$
המזרח התיכון

תושבי לבנון הפגינו נגד הממשלה: "אתם מסריחים"

הממשלה הציעה לפתוח מחדש את משרפת הזבל הידועה לשמצה נא'אמה, בנוסף לשתי משרפות מצפון ומדרום לביירות; התושבים לא התרשמו

שירות כלכליסט 23:2114.03.16

אלפים מתושבי ביירות יצאו היום לרחובות וחסמו כבישים כדי להפגין נגד הפתרון הזמני שהציעה הממשלה הלבנונית למשבר האשפה שנמשך זה שמונה חודשים.

במסגרת הפתרון המוצע תיפתח שוב משרפת הזבל הידועה לשמצה נא'אמה, בנוסף לשתי משרפות זבל מצפון ומדרום לביירות.

 

שר ההסברה הלבנוני רמזי ג'רייג' הודיע בסוף השבוע לאחר ישיבת קבינט שארכה כשמונה שעות, כי נמצא פתרון זמני לארבע השנים הקרובות שאחריהן ייקבע פתרון קבוע וארוך טווח. אך האזרחים דורשים החלטה קבועה ומיידית.

 

משבר האשפה החל ביולי 2015, כאשר משרפת הזבל בעיר נא'אמה נסגרה. תושבי האזור אמרו אז כי המזבלה עלתה על גדותיה והחלו לחסום את הדרכים המובילות אליה כדי למנוע ממשאיות זבל להגיע. בעוד ערימות האשפה הולכות וגובהות ברחבי המדינה, התגבשה תנועת המחאה "אתם מסריחים" שדרשה רפורמה מקיפה בממשלת לבנון, ובמיוחד את פיטוריהם של שרי איכות הסביבה והפנים.

 

שקיות אשפה מרצפות רחוב בביירות שקיות אשפה מרצפות רחוב בביירות צילום: איי פי

בספטמבר 2015 הסלימה המחאה לאירועים אלימים, שבמהלכם נהרגו כמה מפגינים ונפצעו עשרות. בשיאן של ההתפרעויות צרו מפגינים על משרדו של השר לאיכות הסביבה ושרפו ערימות אשפה ברחבי ביירות. בנוסף, קראו המוחים "להחליף את המשטר" ו"לחולל מהפכה", בדומה לסיסמאות בתוניסיה ובמצרים עם פרוץ האביב הערבי. מאז הצליח השלטון בלבנון להתמודד עם הזעם הציבורי בעזרת שמירה יחסית על רחובותיה של ביירות נקיים מאשפה, אך כעת החל הזבל להיערם גם שם.

 

אף כי בתחילת 2016 הציעה הממשלה הלבנונית לייצא את ערימות הזבל לרוסיה, תוכנית זאת לא יצאה אל הפועל. עתה הודיע שר ההסברה ג'רייג' כי משרפת האשפה בעיר נא'אמה תיפתח לחודשיים בלבד כדי לקלוט את רבבות טונות הזבל שהצטברו ברחבי המדינה, נוסף על שתי המזבלות בפרברי ביירות. במקביל, הממשלה תפצה את רשויות האזורים שבהם ייפתחו המשרפות בתשלומים משמעותיים: 40 מיליון דולר לשנה. 50 מיליון דולר נוספים יועברו לתמיכה בפיתוח פרויקטים מגוונים בארבע השנים הבאות.

 

בעיית הזבל בלבנון היא רק סממן נוסף של אי־תפקוד המערכת הפוליטית במדינה. ראש הממשלה תמאם סלאם, נצר לאחת המשפחות הסוניות הוותיקות בלבנון, לא מצליח לאחד את הממשלה שהושבעה בפברואר 2014 ולבחור נשיא. עובדה זו מונעת מהממשלה לקבל אפילו החלטות בסיסיות. על תפקוד ממשלת לבנון מעיבות גם איראן וסעודיה, שבוחשות בפוליטיקה המקומית. לכל אלה מתווסף זרם הפליטים הסורים שנמלטים מהמדינה השכנה מוכת המלחמה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x