$
המשבר ביוון

המשבר ביוון

יום שבת הגורלי של יוון

שרי האוצר של גוש היורו יחליטו אם לפתוח במשא ומתן עם יוון על הצעתה החדשה, שכוללת בקשה להלוואה חדשה וצעדי צנע

שירות כלכליסט 23:2610.07.15

23:20 - יוון עומדת בפני יום מכריע מחר (שבת), שיקבע את גורלה בגוש היורו.

 

מחר יצטרכו שרי האוצר של גוש היורו (היורוגרופ) להכריע אם לפתוח במשא ומתן רשמי עם יוון על ההצעה האחרונה שאותה הגישה הממשלה, או לא לקבלה ובכך להוביל ככל הנראה לקריסה כלכלית של המדינה.

 

מדובר בסוף שבוע גורלי. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס גיבש הצעה שבה הוא מבקש חילוץ נוסף ליוון, בהיקף של 53 מיליארד יורו, תמורת צעדים פיסקאליים בהיקף של 13 מיליארד יורו שתבצע יוון, ובהם גם צעדי צנע קשים וחדשים.

 

התוכנית היוונית שוגרה לבריסל כבר ביום חמישי בערב. נשיא צרפת פרנסואה הולנד תיאר אותה כ"רצינית ואמינה". עם זאת, תגובה מצידה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, כנראה המנהיגה החזקה באירופה, לא נשמעה. קולות שונים אמרו שהתוכנית רצינית וקולות אחרים באירופה טוענים כי יוון לא רצינית וכי היא צריכה למצוא את עצמה מחוץ לגוש היורו.

 

פורום היורוגרופ יתכנס מחר בכדי להתעמק בפרטי התוכנית ולאחר מכן יעביר את המלצותיו לצוות שמונה 19 שרי אוצר ממדינות גוש היורו. ראש היורוגרופ, ירון דיסלבלום, שהוא גם שר האוצר של הולנד, אמר שהוא מצפה להחלטה גדולה.

 

ביום ראשון נקבעו שתי פגישות חשובות - אחת של 19 ראשי מדינות בגוש היורו. ובשנייה יתכנסו ראשי כל 28 המדינות החברות באיחוד האירופי, בהם גם דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה שאינה חברה בגוש היורו, ולצידו עוד ראשי מדינות שחברות באיחוד האירופי - אך לא בגוש היורו. הפגישות האלו יתבטלו אם מחר יחליטו ראשי היורוגרופ כי ההצעה היוונית המעודכנת מספקת אותם והם פותחים במשא ומתן מחודש מול יוון במטרה לפתור את המשבר.

 

ירון דיסלבלום. ראש היורוגרופ. מחר תתקבל החלטה גורלית ירון דיסלבלום. ראש היורוגרופ. מחר תתקבל החלטה גורלית צילום: איי אף פי

 

22:10 - שר האוצר הקודם של יוון, יאניס ורופקיס, שהתפטר לאחרונה אמר כי שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה רוצה לראות את יוון מחוץ לגוש היורו. לטענת ורופקיס, במאמר מיוחד שהוא כותב לגרדיאן הבריטי, שר האוצר הגרמני מוביל קבוצה של מדינות בגוש היורו שמעוניינות לראות את יוון "נבעטת החוצה".

 

לדברי ורופקיס, "אחרי המשבר של 2008/2009, אירופה לא ידעה איך להגיב. האם היא צריכה להכשיר את הקרקע ללפחות יציאה אחת (של יוון) כדאי לחזק את המשמעת, או לנוע לעבר פדרציה - עד עכשיו היא לא עשתה אף אחת מהפעולות הללו. שויבלה משכנע שבמצב העניינים הנוכחי, הוא צריך שיוון תצא מגוש היורו כדי לנקות את האוויר, בצורה כזו או אחרת".

 

לדבריו, "בהתבסס על חודשים של משא ומתן, אני משוכנע ששר האוצר הגרמני רוצה לראות את יוון מחוץ לגוש המטבע המשותף, וזאת כדי להראות לצרפת שמשמעת נחוצה באיחוד הזה - בגוש היורו".

 

ורופקיס. אומר דברים נחרצים וקשים על שויבלה ורופקיס. אומר דברים נחרצים וקשים על שויבלה

 

21:55 - אחרי ימים שבהם הפעיל לחץ על אירופה, הממשל האמריקאי מברך על כך שיוון הגישה תוכנית רפורמות ליורוגרופ. דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר הערב: "אנחנו מרוצים לראות שיוון עשתה צעד קדימה לקראת הצעה מגובשת - אבל הנושים יצטרכו להעריכה".

 

21:30 - הפגנות באתונה. מאות אזרחים מפגינים בשעה זו במרכז אתונה בכיכר סינטגמה מול הכניסה לפרלמנט היווני, במחאה על התוכנית שהגישה יוון ליורוגרופ. ברקע, התקשורת היוונית מדווחת כי מפלגת השמאל סיריזה תתמוך ככל הנראה בהצעה היוונית בהצבעה שתיערך בפרלמנט הלילה - זאת חרף התגדותה לצעדי הצנע החדשים שיוטלו במסגרתה על הכלכלה היוונית. אם כך יקרה, הכדור עובר לידיים של שר האוצר החדש של יוון, אוקלידס צאקלוטוס, שיצטרך לשכנע את שרי היורוגרופ לקבל את התוכנית.

 

19:30 - הבורסות באירופה ננעלו בעליות חדות , על רקע ההצעה היוונית שהוגשה ליורוגרופ.

 

בתוך כך, שר האוצר הסלובקי, פטר קזימיר, אמר הערב שיש כמה קווים אדומים במסע הארוך להשאיר את יוון בגוש היורו, אחד מהם הוא סוגיית צמצום החוב. קזימיר כתב בפייננשל טיימס ושם גרס, כי מדיניות ממשלתו היא לא להוציא אף מדינה מחברות בגוש היורו. קזימיר הזהיר משתי בעיות שנמצאות ברקע - "פטפוטים ממושכים והתגוששות פוליטית ללא רפורמה בפועל".

 

17:40 - פורום שרי האוצר של מדינות גישו היורו, היורוגרופ, מסר כי מחר בפגישתם, ידונו השרים בבקשה היוונית לחילוץ ממנגנון היציבות האירופי (ESM) וכן בהצעתם החדשה לרפורמות. עוד נמסר, כי הנציבות האירופית, הבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית ימסרו את הערכתם לגבי המצב באזור, הסיכונים הפיננסיים, הצרכים של יוון ותשלום חובה. בהתבסס על ההערכה שתינתן, שרי היורוגרופ יבחנו האם יש בסיס איתן להתחיל במשא ומתן רשמי לגבי תוכנית חילוץ חדשה ליוון.

 

16:10 - ראש ממשלת צרפת מנואל ואל הביע תקווה להשגת הסכם חילוץ מהיר ליוון, זאת בעקבות הצעת הרפורמות ששלחה הממשלה היוונית שלדבריו של ואל היא "יציבה, רצינית ושלמה". ואל המשיך והזהיר מהסיכונים הכלכליים והפוליטיים כתוצאה מעזיבתה של יוון את גוש היורו. "עלינו לעשות כל שביכולתנו כדי שיוון תישאר בגוש היורו", אמר בטלוויזיה הצרפתית. "אף אחד לא יכול לנחש מה יהיו ההשלכות הכלכליות, הפוליטיות, הציבוריות של עזיבת יוון".

 

לעומת זאת, מנכ"ל הבורסה של ברלין, הביע דעה יותר סקפטית לגבי הכוונות היווניות. "הממשלה היוונית התנהגה כמו טאליבן פיננסי בחצי שנה האחרונה, ואיבדה את כל המהימנות שלה, כך שלדעתי השאלה שעומדת בפני הפרלמנט הגרמני היא האם אנחנו הולכים לדון שוב בכל העניין הזה בעוד שישה חודשים או שנה מעכשיו?" אמר ל-BBC ארתור פישר. "האם הם ידבקו בהצעות שלהם - כי אם הם לא יעשו זאת, תהיה לאנגלה מרקל בעיה ענקית".

 

הוועדות בפרלמנט היווני החלו בדיונים הל ההצעה, אך כבר חמישה מחברי סיריזה פרסמו הצהרה שבה הם מתנגדים למתווה. "אפילו בשעה הזו הממשלה יכולה וצריכה להגיב לסחיטה מטעם המוסדות עם האפשרות הבאה: תוכנית בלי אמצעי צנע חדשים עם מחיקת חוב או יציאה מגוש היורו והשעיית התשלומים של החוב הלא צודק", כתבו החמישה בהצהרה.

 

15:25 - ממשלת יוון לא עומדת לבצע "התאבדות כלכלית", כך להערכתו של המשקיע המיליאדרר ווילבור רוס, מאחר שלדבריו, יוון התעוררה "למציאות קשה".

 

"יש פה עניין של תיאוריית המשחקים שפוגשת עם המציאות הקשה", אמר רוס בראיון ל-CNBC. יוון, ובעיקר שר האוצר המתפטר יאניס ורופקיס, הואשמו שהשתמשו בתיאוריית משחקים בעת המשא ומתן עם הנושים בחודשים האחרונים, כולל בעת ההחלטה על עריכת משאל עם, שבו נדחתה הצעת החילוץ האחרונה של נושי יוון. עם זאת, רוס מאמין כי הממשלה בראשותו של אלכסיס ציפרס תעשה כל שביכולתה להשיג כעת הסכם. "בסופו של יום, אנשים לא מבצעים התאבדות כלכלית - זה לא מעשה פטריוטי להוביל את המדינה לפשיטת רגל. כך שאני חושב שבסופו של יום, ציפרס ואנשים רבים מהמפלגה שלו יפנימו את המציאות - זה תיאוריית המשחקים פוגשת את המציאות הקשה", הסביר.

 

 

ווילבור רוס ווילבור רוס צילום: בלומברג

 

לדבריו, "איני חושב שהחודשים האחרונים נוצלו כראוי, אלא הם בעיקר עסקו בתיאוריית משחקים. אבל כעת אני חושב שלראשונה הם נכנסו למשא ומתן, ולכן אני אופטימי שנגיע לפיתרון הולם".

 

14:30 - חברת הטיסות המוזלות ריינאייר מנצלת את האווירה האופטימית והודיעה כי הורידה את המחיר של טיסות ליוון וממנה ב-30%. כמו כן, היא הורידה את התעריפים של טיסות בתוך יוון כך שהנתיבים מאתונה לחאניה, רודוס וסלוניקי עומדים כעת על 4.99 יורו בלבד. התעריפים המוזלים הם עבור טיסות מה-13 ביולי עד סוף אוקטובר, וזמינים להזמנה עד ה-17 ביולי. החלטה זו מתפרסמת יום לאחר שמנכ"ל החברה, מייקל או'לירי, כינה את ממשלת יוון "חבורה של מטורפים". לדבריו, "אי אפשר לצאת לפנסיה, לשתות קפה ולצפות שהגרמנים, האירים או הפורטוגלים ישלמו עליכם".

 

בתוך כך סוכנויות ההימורים מורידות את הסיכויים לעזיבת יוון את גוש היורו. בסוכנות ההימורים לדברוקס אף הורידו את הסבירות ל-25%, הנמוכה ביותר שהייתה מאז תחילת השנה.

 

13:27 - הזמנות טיסות ליוון נפלו בחדות לאור המצב הכלכלי השורר במדינה: חברת ForwardKeys מצאה כי ההזמנות ליוון נפלו בתקופה שבין ה-28 ביוני ל-7 ביולי ב-45% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הירידה בהזמנות מצד תיירים גרמניים עמדה באותה תקופה על 49%, בעוד שמארה"ב נפלו ההזמנות ב-56% ובבריטניה ב-51%.

 

הדיון על ההצעה של ציפרס בפרלמנט היווני יחל ב-19:00, כשההצבעה צפויה רק בשעות המאוחרות של הלילה.

 

 

מתיאו רנצי מתיאו רנצי צילום: איי אף פי

 

ראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי אמר כי הוא "אופטימי יותר מבעבר" לגבי הסיכויים להשגת הסכם. "בוא נקווה שלא נצטרך להיפגש ביום ראשון, מכיוון שקיום הפגישה פירושו שהעסקה לא הושלמה כבר בשבת על ידי שרי האוצר", אמר במסיבת עיתונאים משותפת עם ראש ממשלת אירלנד אדנה קני.

 

לעומת זאת, בגרמניה לא מתכוונים להגיב על ההצעה עד שהטרויקה לא תעביר את התרשמותה, כך לפי דובר הממשלה סטפן זייברט. "אנחנו נמתין עד שהמוסדות יבחנו ויביעו את דעתם", אמר. ואילו בצרפת ממהרים לזקוף קרדיט על פריצת הדרך הפוטנציאלית. "בלי נשיא סוציאליסט בצרפת, ליוון לא היה שום סיכוי להישאר באירופה", אמר יועץ של נשיא צרפת פרנסואה הולנד לעיתון הצרפתי Ouest. היועץ שביקש להישאר בעילום שם הוסיף כי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הסכימה להמשיך בשיחות עם יוון רק כדי "לא להכעיס את צרפת".

 

12:35 - היום בצהריים ישוחחו הנושים של יוון – נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר, נשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד, וירון דיסלבלום נשיא קבוצת שרי האוצר של גוש היורו. הם יקיימו בהערכה הראשונית של ההצעה היוונית. מחר ימשיכו הדיונים בפגישה של שרי האוצר. על פי חלק מהדיווחים, אם שרי האוצר יאשרו מחר את ההצעה, לא יהיה צורך בפסגת החירום של המנהיגים ביום ראשון והיא תבוטל.

 

12:00 - הנושים הבינלאומיים של יוון יקבלו "ככל הנראה היום" הערכה ראשונית בנוגע לתוכנית הרפורמות שהוגשה אמש, כך לפי נשיא היורוגרופ, ירון דיסלבלום, בריאיון לבלומברג. דיסלבלום אישר כי אתמול בלילה הועברה התוכנית החדשה לכלכלה היוונית, שנחוצה כדי לאפשר העברת סיוע חילוץ נוסף למדינה. תוכניות קודמות של יוון אמנם נדחו, אך נראה כי ההצעה הנוכחית עונה על מרבית דרישות הנושים.

 

נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, כינה את ההצעה "רצינית ומהימנה". מנהיגי האיחוד האירופי ייפגשו ביום ראשון כדי לדון בהצעה, במה שכבר כונה כתאריך היעד האחרון למציאת פיתרון לבעיית החובות של המדינה. ב-20 ביולי יוון אמורה לשלם חזרה לבנק האירופי המרכזי 3.5 מיליארד יורו, ואם לא תקבל תכנית חילוץ חדשה, היא לא תוכל לעמוד בתשלום זה.

 

 

ירון דיסלבלום ירון דיסלבלום צילום: בלומברג

 

11:25 - תגובות להצעה היוונית: ראש היורוגרופ, ירון דיסלבלום, אמר כי עוד צריך לעבור על ההצעה, אך הוסיף כי התמיכה הרחבה שהיא זוכה לה ביוון מוסיפה למהימנות שלה. לדבריו, "עלינו לקבל החלטה משמעותית מחר, ולכן עלינו להיזהר". בצרפת מסרו כי מדובר בהצעות רציניות. הממשלה הצרפתית קראה לשאר החברות בגוש היורו לתמוך בהצעה היוונית. "זהו רגע משמעותי עבור יוון ועבור אירופה", מסר השר הצרפתי הממונה על ענייני האיחוד האירופי, הרלם דסייה, בראיון לרדיו הצרפתי. שר הכלכלה, עמנואל מקרו, מסר אף הוא כי מדובר ב"התקדמות רצינית", ולכן הוא שומר על "אופטימיות סבירה" שיושג הסכם.

 

הפרלמנט היווני יחל בדיונים על ההצעה ברמת הוועדות הפרלמנטריות בשעה 15:00. יש דיווחים לא רשמיים כי ההצבעה עצמה עשויה להידחות למחר.

 

10:54 - יאניס ורופקיס, שר האוצר לשעבר של יוון שהתפטר במפתיע ביום שני, שיתף את התקשורת בתסכול שחש בעת המשא ומתן עם הנושים. לדבריו של ורופקיס, לשר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה יש תכנית להוציא את יוון מגוש היורו, ויש לו השפעה רבה על שאר שרי האוצר בגוש היורו, מלבד מישל סאפה הצרפתי.

 

יאניס ורופקיס. עוד כוכב אירופי? יאניס ורופקיס. עוד כוכב אירופי? צילום: בלומברג

 

 

הבוקר נפגש ראש ממשלת יוון ציפרס עם חברי מפלגתו, סיריזה, במטרה לשכנע אותם לתמוך בתכנית הרפורמות שהגיש אמש לנושים. "אנחנו עומדים בפני החלטות קריטיות", אמר ציפרס למחוקקים, "קיבלנו מנדט להשיג הסכם טוב יותר מהאולטימטום שהציב לנו היורוגרופ, אך בוודאי שלא קיבלנו מנדט להוציא את יוון מגוש היורו".

 

09:35 - נציגי הטרויקה - קרן המטבע הבינלאומית, הנציבות האירופית והבנק האירופי המרכזי - צפויים להגיש היום (ו' ) בערב הערכה ראשונית לגבי הצעת הרפורמות של יוון. אם ההערכה תהיה חיובית בסך הכל, מחר ישוחחו שרי האוצר של גוש היורו ויחליטו האם להמליץ על פתיחת המשא ומתן עם אתונה על הלוואה ממנגנון היציבות האירופי (ESM). ביום ראשון תתקיים פסגת חירום של מנהיגי 28 המדינות באיחוד האירופי. הם אמורים לדון באמצעים להגבלת הקריסה היוונית, כולל הענקת סיוע הומניטארי, והתקווה היא שיוכלו לחתום על הסכם.

 

09:10 - יוון עמדה באולטימטום שהציב לה גוש היורו והגישה אמש  את ההצעה שלה לביצוע רפורמות תמורת העברת כספי חילוץ, מהלך שמעלה את התקווה שביום ראשון ייחתם ההסכם בפגישת החירום של מנהיגי האיחוד האירופי. התוכנית, שצפויה להיות מוצגת הבוקר על ידי ראש הממשלה אלכסיס ציפרס לראשי המפלגות, כוללת העלאות מע"מ, פגיעה בפנסיה, קיצוץ בתקציב הביטחון והפרטות.

 

התכנית היוונית מתפרשת על פני 13 עמודים ומפרטת רפורמות וקיצוצים בהוצאות בשווי 13 מיליארד יורו. המטרה היא להשיג תכנית חילוץ שלישית בגובה 53.5 מיליארד יורו שתבטיח את הישארותה בגוש היורו.

 

 

האי היווני זקינטוס. יותר מע"מ בקרוב האי היווני זקינטוס. יותר מע"מ בקרוב צילום: שאטר סטוק

 

ההצעה היוונית כוללת רפורמות מקיפות במע"מ, בהן העלאת המע"מ על מסעדות ל-23%, מהלך לו התנגדה עד כה הממשלה מחשש לפגיעה בתיירות. יוון הסירה גם את ההתנגדות שלה לביטול שיעור המע"מ הנמוך באיים, וכן נכנעה לדרישות הנושים בנוגע לפנסיה, והסכימה לבטל את תשלומי הסולידריות לפנסיונרים מעוטי הכנסה עד 2019. גיל הפרישה יעלה מ-62 ל-67 עד 2022. יוון מציעה גם לקצץ בהוצאות הביטחון ב-100 מיליון יורו השנה וב-200 מיליון יורו ב-2016, ולבצע שינויים שישפרו את מערכת המס וילחמו בהעלמות מס. יימשכו גם במאמצי ההפרטה של נכסים ממשלתיים, כולל שדות תעופה ונמלים - מהלך נוסף לו התנגדה יוון עד כה.

 

 

 

אתמול אישר הקבינט היווני את חבילת הרפורמות, מתוך הכרה בכך שהמצב העגום של הכלכלה והסגירה המתמשכת של הבנקים מחייבת את יוון להסכים בסופו של דבר לכל דרישות הנושים כמעט, זאת על אף שבמשאל העם שנערך ביום ראשון, דחה הציבור היווני את דרישות הצנע של אירופה. הפרלמנט היווני צפוי גם כן לאשר את החבילה. עם זאת, ההתנגדות העיקרית צפויה להגיע דווקא מתוך מפלגת סיריזה שבשלטון ומאיגודי העובדים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x