$
חברה וסביבה

הכלכלה העולמית צמחה, אבל פליטות גזי החממה לא גדלו

הנתונים של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מצביעים על שנה שנייה ברציפות שבה רמת פליטת הפחמן לא עלתה. מדובר בפעם הראשונה זה 40 שנה שלא נרשמה עלייה בתקופה שבה צמח התוצר הגלובלי. בארה"ב וסין נרשמה ירידה בפליטות גזי החממה

שירות כלכליסט 09:4617.03.16

נתונים חדשים שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) מרמזים על פירות ראשונים למאמץ הבינלאומי למלחמה בשינוי האקלים. פליטות הפחמן לאטמוספרה נותרו באותה רמה זה שנה שנייה ברציפות ב־2015, אף שהכלכלה העולמית המשיכה לצמוח. הפעם הקודמת שבה לא עלתה רמת פליטות הפחמן היתה ב־2009, כאשר היה המשבר הכלכלי העולמי בעיצומו, ושיעור צמיחת התמ"ג העולמי עמד על 0%. לשם השוואה, ב־2014 צמח התוצר של הכלכלה העולמית ב־3.4%, ואילו ב־2015 צמח התוצר ב־3.1%. פליטות הפחמן לאטמוספרה נעו סביב 32 מיליארד טונות ב־2013, ב־2014 וב־2015.

 

לפי הדו"ח של הסוכנות, שמסונפת לארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), העלייה החדה בשימוש באנרגיה ממקורות מתחדשים כמו רוח ואור השמש היא הסיבה העיקרית לריסון פליטות הפחמן, שכן יותר מ־90% מהאנרגיה החדשה שהופקה בעולם אשתקד הגיעה ממקורות אלו. מחצית מהאנרגיה החדשה הגיעה מטורבינות רוח. למרות הירידה החדה במחיר הנפט היתה 2015 שנת שיא להשקעות באנרגיה מתחדשת והן הגיעו ל־328.9 מיליארד דולר.

 

מנכ"ל IEA פאטי בירול התקשה להסתיר את התלהבותו מהנתונים. "זה חסר תקדים, זה ענק", הוא אמר ל"פייננשל טיימס". "ההשפעה תהיה לא רק על שינוי האקלים אלא גם על תחזיות השימוש בדלקים בעתיד".

 

כאמור, גם בשנה שעברה לא עלתה רמת פליטות הפחמן לאטמוספרה. זו היתה הפעם הראשונה זה 40 שנה שנרשמה התרחשות כזו שלא במקביל למשבר כלכלי.

 

נוסף על כך, בארה"ב ובסין, שתי פולטות הפחמן הגדולות בעולם, נרשמה ירידה בפליטות על אף צמיחת כלכלותיהן. בסין ירד היקף הפליטות ב־1.5%, ובארה"ב הוא ירד ב־2%.

 

מנכ"ל IEA בירול ציין כי ממשלת סין הצליחה לחתוך את השימוש בפחם כמקור אנרגיה ב־10% בארבע השנים האחרונות והורידה את נתחו בתמהיל האנרגטי שלה ל־70%. "מדובר במספרים מרשימים. השימוש בפחם הצטמצם ב־2.3% בכל העולם, וזו ירידה שלא ראינו ב־45 השנים שלגביהן קיים תיעוד רשמי, פרט לתחילת שנות התשעים של המאה שעברה, אז התמוטטה ברית המועצות".

 

עם זאת, כדי לעמוד ביעד של הגבלת התחממות כדור הארץ בלא יותר מ־2 מעלות צלזיוס עד סוף המאה, נדרשת ירידה דרסטית בהיקף פליטות הפחמן השנתיות ופעולה נחושה מצד המדינות, לפי התוואי שהוסכם עליו בוועידת האקלים הבינלאומית שנערכה בפריז בדצמבר האחרון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x