$
המזרח התיכון

איראן: הסכם הגרעין הפך לכלי ניגוח כלכלי של הפוליטיקאים

פירות הסכם הגרעין שלא הבשילו הביאו את המחנה השמרני להאשים את הנשיא המתון חסן רוחאני בגזירת קופון מעסקאות שקשורות בהסכם. אחיו וראש לשכתו נעצרו בחשד לשחיתות ועל הכוונת של המנהיג העליון ח'מינאי נמצא גם שר הנפט

דורון פסקין 22:4808.06.16

בשעה שהאיראנים מתקשים לראות את פירות הסכם הגרעין שנחתם בשנה שעברה עם המעצמות, פוליטיקאים ואנשי דת במדינה כבר הפכו אותו לכלי ניגוח בין המחנות השונים בצמרת.

 מאז נחתם ההסכם הגרעיני עם המעצמות והחל תהליך הסרת הסנקציות לא ניתן היה להסתיר את חילוקי הדעות בין המחנה השמרני שמוביל המנהיג העליון עלי ח'מינאי לבין המחנה המתון בראשות הנשיא חסן רוחאני. בעוד ח'מינאי מביע את אכזבתו מההסכם וקצב הסרת הסנקציות הלא מספק, מנסה הנשיא האיראני לגונן על ההסכם בטענה כי יוביל בסופו של דבר לצמיחה, ורק לפני ימים ספורים הבטיח לציבור כי השנה המשק האיראני יצמח בכ־5%.

 

היעלמות מסתורית ושתיקה

 

אבל עתה נראה כי הקרע בין הצדדים עלה שלב לאחר שכמה ממקורביו של רוחאני וביניהם אחיו וראש לשכתו נעצרו על ידי משמרות המהפכה. חוסיין פרידון רוחאני ששימש כיועץ בכיר בלשכת אחיו נעצר בחשד לשחיתות וקבלת שוחד. האח היה נציגו האישי של נשיא איראן בשיחות עם המעצמות שהובילו לחתימת הסכם הגרעין והיה אורח קבוע בישיבות הממשלה. ואולם, מאז חודש מרץ האחרון חוסיין רוחאני לא נראה בציבור ולפי מקורות באיראן, ההוראה למעצר הגיעה ישירות מלשכתו של המנהיג העליון. בנוסף אליו נעצר גם מנהל לשכתו של הנשיא רוחאני, מוחמד נאהפנדיאן. עד כה, מסרב התובע הכללי באיראן, מוחמד ג'עפר מונתזרי להתייחס לסוגיית אחיו של הנשיא והנסיבות שהובילו למעצרו אך בסביבת ח'מינאי טוענים כי מקורבי רוחאני הפכו את הסכם הגרעין לאמצעי לגזור קופונים להגדלת הונם האישי. 

צעירים בטהרן חוגגים את הסכם הגרעין צעירים בטהרן חוגגים את הסכם הגרעין צילום: איי אף פי

 

מעצרם של שני מקורבי רוחאני הוא ככל הנראה רק קצה הקרחון במסע שמתנהל עתה בתוך הצמרת האיראנית. לפי הדלפות באיראן, זרוע המודיעין של משמרות המהפכה, הגוף החזק ביותר בממסד הביטחוני האיראני מחזיקה בידיה מידע מפליל על השחיתות הפושה בצמרת המחנה המתון. כך למשל, אתר אינטרנט המזוהה עם משמרות המהפכה והשלוחה האיראנית של חיזבאללה פרסם רק באחרונה כי בקרוב תיחשף השחיתות של "כנופיית רוחאני". הדיווח ציין כי אחיו של הנשיא חשוד בכך שהיה חלק ממזימת שחיתות כלכלית ענפה שהסבה לקופה הציבורית נזק בשווי מיליארדי דולרים. האתר נמנע מלפרט באילו פשעים כביכול היה מעורב חוסיין רוחאני.

 

רשת של ספסרים

 

בכיר איראני אחר שאמור להיות מודאג בימים אלה הוא שר הנפט ביג'אן נאמדאר זנגאנה, אחד מבני בריתו הבולטים של הנשיא רוחאני. זנגאנה הוא שחקן בולט במאמץ האיראני חובק העולם לשכנע חברות אנרגיה זרות להשקיע בפרויקטים בהיקף 100 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות. בכירי המודיעין של משמרות המהפכה טוענים כי מאז נכנס לתפקידו אישר השר עסקאות לייצוא נפט בשווי של 50 מיליארד דולר. עם זאת, חלק מההכנסות לא הופנה לקופת המדינה אלא הגיע לחשבונות הבנק הפרטיים של בכירים בצוותו של הנשיא רוחאני, כולל השגריר האיראני לשעבר באו"ם, סיירוס נאסרי. במשמרות המהפכה טוענים כי זנגאנה מעורב בפעילות, והיא נעשית בידיעתו המלאה.

 

אף שנשיא איראן רוחאני ניסה בשבועות האחרונים להנמיך את הלהבות וליישר את ההדורים עם המנהיג העליון ח'מינאי הוא נתקל בסירוב מוחלט ומצא עצמו נדחק עוד יותר לפינה. לדוגמה, חבר הפרלמנט ריזא זאכאני הנמנה על המחנה השמרני הצהיר כי בידי משמרות המהפכה מסמכים המוכיחים כי במשרדי הממשלה של רוחאני, ובראשם משרדי החוץ והנפט, ישנה להגדרתו "מאפיה כלכלית" ו"רשת של ספסרים". הוא טען כי מקורבי רוחאני ניצלו את הסכם הגרעין כדי לגרוף רווחים כספיים אישיים.

 

המאבקים הפנימיים הנוכחיים באיראן מוכיחים כי המחנה השמרני מנסה לבסס את אחיזתו. החיסולים הממוקדים של מקורבי הנשיא הנתפס כמתון מעידים כי משמרות המהפכה נערכים לבצר את מעמדם ולשמר את האינטרסים הכלכליים שלהם גם בעידן של פתיחות כלכלית והסרת הסנקציות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x