$
עולם

עשרת הדיברות "העתיקים ביותר" מוצעים למכירה בארה"ב ב-250 אלף דולר

האבן נמצאה לפני כ-100 שנה ליד יבנה; על הלוח כתובים בעברית שומרונית 9 מתוך 10 הדיברות המוכרים לנו, ועוד דיבר נוסף הקורא להתפלל בהר גריזים. לעומת זאת, הדיבר "לא תשא את שם ה' אלוהיך לשווא" הוסר בכוונה כדי לשמור על 10 דברות

שירות כלכליסט 17:17 15.11.16

 

אבן, שעליה חרוטים עשרת הדיברות, העתיקה ביותר המוכרת כיום, תוצא מחר (ד') למכירה פומבית בבוורלי הילס. המחיר ההתחלתי עומד על 250 אלף דולר, והוא כולל את הדרישה שהבעלים יציג את הלוח במקום ציבורי.

 

האבן, המוגדרת "אוצר לאומי" של ישראל, נתגלתה לראשונה ב-1913 במהלך חפירות למען הקמת תחנת רכבת בסמוך ליבנה. לפי ההערכות, זה הלוח השלם היחיד ששרד עם היום, שעליו כתובים הדברות.

 

"החשיבות של הלוח היא עדות לשורשים העמוקים ולכוח שיש לדברות, שמהווים את הבסיס לשלוש הדתות הגדולות בעולם" יהדות, נצרות ואסלאם", מסר דיוויד מייקלס, מנהל מחלקת המטבעות העתיקים בבית המכירות הפומביות הריטאג' אקשיונס, שמארגן את המכירה. "המשטח שחוק, פגוע ומתקלף בחלק מהמקומות, אך אצל חלק מהאנשים העברת אצבע עטויה בכפפה על האבן מייצרת התרגשות הדומה לנגיעה בחלק מהתנ"ך", הוסיף.  

הארכיאולוג יעקב קפלן ז"ל. קנה את האבן ב-1943
הארכיאולוג יעקב קפלן ז"ל. קנה את האבן ב-1943

 

לוח האבן הוא בגודל 0.18 מ"ר ושוקל 52 קילו. החריטה היא בעברית שומרונית, וקרוב לוודאי שעיטרה בית כנסת שומרוני או בית בעיר העתיקה יבנאל, שהיא יבנה של ימינו.

 

האבן עם 10 הדברות בכתב עברית שומרונית
האבן עם 10 הדברות בכתב עברית שומרונית

 

על הלוח כתובים 9 מתוך 10 הדיברות המוכרים לנו, ועוד דיבר נוספת הקוראת להתפלל בהר גריזים. לעומת זאת, "לֹא תִשָּׂא אֶת שֵׁם ה' אֱלֹהֶיךָ, לַשָּׁוְא" הוסר בכוונה מהרשימה, כדי לשמור על 10 דיברות.

 

להערכתו של מייקלס, המבנה בו שכן הלוח נהרס על ידי הרומאים בין 400 ל-600 לספירה, או על ידי הצלבנים במאה ה-11 לספירה, והאבן נותרה קבורה מתחת להריסות במשך מאות שנים לפני שנחשפה. "האנשים שמצאו אותה לא זיהו את החשיבות, ומכרו או מסרו אותה לערבי מקומי, שהציב את הלוח בכניסה לחדר שהוביל לחצר פנימית", אומר מייקלס. "חלק מהאותיות מטושטשות, אך ניתנות לקריאה תחת תאורה מסוימת", הסביר, כנראה בגלל המיקום בו הוצבה.

 

רק כעבור 30 שנה ב-1943 בנו מכר את הלוח לארכיאולוג יעקב קפלן המנוח. "הוא זיהה מיד את החשיבות של הלוח, שכולל כיתוב נדיר בשומרונית של עשרת הדיברות", מספר מייקלס. קפלן פנה ליצחק בן צבי, שבהמשך כיהן כנשיא המדינה, וביקש ממנו לחקור את מקור האבן. הם פרסמו מאמר אקדמי שמתחקה אחר סיפור גילוי האבן ומספק רקע על ההקשר ההיסטורי. קפלן מכר בהמשך את הלוח לרב שאול דויטש האמריקאי, שהעביר אותה לארה"ב, זאת לאחר שקיבל אישור מיוחד מרשות העתיקות בארץ, והציג אותה במוזיאון התנ"ך בברוקלין. אולם, האישור מרשות העתיקות מרשה את מכירת האבן לצד שלישי רק בתנאי שהיא תוצג לציבור. "אנחנו מקווים שמוזיאון, ספריה, מכון או מוסד להשכלה גבוהה ירכשו את האבן, אולי בעזרת תורם שמתעניין בהיסטוריה התנ"כית או בעל רצון לחבר אנשים למורשת התנ"כית שלהם", הוסיף מייקלס.

x