$
המזרח התיכון

סעודיה הציגה את "חזון 2030": פחות נפט, יותר השקעות

יורש העצר מוחמד בן סלמאן הציג היום תוכנית היסטורית ובמרכזה ניסיון של מדינתו להתנתק מהתלות המוחלטת בזהב השחור כוללת הקמת קרן השקעות בהיקף של 2 טריליון דולר שתרכוש חברות בינלאומיות, הנפקת 5% מחברת הנפט הממשלתית אראמקו והוצאת "גרין קארד" סעודי; המהלכים אמורים לסייע בסוגיות הבוערות בסעודיה - אבטלה ומשבר דיור

דורון פסקין 17:2525.04.16

סעודיה הכריזה היום (ב') על תוכנית הפיתוח שלה ל-15 השנים הקרובות ובמרכזה ניסיון להתנתק מהתלות הכלכלית המוחלטת בהכנסות הנפט באמצעות גיוון מקורות ההכנסה. קרן המטבע הבינלאומית כבר הזדרזה להודיע הבוקר כי התוכנית הסעודית "מעודדת". לתכנית הזו מספר כינויים ובהם "חזון 2030" ו"תכנית הטרנספורמציה הלאומית" (שהיא בעצם חלק מהחזון) אולם מאחורי השמות עומד יעד אחד – הפסקת ההסתמכות הכמעט מוחלטת או ליתר דיוק ההתמכרות של המשק הסעודי להכנסות הנפט. עבור סעדיה מדובר ביום היסטורי שכן 90% מהתקציב הסעודי מבוסס על מגזר הנפט, המייצר כ-10.2 מיליון חביות ביום. מחירי הנפט הגבוהים עד קיץ 2014 הזרימו לקופה הסעודית מאות מיליארדי דולרים והצמיחו את עתודות המט"ח של הממלכה לכ-750 מיליארד דולר. אולם מאז ובמשך כמעט שנתיים של ירידת מחירי הנפט, ירדו עתודות המט"ח הסעודיות לכ-580 מיליארד דולר, מה שעורר את ארמון המלוכה - גם אם באי רצון מסוים – לצאת עם היוזמה החדשה.

 

 

התוכנית מזוהה עם יורש העצר הסעודי, בנו של המלך סלמאן, הנסיך מוחמד בן סלמאן, והיא נתפשת כעוד אמצעי לבסס את מעמדו ולהכשירו לתפקיד המלך. הנסיך היה זה שחשף לראשונה את קיומה של התוכנית בראיון ארוך ל"בלומברג". 

 

שדה נפט של חברת  אראמקו. בדרך להפרטה שדה נפט של חברת אראמקו. בדרך להפרטה צילום: רויטרס

 

החזון שהציג סלמאן בן ה-30 מצביע על התפתחות פוליטית משמעותית שאמורה בין השאר לנער את התדמית הארכאית והשמרנית של המדינה הערבית החשובה ביותר. בתוך כשנה הפך הנסיך הזה למטאור פוליטי, שמרכז בידיו סמכויות אדירות בתחום הביטחון (הוא משמש כשר ההגנה) אך גם בתחום הכלכלה. עם כניסת אביו הקשיש (בן 80) לתפקיד המלך בתחילת 2015 הוקמה עבור הנסיך "המועצה הכלכלית לפיתוח" שמרכזת בידיה את סמכויות ניהול המשק הסעודי, כולל קרן השקעות חדשה שנכסיה אמורים לעלות על 2 טריליון דולר ואמורה לשחק תפקיד משמעותי בגיוון מקורות ההכנסה של הממלכה בשנים הקרובות. "המועצה הכלכלית" היא גוף רב עוצמה שמנחה את משרדי הכלכלה השונים כיצד לפעול, כולל את משרד הנפט שבעבר נחשב לגוף רב עוצמה.

 

הרובע הפיננסי החדש הנבנה בריאד על שם המלך עבדאללה הרובע הפיננסי החדש הנבנה בריאד על שם המלך עבדאללה צילום: בלומברג

 

מעבר לחזון הכלכלי, הנסיך בן סלמאן משדר משהו אחר שאמור לקרוץ בעיקר לנתיניו הצעירים, ולא בכדי כינויו בסעודיה הוא "נסיך הצעירים". גם סלמאן מבין שהרפורמות הכלכליות, שחלקן יכאיב לכיסו של כל סעודי, לא מתנהלות בחלל ריק והן חיבות להיות מלוות בתמיכה ובהתגייסות מצד הציבור. בהקשר זה צריך לזכור כי סעודיה היא עדיין סמל השמרנות הדתית ולא בכדי החברה הסעודית הייתה זו שהצמיחה מתוכה את רשת הטרור של "אלקאעידה". גרורותיה של רשת הטרור הזו מתדפקות כיום על דלתה של ערב הסעודית וזהו אתגר לא פחות קשה עבור משפחת סעוד. לפיכך, התבטאותו של הנסיך הסעודי כי, "לנשים זכויות באיסלאם" היא יותר מרמז כי הוא תומך בנהיגת נשים - נושא חם על סדר היום הסעודי.

 

האיש שמוביל את התוכנית השאפתנית, הנסיך מוחמד בן סלמן האיש שמוביל את התוכנית השאפתנית, הנסיך מוחמד בן סלמן צילום: איי אף פי

 

במרכז החזון - הנפקת חברת הנפט הממשלתית

 

חובת ההוכחה לגבי מימוש "חזון 2030" היא על ההנהגה הסעודית ובייחוד הנסיך מוחמד. בעבר כבר הכריזה הממלכה על שורה של תכניות ורפורמות (אם כי בפרופיל תקשורתי נמוך הרבה יותר) אולם הציפיות הגדולות לא התממשו. כך למשל בכל האמור לתכנית "הסעודיזציה" של שוק העבודה, קרי שילוב הצעירים הסעודים בשוק העבודה במקום העובדים הזרים, או שורת הרפורמות שקידם המלך הקודם, עבדאללה, כולל הקמת רשות מיוחדת להשקעות.

 

החזון הסעודי שהוצג היום הוא מפת דרכים כוללנית, כשהתוכניות המפורטות בכל מגזר ומגזר אמורות להתפרסם בתקופה הקרובה. עם זאת מה שברור הוא שאחד המפתחות למימוש החזון הסעודי קשור לחברת הנפט הממשלתית הסעודית "אראמקו". התכנית הסעודית מדברת על הנפקת 5% מהבעלות על החברה הזו לציבור, ככל הנראה גם בשווקים העולמיים. לפי הערכות, הנפקה כזו אמורה להכניס לקופה הסעודית כ-120 מיליארד דולר.

 

יש להדגיש שנושא אראמקו, השולטת בעתודות של 260 מיליארד חביות נפט, הוא נפיץ בסעודיה שכן חברה זו הפכה לסמל לאומי. לא בכדי הנסיך מוחמד בראיון ראשון שהעניק לתקשורת הערבית ביום שני פתח בסוגיית החברה הזו. לדבריו, החשש מפני ההנפקה ו"הקידוש" שעושים הסעודים לחברת אראמקו הוא "מסוכן". הנסיך הסעודי הדגיש כי טעות לייחס לאראמקו מעמד "חוקתי" והוסיף כי ההנפקה שלה תגביר את השקיפות במשק הסעודי ותאותת למשקיעים הזרים על רצינות כוונותיה של הממלכה.

 

סלמאן הדגיש כי הנפקת אראמקו תשנה את מבנה ההכנסות של המשק הסעודי מנפט לתשואות מהשקעה, דבר העומד בבסיס החזון החדש, קרי עד 2030 הכנסות סעודיה מהשקעות אמורות להיות גבוהות יותר מהכנסות הנפט. זה כולל גם את פישוט תהליכי ההשקעה הזרה במדינה. כיום ההשקעות הזרות בסעודיה מהוות פחות מ-4% מהתמ"ג ויעדו של הנסיך להציב את הנתון על 7.5% (הממוצע העולמי) כבר בשנים הקרובות. התכנית מציבה גם יעד שאפתני במיוחד של תרומה של 50% של המגזר הלא נפטי לתוצר המקומי הגלמי של הממלכה. תרומה זו עומדת כיום על כ-15% בלבד או כ-44 מיליארד דולר.

 

גרין קארד סעודי

 

החזון החדש אמור להתמודד עם הסוגיות הבוערות עבור מרבית הסעודים – אבטלה גבוהה ומשבר דיור קשה. האבטלה בקרב הסעודים מוערכת כיום בכ-11.5% והחזון הסעודי מדבר על הורדת שיעור האבטלה לרמה של 7%. בתחום הדיור סובלת ערב הסעודית ממחסור של 1.5 מיליון יחידות דיור כשהתסכול של הצעירים בממלכה נובע מכך שרובם אינם יכולים לרכוש דירה. לשם כך, התכנית הסעודית החדשה מעבירה את אדמות המדינה לניהולה של קרן ההשקעות הציבורית שאמורה לפתחן באמצעות הסרת מכשולים ביורוקרטיים ואחרים.

 

התכנית הסעודית אמנם לא מבטיחה לנשים עדיין את הזכות לנהוג ברכב, אך שואפת להגביר את היקף תעסוקתן מ-22% ל-30%. כמו כן, התכנית מייעדת למגזר הפרטי תפקיד גדול יותר במשק הסעודי עם תרומה של 65% מהתמ"ג בין השאר באמצעות עידוד העסקים הקטנים והבינוניים והעלאת תרומתם לתמ"ג מ-20% כיום ל-35% בעוד כ-15 שנים. חלק נכבד בתכנית מוקדש גם לצורך ללחום בשחיתות, בעיה מוכרת בערב הסעודית שבה עד היום חברי המשפחה השלטת עשו בהון המדינה כבשלהם. לפי הנסיך מוחמד, מרכיב חשוב במלחמה נגד השחיתות היא באמצעות הפרטת החברות הממשלתיות והגברת השקיפות. הנסיך הסעודי מתכוון באמצעות התכנית שלו לטפל בסוגיה רגישה נוספת. לדבריו, ערב הסעודית מדורגת במקום השלישי בעולם בהוצאות הצבאיות אך צבאה מדורג במקום ה-20 מבחינת כוחו מכל צבאות העולם. הבזבוז והפער הזה יטופל בשנים הקרובות על ידי הנסיך, כך הוא לפחות התחייב.

 

תקצר היריעה מלפרט את כל יעדי החזון הסעודי החדש שימשיך לעשות את הכותרות בתקשורת הערבית בתקופה הקרובה. אבל סעיף אחד קטנטן מתוך שלל הסעיפים המופיעים בה יכול אולי להעיד מהו מקור ההשראה של מעצבי התכנית ואלה הלוחשים על אוזנו של הנסיך הצעיר. מדובר בסעיף המכונה "גרין קארד" ובדומה לזה הנהוג בארה"ב אמור להקנות זכות לערבים ומוסלמים את הזכות לחיות ולעבוד למשך תקופה ארוכה בממלכה. הנסיך מוחמד שכמעט בכל משפט שלו משלב מושגים בשפה האנגלית סבור כי הסדר זה יהפוך את ערב הסעודית לאטרקטיבית יותר ויסייע במשיכת השקעות למשק הסעודי. במילים אחרות החזון של הנסיך שואף להפוך את ערב הסעודית "לחלום האמריקאי" של הצעירים המוסלמים והערבים

 

הכותב הוא מומחה לשווקי המזה"ת

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x