$
חברה וסביבה

החיים דבש: אובמה הציג תוכנית להצלת מושבות הדבורים

תסמונת התמוטטות המושבה הביאה להכחדת 40% מהדבורים המתורבתות בארה"ב בשנה האחרונה. הבית הלבן הציג תוכנית להבראת החרקים המאביקים אך זכה לביקורת עקב אי־הגבלת השימוש בחומרי הדברה

שירות כלכליסט 20:2620.05.15

נשיא ארה"ב ברק אובמה נחלץ לעזרת החרקים. השבוע חשף הבית הלבן תוכנית רב־שנתית להבראת החרקים המאביקים בארה"ב. במרכז התוכנית עומד המאבק בתסמונת התמוטטות המושבה - השם המדעי שניתן לירידה העקבית והחדה בכמות הדבורים בעולם בעשור האחרון. כמשתמע משמם, חרקים מאביקים מעבירים אבקנים מצמחים זכריים לצמחים נקביים ואחראים למעשה להפרייתם, פריחתם פרחיהם והבכרת פירותיהם. נוסף על דבורי דבש, ישנן גם דבורי בר שמשתתפות בתהליך ההאבקה, כמו גם מינים מסוימים של צרעות, פרפרים וחיפושיות.

 

התרומה הכלכלית של חרקים מאביקים ליבולים החקלאיים שנצרכים בידי אדם מוערכת ב־153 מיליארד דולר בשנה, השקולים ל־9.5% מהשווי הכללי של היבולים. בארה"ב אחראים החרקים המאביקים על 10% מהיבולים, ושוויים נאמד ב־15 מיליארד דולר. בשנה שעברה דיווחו מגדלי הדבורים בארה"ב על אובדן בשיעור שיא של 40% מהמושבות המתורבתות. חוקרי חרקים תולים את הצמצום באוכלוסיית הדבורים בשילוב של כמה סיבות, שהעיקריות שבהן הן התפשטות כנימה בשם ורואה דסטרקטור, ותזונה ירודה של הדבורים בשל התמעטות גידולי הפרחים והעדפת שתילת מדשאות במקומם והתרחבות שטחי גידול חקלאיים חד־יבוליים. במסגרת התוכנית שיובילו משרד החקלאות ומשרד הגנת הסביבה האמריקאיים, יתוקצבו מחקרים למציאת פתרונות להתפשטות הכנימה ולשיפור התזונה של הדבורים.

 

בבית הלבן מתכוונים להקצות 82 מיליון דולר לביצוע התוכנית שהציבה יעדים שאפתניים עד 2020. בין היעדים: הורדת שיעור התמוטטות מושבות דבורי הדבש ל־15% בלבד בשנה מכלל המושבות, ריבוי אוכלוסיית פרפר הדנאית המלכותית ל־220 מיליון פרטים לעומת 33 מיליון כיום, ושיקום 32 מיליון דונם של בתי גידול ידידותיים לחרקים מאביקים.

 

ברק אובמה ברק אובמה צילום: בלומברג

 

אף שמדובר בתוכנית ראשונה מסוגה למען שימור אוכלוסיית החרקים המאביקים, היא זכתה לביקורת מצד ארגוני סביבה כיוון שלטענתם היא אינה מציבה מגבלות על השימוש בחומרי הדברה ניקוטינואידים, אלא רק מתקצבת את המחקר על השפעתם. חומרי ההדברה מהסוג הזה חודרים לא רק לעלים אלא גם לאבקנים ולצוף הפרחים, ולכן הם קטלניים עבור דבורים וחרקים מאביקים אחרים. האיחוד האירופי אסר ב־2013 את השימוש בניקוטינואידים בחקלאות, ואילו בארה"ב השימוש בהם עדיין נפוץ. ביקורת אחרת על התוכנית נוגעת להתמקדותה בדבורי דבש, שבאה על חשבון שימור חרקים מאביקים אחרים כמו דבורי בר, שאוכלוסייתן נמצאת גם כן בירידה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x