$
גולן פרידנפלד

שמונה שנים של גאות פיננסית פוגשות היום את הברבור השחור

בחירתו של טראמפ מהווה תקופת מבחן של ממש לשווקים. השאלות הגורליות: מי יהיה יו"ר הפדרל ריזרב בעידן טראמפ, מה תהיה מדיניות הריבית וכמה מהבטחות הבחירות הוא אכן יממש?

בימים הקרובים אי הוודאות תשלח את שוקי המניות למטה. אבל לאחר שישקע האבק, מה שיקבע את הכיוון שלהם הוא זהותו ומדיניותו של מי שיעמוד בראש הבנק המרכזי.

 

דונלד טראמפ הוא הנשיא הבא של ארה"ב, וזה לא משנה אם אתם אוהבים את זה או לא. השווקים הפיננסיים עומדים להיכנס לאחת מתקופות המבחן היותר מסוכנות שלהן. לא בגלל ההצהרות הפופוליסטיות של טראמפ ערב הבחירות, שספק אם יחזיקו מעמד בזמן שהוא ישב בחדר הסגלגל, אלא יותר בגלל נקודת הכניסה שבה הם פוגשים את הלא נודע.

 

שמונה שנים של גיאות בשווקים הפיננסיים ייפגשו היום את הברבור השחור הגדול מכולם, זה שאף אחד לא צפה את בואו וזה לא הולך להיות נעים בעיקר בשווקי המטבעות והמניות בימים הקרובים. בטווח הארוך יותר, כשהמידע יתעכל בשווקים ובהנחה שלא יסתבך, אפשר רק להסתכל על האירוע הגיאופוליטי האחרון, הברקזיט, ולראות שמי שבעיקר נפגע ממנו הוא המטבע הבריטי. מדד המניות הבריטי הפוטסי 100 שירד בחדות בימים הראשונים שלאחר הברקזיט הוסיף לערכו מעל ל-14% עד כה.

 

אבל אחרי שאמרנו את כל זה, החשש של המשקיעים מטראמפ מתגמד לעומת החשש שלהם מזהותה של הדמות שמשפיעה יותר מכל על הכלכלה בארה"ב בכלל ועל הכלכלה העולמית בפרט: יו"ר הפדרל ריזרב. דונלד טראמפ הכריז לא אחת שהוא לא מתכוון להאריך לג'נט ילן את הכהונה ורמז שהיא עושה דברו של הנשיא היוצא אובמה. אך בד בבד ציין טראמפ שכמי שחי כל חייו על חוב וניהל איתו מערכת יחסים מורכבת הוא אדם של ריבית נמוכה.

 

 

זה מה שמעניין את השווקים הפיננסיים, ולשם תופנה עיקר תשומת הלב הספקולטיבית שלהם. האם מדיניות הריבית הנמוכה עומדת להימשך בתקופתו של טראמפ ומי שהוא ימנה לעמוד בראש הפדרל ריזרב או שאולי, זוהי תחילתה של תקופה שבה השווקים והכלכלות יצטרכו ללמוד איך לחיות ללא מכונת ההנשמה המוניטרית שאליה הם מחוברים בשמונה השנים האחרונות.

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

בזווית הישראלית, הנהנית העיקרית מהבחירה של טראמפ היא מניית טבע. רק אתמול איבדה המניה כ-5% מערכה על רקע החשש מבחירתה של הילרי קלינטון. קלינטון הודיעה שאם תיבחר בכוונתה למנות וועדה שתבדוק את מחירי התרופות. לטבע יש עוד לא מעט צרות אחרות כמו החשש מתביעה לתיאום מחירים שאמורה, כך על פי בלומברג, להיות מוגשת עד סוף השנה, אך לפחות אפקט קלינטון שהעיב על כל תעשיית התרופות בארה"ב צפוי להתפוגג.

 

שתי הצהרות כלכליות מרכזיות עמדו בבסיס הקמפיין של טראמפ. האחת: הורדת מס החברות מ-35% ל-15%. השנייה, פתיחת הסכמי הסחר של ארה"ב מתוך מטרה לחזק את הכלכלה האמריקאית. אלו הצהרות טרום בחירות ויש להניח שמעט מאוד מהן יגיע לשלב היישום. ביום שאחרי הבחירות טראמפ ייתקל בדבר הזה שקוראים לו מציאות כלכלית. קיצוץ כה חד במיסי החברות יגרום לאובדן הכנסות ולהגדלת החוב האמריקאי ביחס לתמ"ג לאחת מהרמות הגבוהות ביותר בהיסטוריה. אם טראמפ ינהג עם החוב האמריקאי הלאומי באותה חוסר אחריות כפי שהוא נהג עם חובותיו שלו - זה עלול להיגמר רע.

 

חגיגת ניצחון במטה טראמפ חגיגת ניצחון במטה טראמפ צילום: רויטרס

בטל שלח
    לכל התגובות
    x