$
המשבר ביוון

המשבר ביוון

הטלוויזיה היוונית: לאחר ספירת עשירית מהקולות - פער של כ-20% למחנה ה'לא'

שיעור ההצבעה עמד על 65%, כך דיווחה הטלוויזה היוונית. שיעור הצבעה מעל 40% נחוץ כדי שהמשאל יהיה תקף חוקית. בעוד שהיוונים ממתינים לתוצאות, מתגברים הדיווחים על קשיי נזילות בבנקים, כשההערכה היא שיאזל להם הכסף בתוך ימים ספורים

ליטל סמט, תמר טוניק ורן אברמסון 20:2205.07.15

20:16 - בתקשורת היוונית מדווחים כי לאחר ספירת 10.3% מהקולות מסתמן ניצחון למחנה ה'לא', שזכה ב-59.9% מהקולות לעומת 40.1% שהצביעו 'כן'.

 

19:57 - יום עמוס מצפה מחר לקובעי המדיניות בגוש היורו. מלבד פגישת מרקל והולנד בפריז, שרי האוצר של גוש היורו מתוכננים לקיים שיחת ועידה נוספת בנושא.

 

התגובות מיוון ממשיכות לזרום. דובר הממשלה, גבריאל סקלארידיס, אמר כי המשא ומתן חייב להסתיים בקרוב "אפילו תוך 48 שעות".

 

19:35 - שיעור ההצבעה במשאל העם ביוון עמד על 65%, כך דיווחה הטלוויזה היוונית.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל תצא מחר  לפריז לפגישה עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד בנושא יוון. "השיחות עם נשיא צרפת יחלו משעה שש וחצי בערב, וימשכו בזמן ארוחת הערב. הם ינסו לגבש הערכה משותפת של המצב בעקבות משאל העם ביוון והמשך שיתוף הפעולה הקרוב בין צרפת וגרמניה בנושא", מסר דוברה של מרקל סטפן זייברט.

 

בסיריזה ממשיכים ליהנות מתוצאות הסקרים, ומסרו כי בכירים בממשלה, ביניהם שר הפנים ניקוס פאפאס, שנחשב לבן בריתו הקרוב של ציפרס "ארזו את המזוודות ומוכנים לשוב לבריסל" להשיק מחדש את המשא ומתן.

 

19:26 - ב-BBC מדווחים כי מחר צפויים להיפגש נשיא צרפת פרנסואה הולנד וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל .

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי אמר עוד לפני פרסום תוצאות הסקרים כי ללא קשר לתוצאות הסופיות, העתיד של יוון יהיה בעייתי. הוא הוסיף כי לגוש היורו יש חוקים ורגולציות "שנועדו להבטיח את קיומו. אירופה הפגינה מאז ומתמיד סולידריות עם יוון, אך היורו אינו יכול להיות מועדון שבו בוחרים מה שרוצים". ראחוי המשיך ואמר כי "יוון צריכה לצמוח, ליצור מקומות עבודה ולשם כך עליה לפעול להשגת המטרה. הדמגוגיה תמיד מתנגשת בסוף במציאות".

 

19:16 - כל ששת ערוצי הטלוויזיה הגדולים ביוון חוזים ניצחון למחנה ה'לא'. לא מדובר בתוצאות מלאות של המדגמים. כל בערוץ אלפא מדווחים כי 'לא' זכה ב-49%-54% מהקולות בעוד שה'כן' קיבל 50%-45%, ואילו בערוץ סטאר טי.וי מדווחים 51.5% הצביעו 'לא', ו-49.5% הצביעו 'כן'.  

 

דובר מפלגת סיריזה, מפלגתו של רה"מ אלכסיס ציפרס, מסר בתגובה לתוצאות הסקרים הראשונים כי הם מאפשרים לממשלה להתקדם במהירות ולסגור את ההסכם עם הנושים.

 

19:00 - הקלפיות ביוון נסגרו. בקרוב אמורות להתפרסם תוצאות המדגם, כשההערכה היא שתוצאות ראשוניות יחלו להתפרסם לקראת השעה 21:30. לפי הדיווחים, שיעור הצבעה היה גבוה ועבר את 40% הנחוצים על מנת שהמשאל יהיה תקף חוקית.

 

בעוד שהיוונים ממתינים לתוצאות, מתגברים הדיווחים על קשיי נזילות בבנקים, כשההערכה היא שיאזל להם הכסף בתוך ימים ספורים. ורופקיס מתוכנן להיפגש בהמשך הערב עם ראשי הבנק המרכזי של יוון והבנקים הגדולים כדי לדון בהמשך הגבלות ההון. כמו כן, ישנם דיווחים כי הבנק המרכזי יגיש בקשה רשמית לבנק האירופי המרכזי לקבלת עוד נזילות, כבר הלילה.

 

18:40 - נותרו כ-20 דקות לסגירת הקלפיות, ובינתיים מתגברים הדיווחים מתוך מפלגת השלטון, סיריזה, כי ראש הממשלה ציפרס מתכוון לשלוח את צוות המשא ומתן חזרה לבריסל להשגת הסכם חדש אם תוצאות משאל העם יהיו 'לא', כפי שהוא מעוניין. אם כי לא ברור, אם בכלל יהיה להם עם מי לשבת לשולחן הדיונים.

 

רה"מ אלכסיס ציפרס מצביע במשאל העם רה"מ אלכסיס ציפרס מצביע במשאל העם צילום: אי פי איי

 

במקביל, שר האוצר ורופקיס חוזר על טענתו כי במקרה של ניצחון ל'לא' ניתן יהיה להשיג הסכם חדש "בתוך 24 שעות".

 

ההצבעה היום עברה בשקט יחסי, מלבד תקרית שבה תומכי מחנה ה'לא' זרקו אבנים על צוות של הערוץ הגרמני ZDF.

 

17:25 - נותרו עוד פחות משעתיים לסגירת הקלפיות. ב-BBC מדווחים כי מאוחר יותר הלילה, לאחר היוודע התוצאות אמורה להתקיים פגישת חירום בין שר האוצר ורופקיס ונציגי הבנק המרכזי של יוון והבנקים המסחריים הגדולים. בפגישה הם ידונו ככל הנראה בהמשך הטלת הגבלות ההון. בנוסף, מחר מתוכננת להתקיים פגישה בבנק האירופי המרכזי, שבה ידונו בנעשה ביוון.

 

קשיש בכרתים מצביע במשאל העם קשיש בכרתים מצביע במשאל העם צילום: רויטרס

 

16:35 - המגזין הגרמני "דה שפיגל" פרסם את תגובתה הראשונה של אנגלה מרקל לאחר שנודע לה על כוונתו של ציפרס לקיים משאל עם (לפני כ-10 ימים). על פי הדיווח, מרקל אמרה למקורבים לה במפלגת הנוצרים הדמוקרטים (CDU) שהפוליטיקה של ציפרס היא "קשה ואידיאולוגית", והוא "מסיע את המדינה ישר לתוך הקיר, בעיניים פקוחות". עוד דווח כי מרקל הביעה תמיהה מכך שציפרס מוכן "לשחק רולטה עם הגורל של מדינה שלמה".

 

  • ב"טלגרף" דווח כי אחת השמועות הרווחות כעת ביוון היא שיאניס סטורנאראס, המשמש כיום כנגיד הבנק המרכזי וכיהן בעבר כשר האוצר, יעמוד בראש ממשלת טכנוקרטים אם בעקבות תוצאות משאל העם ממשלתו של ציפרס תתפטר הערב.

 

16:00 - משאל העם מפצל את היוונים, וההצבעה אמורה להיות צמודה ביותר. "כל אדם שמסוגל לחשוב בעצמו יצביע 'לא', זה מה שאני עשיתי", סיפרה לוול סטריט ג'ורנל אנה סטברולי (46), עובדת ציבור. "הגיע הזמן להגן על עצמנו". לעומתה, המעצבת הגרפית ג'ורג'יה האטזיסאבה (33) הצביעה 'כן'. "הקול שלי היה כן חזק וברור. עבדתי קשה כדי להקים עסק, ועכשיו הוא עלול לקרוס". בעוד ששני המחנות ממשיכים לנסות ולשכנע את הציבור, נראה שמחנה ה'לא' זוכה ליותר בולטות בשלטים וברחובות. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, בשכונת דפני באתונה היו יותר שלטים של מחנה ה'לא' מאשר של ה'כן'. כמו כן, חולקו עלונים עליהם מתנוסס פרצופו של שר האוצר הגרמני וולפגנג שוויבלה, שנחשב על ידי יוונים רבים לאחראי הישר לסבל שלהם, ומתחתיו המילה "לא".

 

15:50- ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי אומר שיש להמשיך את השיחות עם יוון גם לאחר משאל העם. "עלינו לדבר שוב אחד עם השני. כולם מודעים לכך, בייחוד אנגלה מרקל", אמר בראיון לעיתון האיטלקי Il Messaggero.

 

"כשרואים פנסיונרים בוכים ליד בנקים או אנשים שעומדים בתור ליד כספומטים, מבינים שמדינה חשובה כמו יוון – לעולם ובשל התרבות שלה – לא יכולה לסיים במצב כזה. אי אפשר להגן על יוון בלי המחויבות של הממשלה היוונית: הרפורמות בפנסיה, המלחמה בהעלמות מס, שוק העבודה – כולם תלויים בהם".

 

ראש ממשלת יוון לשעבר קוסטס קרמנליס מצביע במשאל עם ראש ממשלת יוון לשעבר קוסטס קרמנליס מצביע במשאל עם צילום: רויטרס

 

ערוץ הטלוויזיה היווני מגה טי.וי מדווח כי שיעור ההצבעה עומד בשלב זה על 35%. על מנת שמשאל העם יהיה תקף, יש צורך בשיעור הצבעה של 40%.

 

נשיא הבונדסבנק: "חשש מגירעון בגרמניה אם יוון תעזוב את גושו היורו"

 

14:45 - תגובות מרחבי אירופה מזהירות מפני השלכות תוצאות משאל העם. נשיא הבנק הגרמני המרכזי (בונדסבנק), ינס ווידמן הזהיר כי משרד האוצר הגרמני יעמוד בפני גירעון בתקציב אם יוון תעזוב את גוש היורו. הבנק המרכזי הקצה 14.4 מיליארד יורו להתמודד עם השלכות המשבר, אך לפי האזהרה של ווידמן עולה כי הסכום הזה ככל הנראה לא יספיק.

 

במקביל, שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן הזהיר כי בריטניה אינה חסינה מפני טלטלות באירופה, אך הוסיף כי הם מוכנים לכל תוצאה. מחר יפגשו אוסבורן, נגיד הבנק מארק קרני וראש הממשלה דיוויד קמרון לדיון בתוצאות משאל העם. "כל מה שיוון תחליט, בריטניה מוכנה. יש לנו תכניות לכל תוצאה", אמר אוסבורן. "אין ספק שלתוצאה תהיה השפעה על הכלכלה האירופית. כולנו רוצים שיוון תשגשג, אך בסופו של דבר מי שנמצא באיחוד המטבע צריך למלא אחר החוקים". 

 

 

שר האוצר היווני יאניס ורופקיס מצביע שר האוצר היווני יאניס ורופקיס מצביע צילום: אי פי איי

 

הבנק המרכזי של יוון צפוי לבקש מהבנק האירופי המרכזי להגביר את הנזילות שהוא מעבר לבנקים היווניים. אולם ההערכות הן שהבנק האירופי לא ימהר להעלות את הנזילות, לא משנה מה תהיה תוצאת משאל העם. הבנק היווני צפוי לדון היום בערב גם בהמשך הגבלת משיכות הכספים ל-60 יורו ביום.

 

בטלגרף הבריטי מדווחים כי לפי מקורות במשרד האוצר היווני, הבנקים החלו לסגור בכל יום את הגישה לכספומטים בשעה מוקדמת יותר במטרה לשמור על הכספים, אולם איש לא מוכן להודות בכך. בנוסף, המקורות במשרד האוצר טוענים כי לאחד מארבעת הבנקים הגדולים ביוון עומד להיגמר הכסף עוד היום.

 

שר החוץ הגרמני, פרנק – וולטר שטיינמאייר, אומר כי ניצחון ל"לא" במשאל העם היום לא יהפוך את המשא ומתן העתידי עם הנושים לקל יותר, "אלא להיפך". בראיון לעיתון Tagesspiegel am Sonntag בברלין אמר כי ליוונים יש זכות להצביע על עתיד המדינה ויוון תישאר חברה באיחוד האירופי, גם אם ידחו את דרישות הנושים. עוד הוסיף כי עזיבת יוון את גוש היורו תפגע במהימנות אירופה בעיני העולם.

 

כספומט באתונה. מקורות במשרד האוצר טוענים כי לאחד מארבעת הבנקים הגדולים ביוון עומד להיגמר הכסף עוד היום כספומט באתונה. מקורות במשרד האוצר טוענים כי לאחד מארבעת הבנקים הגדולים ביוון עומד להיגמר הכסף עוד היום צילום: רויטרס

 

13:50 - הבנק האירופי המרכזי מוכן לנקוט בצעדים נוספים אם המצב יחייב זאת, כך לפי חבר דירקטוריון הבנק, בנואה קר. "בנסיבות הנוכחיות שמאופיינות בחוסר ודאות גבוה באירופה ובעולם, הבנק האירופי המרכזי הבהיר שאם צריך לעשות עוד, נעשה עוד. נמצא את הכלים הנחוצים", אמר בכנס בדרום צרפת. "אין להטיל ספק ברצון שלנו לפעול בנושא הזה".

 

שר האוצר ורופקיס אמר: "היום, לאחר חמש שנים של כישלון, לעם היווני יש את ההזדמנות להחליט על האולטימאטום האחרון שהציבו היורוגרופ, המוסדות והשותפים שלנו. מדובר כאן על רגע קדוש. רגע של תקווה עבור כל אירופה. רגע שמעניק תקווה לאירופה שהמטבע המשותף והדמוקרטיה יכולים לחיות יחד". הוא אישר עוד כי יתפטר אם תוצאות משאל העם יהיו בעד דרישות הנושים. ורופקיס הצביע בקלפי בפרבר פלירו בדרום אתונה ביחד עם אביו בן ה-90

 

13:10 - הסקרים מצביעים על קרב צמוד, וכתוצאה מכך האנליסטים מציינים כי קול הצעירים יהיו בעל תפקיד חשוב בהכרעה. לדבריו של הפרשן הפוליטי אריסטידס האטזיס שהתראיין לגרדיאן, לשיעור ההשתתפות של הצעירים תהיה השפעה גדולה. "הסקרים מצביעים על כך שרוב עצום של 80% מצעירי יוון יצביעו 'לא'. ההצלחה של ההצבעה ב'לא' תהיה אם כך תלויה בשיעור ההצבעה של הצעירים". הסיבה לכך היא שהצעירים הם בין הנפגעים העיקריים כתוצאה מהמשבר הכלכלי. שיעור האבטלה בגילאי 18-25 עומד על מעל 55%, לדוגמה. על פי הנתונים הרשמיים, 108,371 יוונים בגיל 18 יצביעו היום לראשונה בחייהם - מתוכם 55,206 גברים ו-53,165 נשים.

 

תגובות מהרחוב: תיאודורה (61), פנסיונרית אמרה לאתר פרנס 24 כי הצביעה "כן", מכיוון שזה "כן לאיחוד האירופי. אני מתפללת על ברכיי שה'כן' ינצח. כי 'לא' יוביל לתחילת הפירוד". היא סיפרה עוד כי היוונים זועמים על הגבלות ההון. "אני יותר מרק כועסת...לעמוד בתור בשביל 60 יורו, לא לדעת מה יקרה מחר. אילו מין חיים אלה?"

 

 

שר הכלכלה הצרפתי עמנואל מקרו הזהיר לא להגיע למצב של "הסכם ורסאי" נוסף הפעם עם יוון, אם יצביעו 'לא'. הסכם ורסאי המקורי הטיל על גרמניה תשלום גבוה של פיצויים לאחר מלחמת העולם הראשונה, והמדינה נקלעה למשבר כלכלי עמוק וסבלה כתוצאה מכך מאי יציבות חברתי ומהיפר אינפלציה שהיו בין הגורמים שאפשרו את עלייתו של הרייך השלישי. מקרו המשיך והביע תמיכה מסוימת ביוון כשקרא לאירופה לשאת ב"אחריות קולקטיבית למשבר הנוכחי ביוון".

 

12:34 - בגרדיאן מדווחים כי הרשויות מסרו כי הקלפיות יישארו פתוחות גם אחרי שבע בערב, אם יתברר שאזלו בהן מעטפות ההצבעה. בינתיים ממשיכים התורים בכספומטים, ובמקומות מסוימים מדווחים כי ההמתנה אורכת מעל רבע שעה, זאת אף שאזלו כמעט לגמרי שטרות ה-20 יורו, כך שמהכסה היומית הצטמצמה מ-60 יורו ל-50 יורו.

 

בכנסיות באתונה סיפרו המבקרים כי נערכו תפילות היום לעתיד טוב יותר עבור יוון.

 

שר האוצר יאניס ורופקיס הופיע בקלפי באתונה. "ליוונים יש הזדמנות להביע את דעתם על האולטימאטום האחרון של אירופה, ולהוכיח שדמוקרטיות והיורו יכולים לחיות ביחד".

 

 

11:30 - ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס כבר הצביע כשהוא מוקף בעדר צלמים ועיתונאים. לדבריו, המדינה נחושה לקבוע את "הגורל שלה" בגוש היורו. "איש לא יכול להתעלם מהמסר של נחישות של אנשים שלוקחים את הגורל שלהם בידיים", אמר. בואו של ציפרס עורר מהומה בקלפי והוא הוכנס מהכניסה האחורית מטעמי ביטחון.

 

עוד מדבריו של ציפרס בעת ההצבעה: "החל ממחר נסלול דרך חדשה עבור כל אזרחי אירופה, דרך שמובילה בחזרה לערכי היסוד של הדמוקרטיה והסולידריות באירופה. הצבעה 'לא', תעביר את המסר של נחישות, לא רק להישאר באירופה, אלא לחיות בכבוד באירופה".

 

אלכסיס ציפראס, ראש ממשלת יוון, מצביע במשאל העם אלכסיס ציפראס, ראש ממשלת יוון, מצביע במשאל העם צילום: איי פי

 

מנגד, נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ הגרמני קרא לכינונה של ממשלת טכנוקרטים ביוון, והזהיר ממשבר חברתי. "האם יוון תישאר בגוש היורו לאחר משאל העם? זהו בהחלט המקרה שעומד למבחן, אך אם הם יצביעו 'לא' הם יצטרכו להשיק מטבע חדש לאחר משאל העם, מכיוון שהיורו לא יהיה זמין כאמצעי תשלום", אמר בראיון הבוקר לרדיו הגרמני. הוא הוסיף שהשקת מטבע חדש פירושה עזיבה של גוש היורו.

 

גם ראש הממשלה לשעבר אנטוניס סאמארס הספיק כבר להצביע. סאמארס שהפסיד בבחירות בינואר לציפרס, הצביע "כן". הוא קרא בימים האחרונים להישאר באירופה בכל מחיר.

 

בבלומברג מדווחים כי בשלב זה המנצחות הגדולות כתוצאה מההסלמה במשבר ביוון הן ספרד ופורטוגל. על פי סוכנויות נסיעות, תיירים רבים המתלבטים היכן לבלות את חופשת הקיץ מחליטים לוותר על יוון בשל הדיווחים על הגבלות ההון ובוחרים במקומה את ספרד ופורטוגל. "מספר ההזמנות ליוון בירידה", סיפר דיק גוסן, דובר של קורנדון אינטרנשיונל טראבל. זאת בעוד ששר התיירות הספרדי חוזה מנואל סוריה הודה בשבוע שעבר כי התיירות למדינה השנה היא "יוצאת מהכלל".

 

10:30 - יוון הולכת לקלפיות במסגרת משאל העם על השאלה האם לקבל את דרישות הנושים. הקלפיות ברחבי המדינה נפתחו הבוקר ב-07:00. 9.9 מיליון אזרחי המדינה בעלי זכות הבחירה יתבקשו להצביע "כן" או "לא" לקבלת המתווה האירופי לחילוץ כלכלתם מהמשבר.  

 

"אני הצבעתי 'לא' ל'כן' שהשותפים האירופים שלנו מתעקשים שאצביע", סיפרה לסוכנות רויטרס אלני דליגאיני (43) מאתונה. "אני מובטלת קרוב לארבע שנים ואמרתי לעצמי לשמור על סבלנות...אבל סבלנו מספיק מחסור ואבטלה". לעומתה, אריס ספיליוטופולוס (22) מתכוון להצביע "כן". "אני מצביע 'כן' כי אני מאמין שהעתיד שלי ואפילו העתיד של הילדים שלי בעוד 20 או 30 שנים הוא בגוש היורו ובאיחוד האירופי", אמר ל-CNBC.

 

הקלפיות ייסגרו ב-19:00, והתוצאות הראשונות אמורות להתפרסם ב-21:00.

 

הפגנה באתונה בסוף השבוע הפגנה באתונה בסוף השבוע צילום: אי פי איי

 

שר האוצר יאניס ורופאקיס, שתומך בהצבעה נגד הדרישות האירופיות, הבטיח אמש כי אם העם היווני יצביע "לא", הנושים יעניקו באופן מיידי תנאים טובים יותר, כולל הקלה בחובות והפחתת אמצעי הצנע. אולם בכירים באיחוד האירופי טוענים כי טענותיו של ורופקיס הן אשליה אכזרית, ומזהירים כי דחייה של דרישות הנושים תוביל לעזיבת יוון את גוש היורו. שר האוצר האוסטרי האנס – יורג שלינג אמר בראיון לעיתון וולט אם סונטאג כי להערכתו "ההיגיון הבריא ינצח מכיוון שהעם היווני שלא מדובר רק בעתיד של היורו אלא על עתיד יוון בתוכו והעתיד שלהם".

 

במקרה שהיוונים יצביעו בעד האירופים, הערכה היא כי ורופאקיס וראש הממשלה אלכסיס ציפרס יתפטרו, ויוון תצטרך ללכת שוב לקלפיות.

 

7:35 - ובינתיים בגרמניה, שר האוצר וולפגנג שויבלה הודה בסוף השבוע לראשונה בשיחה עם עיתון "הבילד" שייתכן שיוון תעזוב את גוש היורו באופן זמני בלבד. "יוון חברה בגוש היורו, אין ספק בכך", אמר שויבלה. "עם היורו או באופן זמני בלעדיו - רק היוונים יוכלו להשיב לשאלה הזו. וברור שלא נפקיר אותם".

 

עוד בראיון המעיט שויבלה בסכנה של הידבקות במקרה של קריסת הבנקים היווניים. "גם אם כמה בנקים יקרסו, סכנת ההידבקות היא קטנה יחסית. השווקים הגיבו באיפוק בימים האחרונים וזה מראה שהבעיה ניתנת לשליטה", הוסיף. זו הפעם הראשונה שמנהיג אירופי בכיר מודה באפשרות של עזיבה יוונית את גוש היורו, אם כי ניתן לקרוא בין השורות שהאיחוד האירופי ינסה להחזירה לגוש במהירות האפשרית.

 

המאבק בין תומכי ומתנגדי המתווה צמוד מאוד, ולפי הסקרים האחרונים כל צד זוכה למעט יותר מ־40% מהקולות. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס, שקורא להצביע נגד ההסכם, הגיע בליל שישי לאחת העצרות, שהמשטרה אמדה את מספר המשתתפים בה ב־20 אלף. "באתי לכאן כדי להגיד לכם להצביע 'לא' גדול וגאה ביום ראשון", אמר ציפרס. כמה דקות לפני הכרזתו של ציפרס שילהב את ההמון דובר אחר שאמר כי "אנחנו יודעים להגיד את זה גם בגרמנית: Nein Frau Merkel. Nein".

 

יוון מפוצלת: תחנת אוטובוס עם שלטי "כן" ו"לא" לקראת המשאל יוון מפוצלת: תחנת אוטובוס עם שלטי "כן" ו"לא" לקראת המשאל צילום: רויטרס

 

לא רחוק משם נערכה הפגנה של תומכי ההסכם, שגם בה השתתפו כ־20 אלף בני אדם. בהפגנה הזו הניפו המשתתפים את דגלי יוון לצד דגלי האיחוד האירופי וקראו בקצב: "יוון, אירופה, דמוקרטיה". בעצרת הזו השתתף גם ראש עיריית אתונה גיאורגיו קמיניס, שניהל בשבוע האחרון קמפיין בעד ההסכם יחד עם עמיתו מסלוניקי יאניס בוטאריס. קמיניס האשים את ממשלת יוון בכך שהיא משקרת לאזרחים כשהיא טוענת שהיא "תגיע להסכם טוב יותר תוך 48 שעות אם מחנה ה"לא" ינצח, וזאת שעה שאף אחד לא מוכן לדבר איתה".

 

שר האוצר היווני יאניס ורופאקיס האשים את הנושים של מדינתו ב"טרוריזם". "מה שבריסל והטרויקה רוצים היום הוא הצבעה בעד ההסכם, כדי שהם יוכלו להמשיך להשפיל את יוון", אמר ורופקיס בראיון ליומון הספרדי "אל מונדו" שהתפרסם ביום שישי.

 

צעדי צנע מחמירים והעלאות מיסים

 

המתווה האירופי שעליו יצביעו היום אזרחי יוון כולל צעדי צנע מחמירים ובהם העלאות מסים, כולל העלאת המע"מ על מגזר התיירות שמהווה 20% מהתמ"ג וביטול הקלות מיוחדות שקיבלו עד כה איי יוון, קיצוצים בפנסיות וצמצום משרות במגזר הציבורי. נוסף על הגזרות הקשות, המתווה אינו כולל מחיקת חובות ליוון, מה שרק צפוי להעמיק את יחס החוב־תוצר של המדינה ולהקשות עליה להיחלץ מהמשבר שבו היא שרויה בחמש השנים האחרונות. "אני מעדיף לכרות את זרועי מאשר לחתום על הסכם שמעצים את חובות המדינה", כך התבטא באחרונה שר האוצר ורופאקיס.

 

משאל העם מתקיים שבוע לאחר שהמערכת הפיננסית הושבתה ומגבלות חמורות הוטלו על משיכות כספים. בסוף השבוע דווח כי יוון אגרה די דלק ותרופות להיערך למצור ממושך, וכן הקצתה מימון חירום ליבוא מוצרי מזון חיוניים.

 

תור לכספומט ביוון בסוף השבוע תור לכספומט ביוון בסוף השבוע צילום: איי אף פי

 

ורופאקיס אמר כי הממשלה עדיין פועלת מנקודת הנחה כי נושיה של יוון ישובו לשולחן הדיונים אם האזרחים לא יסכימו לדרישות הצנע. עם זאת, הממשלה ערוכה להילחם על סעיפי החילוץ. בשיחה עם "הטלגרף" אמר ורופקיס כי על אירופה להפנים שיוון זקוקה מיידית לסיוע רחב היקף. ורופאקיס אמר עוד כי ועדה בת חמישה נציגים מטעם משרד האוצר, הבנק המרכזי של יוון, איגודי העובדים והבנקים הפרטיים פועלים בקדחתנות בחדר מצב בסמוך למשרדו, והם מקצים את העתודות יקרות המציאות לפי סדרי עדיפויות. מאז הוצגו הגבלות משיכת ההון נותרו פריטי מזון פטורים מהקיפאון שהוחל על היבוא. דגנים, בשר, מוצרי חלב ושאר מוצרי יסוד מיובאים כסדרם כדי למנוע אסון פוטנציאלי עם פתיחתה של עונת התיירות. עם זאת, איים יווניים כמו מיקונוס וסנטוריני כבר מדווחים על מחסור במוצרי מזון.

 

בנקים ביוון נערכים לביצוע תספורות לפיקדונות

 

גם עתודות המזומן בבנקים אוזלות. עסקים בסלוניקי ובחלקים אחרים של יוון יצרו אפיקי תשלום מקבילים כדי לשמר את עסקיהם. כך למשל, וסיליס פפדופולוס, שבבעלותו מפעל לעיבוד נייר בעיר קסטריני, אמר כי המצב עגום. "יש ברשותי חומר גלם עד ל־14 ביולי. אחר כך איאלץ לסגור את המפעל", אמר. המפעל, שמייצר נייר טואלט, מפיות ומגבות נייר מייבא חומר גלם מפינלנד, שתקוע כעת בנמל. במסגרת מהלכי החירום הגיעה החברה להסכם עם מרכולים אזוריים, שיאפשר לעובדים לשלם בקופונים או בהתחייבויות פרטיות.

 

בינתיים קרא ציפרס לעם היווני לדחות את דרישות הנושים. הוא התייחס גם לדו"ח קרן המטבע שפורסם ביום חמישי ולפיו החוב היווני יעמוד על 150% מהתמ"ג ב־2020, לעומת הערכות קודמות של 124%, וזאת גם אם יגובש במהרה הסכם סיוע. ציפרס ניצל את הנתונים כדי להבהיר עד כמה תנאי הצנע שמבקשת אירופה לכפות על יוון יהיו הרסניים לכלכלתה. במקביל פורסמו דיווחים שלפיהם מדינות בגוש היורו ביקשו למנוע את פרסומו של הדו"ח.

 

ה"פייננשל טיימס" דיווח שלפחות בנק אחד ביוון נערך לביצוע תספורת בפיקדונות פרטיים בסכומים של 8,000 יורו ומעלה, אך ורופקיס ויו"ר איגוד הבנקאים הכחישו זאת מכל וכל. לפי הדיווח, התספורת תהיה בשיעור של לפחות 30% מהפיקדונות. מהלך דומה ביצעו הבנקים בקפריסין ב־2013 בפיקדונות לא מבוטחים בסכומים של 100 אלף יורו ומעלה, כדי להציל את המערכת הבנקאית מקריסה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x