$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

טיסת השוקולד, הגרסה הסינית: מה קורה כש-120 מיליון סינים נוסעים לחו"ל

בשנת 2000 היה מספר התיירים הסינים 10.5 מיליון בלבד - אך עקב השיפור במצב הכלכלי והסרת הגבלות על התנועה - נרשם זינוק במספרם; עם זאת ההתנהגות של חלקם מביישת את הכבוד הלאומי - והמשטר נחוש להעניש את התיירים הסוררים

אופיר דור, בייג'ינג 11:2727.08.16

הצמיחה הכלכלית המטאורית שחוותה סין בעשורים האחרונים מתבטאת בלא מעט נתונים סטטיסטיים מדהימים. אחד המרשימים שבהם הוא הזינוק במספר הסינים שיוצאים לטייל מחוץ לארצם.

 

בשנת 2000 עמד מספר התיירים הסינים שיצאו לחו"ל על 10.5 מיליון בלבד, אך בזכות השיפור במצב הכלכלי וצמצום ההגבלות על התנועה מספרם עלה ל-120 מיליון ב-2015, קפיצה של יותר מפי 11 בתוך עשור וחצי. המספרים הללו עדיין לא מדגדגים את הפוטנציאל של מדינת הענק כשעד היום פחות מ-10% מאזרחי סין הוציאו דרכון, לכן לא נראה שההאטה הנוכחית בצמיחה תעצור את שטף הסינים היוצאים לחו"ל שמספרם אמור לחצות את גבול ה-200 מיליון ב-2020.

 

התיירים הסינים מוציאים יותר כסף מאשר תיירי שאר המדינות. על פי נתונים שפרסמו הרשויות הסיניות בשבוע שעבר, במהלך 2015 הוציאו תיירים סינים 226 מיליארד דולר בחו"ל, כשמחצית מהסכום בוזבז על קניות. כמעט כל מי שעבד בשוק התיירות העולמי בשנים האחרונות מכיר את התופעה של גלי התיירים הסינים הקונים מכל הבא ליד במדינות אליהם הם מגיעים.

 

ביפן, אחד היעדים החביבים על הסינים, נבחרה בשנה שעברה "Bakugai", מילה המתארת את בולמוס הקניות של הסינים, למילת הבאזז של השנה. בקוריאה, עוד יעד סמוך לסין, רושמות חברות הקוסמטיקה המקומיות תקופת זוהר חסרת תקדים מאז גילו התיירים, או יותר נכון התיירות הסיניות, את מוצריהם. 

"דינג גינהאו היה פה". גרפיטי שחרט נער סיני במקדש  בלוקסור "דינג גינהאו היה פה". גרפיטי שחרט נער סיני במקדש בלוקסור צילום: thetimes.co.uk

 

עם מספרים כאלה אפשר להבין למה כולם מחזרים היום אחרי התייר הסיני. באיטליה למשל מאפשרת המשטרה המקומית לשוטרים סינים אורחים לפטרל באתרי התיירות המרכזיים כדי לנסוך בתיירים מסין תחושה ביתית. לעומת זאת, באוסטרליה הודיעה הממשלה לפני כמה חודשים על השקת אפליקציית תיירות בסינית שמתממשקת ישרות לרשתות החברתיות בסין .

 

ישראל עדיין רחוקה מלהיות נקודה משמעותית על מפת התיירות של הסינים, אבל ברשת מלונות דן כבר החלו להריץ תוכנית לשיפור היחס לתייר הסיני. בין השאר מקפידים לא לשכן את התיירים בקומה הרביעית במלון, שנחשבת ללא אהודה בסין בשל הדמיון בצליל בין המילה "ארבע" בסינית למילה "מוות".

 

אך לזינוק המהיר בהיקף התיירות הסינית יש גם כמה תופעות לוואי חזקות כאשר הסינים קונים לעצמם, בצדק או שלא, תדמית של תיירים גסים במיוחד. התדמית השלילית מתפתחת בזכות מקרים כמו זה של הנער בן 14 מהעיר נאנג'ינג במזרח סין שהחליט לחרוט את שמו על קיר מקדש לוקסור במצרים וגם בזכות אינספור מקרים שבהם תיירים סינים נתפסו מטפסים על פסלים, גונבים מוצגים או מתעמתים עם דיילות על מקומות ישיבה. המקרים הללו מתועדים ומועלים לרשתות החברתיות בסין ומשם נקטפים על ידי כלי התקשורת הזרים שחוגגים על חשבונם של "הסינים הברבריים".  

 

שוטרים בודקים תייר סיני ברומא שוטרים בודקים תייר סיני ברומא צילום: Xinhua

 

הסינים הם עם רגיש במיוחד לפגיעה בכבוד ובמוניטין שלהם, המכונה בסינית "אובדן פנים". ההתנהגות הפרועה של התיירים הסינים נתפסת לא פחות מאשר כעלבון ואובדן פנים לאומי. התיירים הסינים הפרועים גם גורמים להעצמת המתחים הקיימים עם תושבי הונג קונג. לכעס של תושבי הונג קונג רבים על כך שדרישותיהם ליותר עצמאות ודמוקרטיה נחסמו על ידי סין, מתווסף זעם על חוסר הנימוס של התיירים המגיעים מהיבשת. במקרה אחד התיישבו מוחים הונג קונגים בתנוחת כריעה באמצע קניון הומה כשלצדם שקיות צואה מפלסטיק, כדי למחות נגד הסינים העושים צרכיהם בפומבי.

 

לא מצליחים לעכל את החובה להשאיר טיפ

 

חלק מההתנהגות של התיירים הסינים אפשר לייחס אולי לבורות ביחס לנורמות במדינות היעד. ידידה סינית שחזרה מחו"ל התעניינה לאחרונה אצלי אם באמת מקובל לגבות תשלום עבור שימוש בשירותים ציבוריים באירופה, פרקטיקה לא פופולרית בבייג'ינג, או שמדובר בתרגיל עוקץ שעושים האירופים לסינים. בדומה, הסינים לא תמיד מצליחים לעכל את החובה להשאיר טיפ, עוד מוסד שפשוט שלא קיים בסין.

 

תהא הסיבה אשר תהא, הרשויות הסיניות החליטו להחמיר את הענישה המנהלית על התיירים המתפרעים כדי לעצור את התופעות המבזות. השבוע פרסמה התקשורת הסינית כי 20 תיירים סינים כבר הוכנסו לרשימה השחורה שהושקה בחודש נובמבר אשתקד. המתפרעים והמשחיתים יישארו ברשימה במשך שלוש שנים במהלכם יכולות הרשויות למנוע מהם לעלות על טיסות לחו"ל ואפילו להיכנס לאתרי תיירות בתוך סין. הרשויות הסיניות עוד מתכוונות להחמיר בקרוב את הטיפול בתיירים ולפרסם באופן פומבי את שמם של הסוררים, הכל כדי למנוע עוד "טיסות שוקולד" בסגנון סיני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x