$
בשולי החדשות

הצד הכוזב של הירח: 10 אגדות אורבניות שהסעירו את הדמיון

האם מטבע שנופל מגורד שחקים באמת מסוגל להרוג, מה קורה לשיער ולציפורניים אחרי שמתים, וכמה זמן לוקח למסטיק לעבור במערכת העיכול - 10 מיתוסים פופולריים שבינם ובין האמת אין ולא כלום

שירות כלכליסט 21:0822.07.14
רוב המעשיות וסיפורי הסבתא הנוגעים לעקרונות מדעיים בסיסיים הופרכו אמנם לפני שנים רבות, אך משום מה האגדות אינן נעלמות. באתר ביזנס אינסיידר החליטו לאסוף את עשרת המיתוסים המובילים שמסתובבים חופשי אף שאינם נכונים:

1. אנחנו משתמשים ב-10% בלבד מהמוח שלנו

 

הרבה פרטים לא ידועים לנו על המוח שלנו, אך מה שבטוח הוא שאנחנו משתמשים בכולו. הררי מידע שנאספו מסקירות מוח, מוכיחים שהטענה על שימוש ב-10% בלבד שגויה בבסיסה, ומעבר לכך קשה להאמין כי המוח היה מצליח להתפתח כפי שעשה לו היה ברובו לא בשימוש. בנוסף, עוד לא ידוע על אדם שגילו לו גידול במוח, אך התבשר שהוא בחלק שאינו בשימוש. יש אנשים שנראה כאילו הם לא מנצלים את מלוא הפוטנציאל השכלי שלהם, אך אין בכך כדי להצביע על כך שלאורך היום הם לא משתמשים בכל המוח.

 

הדמיה של המוח האנושי. עושים שימוש בכל האזורים הדמיה של המוח האנושי. עושים שימוש בכל האזורים צילום: shutterstock

 

2. לירח יש צד אפל

 

להקת פינק פלויד הצליחה להוליך את כולנו שולל. מנקודת המבט שלנו בכדור הארץ, אנחנו מסוגלים לראות 59% משטח הירח (אם כי לא בבת אחת). 41% הנותרים נסתרים לגמרי מזווית הראייה שלנו, אך אין זה אומר שהם שרויים באפלה ולא חשים את קרני השמש החמימות. למעשה, הירח מסתובב כל העת על צירו, גם אם בקצב אטי ביותר, אף שצד אחד נסתר כל העת מכדור הארץ, אין לכך שום קשר לכמות קרני השמש שהוא מקבל. מלבד במקרים של ליקוי ירח, תמיד אור השמש מקרין על מחצית מהירח. כשהשמש מקרינה במלואה על הצד של הירח שאנחנו יכולים לראות, אנו רואים ירח מלא. כשהירח נראה חסר, פירוש הדבר שחלק מאור השמש נופל על הצד שאיננו יכולים לראות. כלומר, אפשר להתייחס לחלק אחד כ"צד המרוחק יותר של הירח", אך הוא אינו אפל או חשוך יותר מהצד שאנחנו יכולים לראות.

 

ירח מלא. הצד המרוחק אינו חשוך יותר מזה שאנחנו יכולים לראות ירח מלא. הצד המרוחק אינו חשוך יותר מזה שאנחנו יכולים לראות צילום: shutterstock

 

3. הירח המלא משפיע על ההתנהגות

 

זהו מיתוס עתיק שגורס שהירח המלא גורם לאנשים להתנהג בצורה מוזרה, יתרה מכך יש שטוענים ששיעור הפשעים האלימים עולה בתקופה זו בחודש. אולם הנושא נחקר לעומקו ונתגלתה התאמה נמוכה ביותר בין הירח המלא והתנהגות הזויה, שלא לדבר על כך שלא נמצאה סיבתיות. מספר מחקרים אמנם מצאו עלייה בפשעים בזמן ירח מלא, אך התברר כי העליות הללו קרו בתקופת חגים או סופי שבוע. לסיכום, אין סיבה לחשוש בתקופת ירח מלא, אלא אם כן אתם מכירים איש זאב.

 

4. סוכר הופך ילדים להיפראקטיביים

 

כל מי שראה ילדים במסיבת יום הולדת שבה מגישים עוגה, גלידה ומשקאות קלים, בוודאי מאמין שסוכר גורם להיפראקטיביות. אולם בפועל אין הרבה ראיות שתומכות בתיאוריה הזו. האנרגיה העודפת שילדים מפגינים במסיבות ובאירועים ככל הנראה נובעת מהתרגשות ומההשפעה של הילדים האחרים. ייתכן גם שרכיבים אחרים, כמו קפאין הם האשמים. עם זאת, חשוב בכל זאת לשמור על כמויות הסוכר שצורכים, שכן יותר מדי סוכר עלול לגרום להשמנה, לפיתוח עמידות לאינסולין ואפילו מגביר את הסיכוי לחלות בסרטן.

 

ילדה אוכלת צמר גפן מתוק. ומה בנוגע לקפאין? ילדה אוכלת צמר גפן מתוק. ומה בנוגע לקפאין?

 

5. ברק לא מכה פעמיים

 

מדובר בביטוי ידוע, רק חבל שאין לו שום קשר לנעשה בשטח. ברק הוא מטען חשמלי עצום שמחפש את הדרך למטה, כך שאינו מעוניין במיוחד לדעת אם הכה באותו מקום כבר בעבר. הברק גם מכה לרוב באובייקטים גבוהים יותר, כמו עצים או גורדי שחקים, שכן המרחק קצר יותר ביניהם לבין מקור הברק. לפיכך, העץ הגבוה ביותר ביער עשוי להיפגע מברק מספר פעמים עד סוף הסופה. יתרה מזו, ברק מכה באמפייר סטייט בילדינג כ-100 פעמים בשנה. מחקר של נאס"א מ-2003 מצא עוד כי שליש ממכות הברק פוגעות במספר מקומות בו-זמנית. כלומר לא רק שברק מכה פעמיים, הוא יכול גם להכות בשני מקומות בו-זמנית.

 

סערת ברקים. מכה כ-100 פעמים בשנה באמפייר סטייט בילדינג סערת ברקים. מכה כ-100 פעמים בשנה באמפייר סטייט בילדינג

 

6. מטבע פני שנופל ממגדל גבוה יכול להרוג מישהו

 

אם תטפסו לקצה האמפייר סטייט בילדינג (רצוי לאחר סופות הברקים) ותזרקו מטבע של פני למדרכה, הוא לא יהרוג איש. מטבעות של פני הם קלים ביותר ושוקלים כגרם אחד, כך שהמסה הנמוכה בשילוב עם המהירות האיטית יחסית (105 קמ"ש), לא יכולים לגרום נזק רב להולכי רגל. ההרגשה תהיה דומה למכה קלה בראש, כלומר מעצבן אבל בהחלט לא קטלני. מנגד, השלכת חפצים כבדים או אווירודינמיים יותר יכולה לגרום לנזק רב.

 

מטבע שנופל ממגדל גבוה יכול להרוג? מטבע שנופל ממגדל גבוה יכול להרוג?

 

7. שיער וציפורניים ממשיכים לצמוח גם לאחר המוות

 

כדי שהשיער והציפורניים ימשיכו לצמוח גם לאחר המוות, אותו אדם יצטרך לאכול ולעכל מאכלים מזינים ופעילות התאים שלו תצטרך להמשיך ללא הפרעה, אך במקרה כזה הוא כבר לא יוגדר כ"מת". כלומר, אין שום דרך שהגוף המת יכול לייצר קרטינים הנחוצים ליצירת שיער וציפורניים. הרושם שהשיער והציפורניים אכן צומחים לאחר המוות נובע מכך שלאחר שהעור המת מתחיל להתייבש הוא מתכווץ ומתרחק מהמקור של השיער והציפורניים, שנשארים באותו הגודל.

 

8. פכירת אצבעות (קנאקים במפרקי הידיים) גורמת לדלקת פרקים

 

אף שזה עשוי להישמע הגיוני שדחיפה ומתיחה עקבית של מפרקים כדי להוציא מהם קליק תוביל לדלקת פרקים, מחקרים בנושא לא מצאו שום קשר. ב-1998 פרסם דונלד אונגר מאמר שבו חשף שהוא פוכר את אצבעות יד שמאל שלו בכל יום כבר 60 שנה, אך כלל לא את אצבעות יד ימין. בכל זאת, לא נמצא שום הבדל בבריאות המפרקים של שתי הידיים. מעבר לכך, אם פכירת האצבעות מלווה בכאב יש בכך כדי להצביע על בעיה במפרקים שרצוי לטפל בה.

  

פכירת אצבעות. לא נמצא שום הבדל בבריאות המפרקים פכירת אצבעות. לא נמצא שום הבדל בבריאות המפרקים

 

9. לוקח שבע שנים לעכל מסטיק שבולעים

 

מעבר לכך שלא לוקח שבע שנים לעכל מסטיק שנבלע, הוא כלל לא מעוכל. מלבד כמות קטנה של ממתיקים וחומרי טעם, מסטיקים לא מכילים יותר מדי רכיבים שגוף האדם יכול לפרק ולהשתמש בהם. המסטיק מורכב ברובו מפולימר צמיגי שנקרא אלסטומר (elastomers) וכן מגליצרין ומרכיבים המבוססים על שמן ירקות, שנועדו לשמור על הרכות והלחות של המסטיק. לאחר שהגוף משתמש במעט שהוא יכול מהגומי, שאר המרכיבים מקבלים יחס של פסולת. אין בכך כדי לטעון שבליעת מסטיק היא רעיון טוב. בליעה של כמויות גדולות של מסטיק יכולה לגרום לעצירות ולחסימות מעיים. המסטיק אמנם לא ימתין שבע שנים בקיבה שלכם, אך בכל זאת מומלץ לזרוק את המסטיק הלעוס לפח.

 

בלון מסטיק. לא מתעכל בכלל בלון מסטיק. לא מתעכל בכלל צילום: שאטרסטוק

 

10. אנטיביוטיקה הורגת וירוסים

 

המיתוס הזה צץ בכל שנה מחדש בעונת ההצטננות והשפעת. אנטיביוטיקה מעצם ההגדרה שלה, הורגת בקטריות. אולם הצינון והשפעת הרווחים נוצרים מווירוסים, כך שאינם מושפעים מאנטיביוטיקה. אנשים אמנם נוטים לחשוב שלקיחת אנטיביוטיקה תעזור ברמה מסוימת ולכן יש לקחת את התרופה גם במחלות ויראליות -  אך הם טועים לגמרי, ואף עלולים לגרום לעצמם יותר בעיות. נטילת אנטיביוטיקה שלא לצורך או במינונים גדולים מדי יכולה לגרום לבקטריות אחרות בגוף לפתח עמידות לתרופה, וכך נוצרים "חיידקי על" המחמירים את המחלות. מחקר מצא כי בארצות הברית רופאים רושמים בכל שנה מאות מיליוני מרשמים לאנטיביוטיקה לטיפול במחלות ויראליות. הסיבות העיקריות לכך הן שהם אינם בטוחים בגורם למחלה ונכנעים ללחץ מצד החולים. לכן חשוב כי המטופלים יבינו מדוע אנטיביוטיקה אינה הורגת וירוסים ולא ידרשו תרופות שיעשו יותר נזק מתועלת.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x