דולר

 

גרטלר (42) דורג בשנה שעברה בין היהלומנים העשירים בעולם בזכות הון אישי המוערך 1.49 מיליארד דולר. עסקיו כוללים גם נחושת, קובלט, עפרות ברזל וזהב, ושווי האימפריה שלו עומד על יותר ממיליארד דולר. חלק מהמכרות הללו, ובהם מוטאנדה, הפכו את קונגו ליצרנית הנחושת הגדולה באפריקה והביאו לצמיחה כלכלית, אף כי שני שלישים מהאוכלוסייה חיים עדיין על פחות מ־1.90 דולרים ליום.

 

מקבוצת פלורט נמסר: "אנו גאים מאוד במה שהשגנו במוטאנדה, ושמחים על כך שבמשותף עם גלנקור אפשרה פלורט למכרה למצות את מלוא הפוטנציאל שלו. הוכחנו שאנו מסוגלים לקבל החלטות על השקעות ענק בסביבות תפעוליות מאתגרות ומורכבות, ולהרחיב נכסים טובים אשר מספקים רווחים עצומים לתושבי קונגו. מגזר משאבי הטבע הוא תחום מרכזי ומשגשג בקונגו. אנו קוראים לקהילת הכרייה הבינלאומית לבחון את ההזדמנויות שמציעה המדינה. אנו ממשיכים להיות מחויבים לקונגו ונמשיך להשקיע בה מחדש, כפי שעשינו ב־20 השנים האחרונות".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x