$
המשבר ביוון

שר העבודה היווני: "איני רואה כיצד נוכל להימנע מבחירות ב-2015"

ביוון הגיבו בזעם לחדשות על השגת הסכם עם הנושים. טור בעיתון השמאל "אפימרידה" נאמר כי "הגרמנים רוצים לכפות את המדיניות שלהם על הממשלות של אירופה המאוחדת כביכול"

ליטל סמט 18:3013.07.15

היוונים הגיבו לחדשות על השגת הסכם עם הנושים בזעם רב, בעיקר כלפי הגרמנים ושר האוצר שלהם וולפגנג שוויבלה, הנחשב למי שהתעקש על התנאים הקשים, שהוטלו על המדינה.

 

 

"יוון באושוויץ, שוויבלה מנסה לעשות שואה באירופה", זעקה הכותרת של העיתון דמוקרטיה (Demokratia). באופן כללי, הכיבוש הגרמני את יוון במהלך מלחמת העולם השנייה הפך לנושא שדובר בו רבות בחודשים האחרונים. "הטביעו את המדינה, הורה וולפגנג שוויבלה", נכתב בטור דעה בעיתון "אפימרידה", הנחשב בעל דעות שמאלניות. "הגרמנים חוזרים, לא בכוח צבאי אלא עם כוח כלכלי. הם רוצים לכפות את המדיניות שלהם על הממשלות של אירופה המאוחדת כביכול", נכתב במאמר.

 

התגובות השליליות נשמעו גם בקרב היוונים עצמם. "אני מאוכזבת", סיפרה לרויטרס כריסטינה (43) מאתונה. "הממשלה הייתה מאד דינמית בתחילה. היה לנו שביב של תקווה, אבל היינו מוכנים שמשהו רע יקרה, ואז הרע מכל קרה".

 

שר העבודה היווני פאנוס סקולרטיס מעריך כי צפויות בחירות חדשות במדינה עוד השנה. לדבריו, הממשלה זקוקה ל"קולות בהלוואה מהאופוזיציה" כדי להעביר את אמצעי הצנע שנכפו עליהם על ידי הנושים. "איני רואה כיצד נוכל להימנע מבחירות ב-2015. זה לא טבעי. אנחנו מאמינים במשהו שונה ממה שנאלצנו לחתום עליו כשאקדח מכוון לנו לרקה".

 

 עם זאת, מפלגות האופוזיציה אמרו כי יתמכו במאמציו של ציפרס להשיג הסכם.

 

בינתיים, שב ציפרס לאתונה והחל להיפגש עם שרים בממשלתו.

 

שר האוצר לשעבר יאניס ורופקיס הספיק להתראיין היום לרדיו באוסטרליה ולגנות את ההסכם המתגבש. "ציפרס יודע שזה הסכם בלתי אפשרי...הסכם שאינו ישים". לדבריו, הנושים ניסו לנקום בציפרס. "הטרויקה וידאה שהוא יאכל כל מילת ביקורת שהוא אמר נגד הטרויקה בחמש השנים האחרונות. לא רק בחצי השנה שבה אנחנו בשלטון, אלא בחמש השנים לפני כן". הוא הוסיף וטען כי מה שקרה אינו קשור לכלכלה, או בניסיון לעזור ליוון להתאושש. "זהו הסכם ורסאי החדש ששב לרדוף את אירופה, וראש הממשלה יודע זאת. הוא יודע שהוא ארור אם הוא חותם עליו וארור אם לא".

 

הפגנה אתמול באתונה הפגנה אתמול באתונה צילום: אם סי טי

 

מוחמד אל עריאן, הכלכלן הראשי של אליאנץ, מזהיר את המשקיעים להתכונן ליישום מורכב ומסובך של תנאי ההסכם עם יוון. "כל מי שמסתכל על יוון מבין שהיא לא הלכה ברצון בדרך הזו", אמר ל-CNBC. "מה שקורה בשטח הוא נוראי. זו טרגדיה. אנשים ממש סובלים בשטח".

 

בנאט"ו בירכו על ההסכם המתגבש עם יוון. יוון היא חברה בארגון, ונחשבת בעלת אחד הצבאות המתפקדים ביותר באירופה. "אני מברך על ההסכם, כי אני חושב שהוא חשוב לא רק לכלכלה יוונית, אלא לכל אירופה ונאט"ו", מסר מזכ"ל הארגון ינס שטולנברג.

 

ההסכם מחייב פיקוח אירופי הדוק על רפורמות במערכת הבנקאות ביוון. ברויטרס מצטטים בכיר באיחוד האירופי שטוען כי סעיף זה עלול להביא לסגירתם של חלק מהבנקים. ביוון פועלים ארבעה בנקים גדולים – נשיונל, פיראוס, יורובנק ואלפא, אך לפי הבכיר ייתכן ויצומצמו לשניים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x