$
המזרח התיכון

עקב צניחת הנפט: סעודיה תנפיק לראשונה אג"ח בשוק הבינלאומי

המהלך עשוי לצאת לדרך ב-2016, עם סכום צנוע של 2 מיליארד דולר; גם התחזקות האסלאם הקיצוני מעיקה על העתודות

דורון פסקין 09:1011.11.15

סעודיה מתחילה להסתגל למציאות של מחיר נפט נמוך, שאותו היא יזמה כדי להפחית את כדאיות הפקת הנפט מפצלי שמן בארה"ב, ומנסה לצמצם את הגירעון התקציבי הצפוי.

 

 

 

בממלכה ש־90% מהכנסותיה מבוססות על יצוא הנפט, מגבשים עתה תוכנית להנפקת אג"ח בשוק הבינלאומי. אם הדבר יתממש, תהיה זו הפעם הראשונה שסעודיה פונה לאופציה זו.

 

 

קידוח נפט בסעודיה קידוח נפט בסעודיה צילום: שאטרסטוק

 

עד כה העדיפו הסעודים להסתמך על השוק המקומי. עם זאת, באחרונה גבר החשש כי האג"ח בשוק המקומי מובילות לירידת הנזילות של הבנקים המקומיים - עד לרמה מסוכנת.

 

החששות בקרב הקהילה הבינלאומית לגבי היציבות הפיננסית במשק הערבי הגדול והחשוב ביותר השתקפו בהודעת סוכנות הדירוג S&P מהשבוע האחרון, אשר הורידה את דירוג ערב הסעודית בדרגה אחת ל־+A, עם אופק שלילי. הודעה שעוררה את זעמם של ראשי הכלכלה בממלכה. נחמה קלה סיפקה הודעת מודי'ס, שהשאירה את הדירוג על כנו וקבעה כי מצב המשק יציב.

 

בשלב זה הפרטים על ההנפקה מועטים. לפי הערכה אחת, מדובר בהתחלה צנועה של עד 2 מיליארד דולר, כאשר הערכות אופטימיות לגבי מועד ההנפקה מדברות על 2016.

 

 

 

הפזילה לשווקים הבינלאומיים היא איתות לכך שהממלכה זקוקה למימון. לפי חישובים שנעשו בשנים האחרונות, התקציב הסעודי ישמור על איזון, אם מחיר חבית נפט ינוע סביב רמה של 100 דולר. אך בחודשים האחרונים צנח מחיר החבית לכ־50 דולר, מה שמסביר את הבור התקציבי. החשיבה על הנפקה בינלאומית מלמדת כי הסעודים אינם צופים התאוששות קרובה של מחיר הנפט, בוודאי לא לרמות שהיו מקובלות לפני שהחלה הצניחה הגדולה בקיץ 2014.

 

עם זאת, לא יהיה זה נכון לומר כי סעודיה שקועה במשבר כלכלי. היא עדיין נהנית מיציבות בתחום עתודות המט"ח המוערכות ב־650 מיליארד דולר. אף כי בשנה החולפת היא איבדה כמעט 90 מיליארד דולר מעתודות המט"ח לנוכח ירידה בהכנסות, אלה העומדות לרשותה אמורות להספיק לשנים הבאות.

 

 

 

מה שמדאיג יותר מבחינת סעודיה הוא התמורות הגיאו־פוליטיות באזור. התחזקות האסלאם הקיצוני והאיבה הגוברת בינה לאיראן מעיבות על עתידה. בנוסף להוצאות האדירות השגרתיות של הממשלה הסעודית, בין השאר על סובסידיות, נכנסה למשוואה זו בשנה האחרונה גם הוצאה ביטחונית מפליגה בעקבות המבצע הצבאי הנרחב שהיא מנהלת בתימן. לעימות הזה מול השלוחה האיראנית בתימן יש משמעות כספית גדולה ונראה כי ההוצאה הזו אינה צפויה להצטמצם בקרוב, אלא להיפך.

 

הכותב הינו מומחה לכלכלת המזה"ת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x