$
תעשייה ופיננסים

סעודיה נערכת לסוף עידן הנפט: כישלון ידוע מראש או מהפך כלכלי?

שר ההגנה הסעודי הצהיר כי הממלכה מתכוננת לסוף עידן הנפט: "בתוך שני עשורים ערב הסעודית כבר לא תהיה תלויה בנפט". בבסיס התוכנית: הנפקת חברת הנפט הממשלתית והקמת קרן העושר הריבונית הגדולה בעולם. קרן המטבע הבינ"ל סבורה שכבר מאוחר מדי

בלומברג 23:0502.04.16

כאשר ערב הסעודית הודיעה אשתקד לראשונה בתולדותיה על הטלת מסים על האזרחים, הנפקת אג"ח בשוק הבינלאומי וקיצוץ בתקציב משרדי הממשלה, נראה היה שהמהלכים נועדו להתמודדות עם הירידה במחיר הנפט בטווח הקצר.

 

ואולם, ראיון מקיף שנתן שר ההגנה הסעודי הנסיך מוחמד בן סלמן לסוכנות הידיעות בלומברג מלמד כי בממלכה שבחצי האי ערב מתכוננים גם לעידן שבו נפט לא יהיה מצרך משמעותי כפי שהוא היום.

משקיעים בבורסת סעודיה משקיעים בבורסת סעודיה צילום: בלומברג

 

כמעט שמונה עשורים לאחר שנתגלה בה נפט לראשונה, הממלכה הסעודית עומדת בפני מציאות כלכלית חדשה - כך לפחות לפי חזונו של הנסיך בן ה־30, בנו של המלך סלמן. "הנפקה של מניות חברת האנרגיה הממשלתית ארמקו והעברת מניותיה לבעלות קרן עושר ריבונית יהפכו את הקרן למקור ההכנסות העיקרי של הממשלה, במקום הנפט", אמר הנסיך. "הדבר היחיד שנצטרך לעשות אחר כך הוא לגוון את ההשקעות, כך שבעצם בתוך 20 שנה לא נהיה מדינה או כלכלה שתלויה רק בהכנסות מנפט".

 

שנת היעד: 2018

 

לדברי הנסיך מוחמד, הנפקת מניות ארמקו תתרחש בבורסת ריאד במהלך 2018 לכל המאוחר או אפילו כבר בשנה הבאה. עם זאת, הנסיך הבהיר שהנתח שיונפק לא יעלה על 5% מהחברה, ששווייה מוערך ב־2.13 טריליון דולר. יתר המניות יועברו, כאמור, לבעלות קרן עושר ריבונית ששווי נכסיה לפי התוכנית יהיה 2 טריליון דולר. תיאורטית, היקף נכסיה יאפשר לה לרכוש את ארבע החברות הציבוריות הגדולות בעולם כיום גם יחד: אפל, מיקרוסופט, החברה־האם של גוגל אלפבית וחברת האחזקות של וורן באפט, ברקשייר הת'אווי.

 צילום: Balkis Press / ABACA

 

הנסיך מוחמד הוא השני בתור לכתר אחרי שר הפנים הנסיך מוחמד בן נאיף –אחיינו של המלך המכהן סלמן. הראיון שבו פרס את תוכניתו מרחיקת הלכת מעיד אולי על שאיפותיו לרשת את אביו בן ה־80, ולעקוף את בן דודו. אם התוכנית אכן תתממש, היא עשויה להיות המפנה הכלכלי הגדול ביותר שעבר על מדינה כלשהי מאז התפרקות הגוש הקומוניסטי במאה שעברה.

 

לא כמו ארוחה במסעדה

 

אבל התוכנית עלולה להיכשל. מחקר של קרן המטבע הבינלאומית מ־2014 מצא שמרבית המדינות שניסו להפחית את תלותן בייצור נפט לא רשמו הצלחה. לדעת חוקרי הקרן, ערב הסעודית ומדינות המפרץ החמיצו את ההזדמנות הטובה ביותר לבצע את השינוי לפני כשנה וחצי, כשמחיר חבית נפט היה יותר מ־100 דולר, לעומת כ־40 דולר בלבד כיום.

 

פול סאליבן, כלכלן מהתוכנית ללימודי ביטחון באוניברסיטת ג'ורג'טאון שבארה"ב, אמר לבלומברג כי "ברור שערב הסעודית צריכה לעשות רפורמות, אבל הגדלת ההשקעה בתעשיות שונות מתעשיית הנפט לא תספיק. רפורמות כלכליות אי אפשר להזמין כמו שמזמינים ארוחה במסעדה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x