$
תעשייה ופיננסים

דיווח ב"פייננשל טיימס": חקירת שוחד נגד קבוצת בני שטיינמץ בגינאה

הממשלה המקומית חוקרת חשד שלפיו העניקה BSGR טובות הנאה לבכירים במדינה בתמורה לאפשרות לרכוש את מכרה סימנדו ב־160 מיליון דולר בלבד. BSGR: "מדובר ברדיפה פוליטית"

ענת ציפקין 14:4903.11.12
ממשלת רפובליקת גינאה שבמערב אפריקה פתחה בחקירת שוחד שבמרכזה עומדת חברה שבבעלותו של איל ההון הישראלי בני שטיינמץ. לפי החשד שנחשף ב"פייננשל טיימס" בסוף השבוע, חברת BSGR (בני שטיינמץ גרופ) שבבעלותו של שטיינמץ חשודה במתן שוחד לנציגים של ממשלת גינאה לטובת קבלת זכויות הכרייה באחד המכרות הרווחיים במדינה - סימנדו. לפי הדיווחים, הרשויות העניקו ל־BSGR ולשותפתה VALE הברזילאית 60 יום להשיב לטענות החוקרים, ולאחר מכן יוחלט האם להגיש כתב אישום בפרשה.  

החקירה נגד BSGR היא חלק מתהליך "בחינה מחדש" שמוביל הנשיא החדש (מאז 2010) של גינאה, אלפא קונדה, הנוגע לעסקאות כרייה שנעשו במדינה בשנים האחרונות. בין העסקאות שנבדקו היתה גם העסקה של רכישת הזכויות במכרה בידי BSGR ו־VALE. מי שהיתה אמונה על בחינת העסקאות, כך לפי ה"פייננשל טיימס", היא ועדה מיוחדת שהקימה ממשלת גינאה בתמיכת המיליארדר האמריקאי ג'ורג' סורוס. חברי הוועדה אספו עדויות כנגד BSGR מיועצים ועובדי החברה לשעבר, וכן ממקורביו של הנשיא לשעבר של גינאה, לאסאנה קונטה.

 

תחילת הפרשה בדצמבר 2008, אז הורתה ממשלת גינאה לחברת הכרייה הבריטית ריו טינטו להעביר את זכויות הכרייה במכרה סימנדו לידי BSGR תמורת 160 מיליון דולר בלבד. באפריל 2010, באחד האקזיטים הענקיים שנעשו בתחום ענף הכרייה והמחצבים על ידי איש עסקים ישראלי, מכרה BSGR של שטיינמץ את השליטה (51%) בסימנדו תמורת סכום ענק של 2.5 מיליארד דולר לחברת VALE הברזילאית, חברת המכרות ומשאבי הטבע השנייה בגודלה בעולם. שתי החברות החליטו להקים מיזם משותף שנוהל על ידי VALE, שקיבלה בעסקה את זכויות השיווק של המרבץ. BSGR נשארה שותפה מרכזית במיזם, הנהנית מרווחיו העתידיים. "הפייננשל טיימס" הבריטי מציין כי לפי החשדות, שטרם אומתו, העניקו בכירי BSGR מתנות יקרות ערך לשלטונות גינאה וכן שוחד כספי וזאת כדי לקבל את זכויות הכרייה במקום. בין המתנות היו גם מכונית פורמולה 1 עשויה זהב ויהלומים, וסכום של 2.5 מיליון דולר שהועבר לאשתו של הנשיא לשעבר קונטה.

 

בני שטיינמץ בני שטיינמץ

 

מרבצי סימנדו, הממוקמים בדרום־מזרח גינאה, מרחק 30‬ ק"מ מהגבול עם ליבריה, נחשבים לשטחי עפרות הברזל הגדולים ביותר בעולם שאינם מנוצלים עדיין. לפי הערכות גסות, המיזם של BSGR ו־VALE צפוי לייצר להן ‭50–90‬ מיליון טונות עפרות ברזל בשנה ששוויין מוערך בעשרות מיליארדי דולרים. כחלק מפרויקט הפיתוח, התחייבו שתי החברות בפני ממשלת גינאה כי ייצרו באזור הכרייה כ‭5,000־‬ מקומות עבודה, וכן התחייבו להעביר את התושבים המקומיים הכשרות שונות הנדרשות לטובת העבודה הייעודית באזורי הכרייה.

 

בתגובה לדברים נמסר מ־BSGR כי "מדובר בעלילה שמקורה ברדיפה פוליטית. החקירה נגד BSGR נפתחה על רקע לחץ הולך וגובר לעתודות המתכות של גינאה ומכרותיה מצד משקיעים מסין, ברזיל, אפריקה ואירופה.

 

"זהו ניסיון חמישי, ואפשר לומר — רשלני — של ממשלת גינאה, שאינה מכבדת את עצמה, להמשיך לנסות לגזול באופן בלתי חוקי את נכסיה של קבוצת בני שטיינמץ (BSGR). הניסיונות המושחתים הקודמים מצד הממשלה זכו לגינויים בתקשורת הבינלאומית, ועדיין מנוהלת כנגדה חקירה בעניינים אלו.

 

"אין לטענות ממשלת גינאה בסיס מוצק. הן מגוחכות וחסרות כל שחר, וזאת מכיוון שכל הצדדים יודעים היטב, כולל ממשלת גינאה, שהמידע שהיא מבקשת כבר נמצא בידיה כבר מזמן. כך או כך, קבוצת BSGR תמסור את המידע פעם נוספת, כנדרש.

 

"מעבר לכך, וחרף ניסיונות חוזרים מצד גורמים הממומנים ונתמכים על ידי ג'ורג' סורוס, המנסים לייצר סיבה לשלול את רישיונותיה של BSGR, אין בסיס לטענות מכל סוג שהוא כנגד הקבוצה, והרישיונות בהם היא מחזיקה הונפקו באופן חוקי ושקוף. העסקה עומדת בכל התנאים, החוקים והדינים הבינלאומיים, כולל אלו של ממשלת גינאה.

 

"בנוגע למתנות שהוזכרו, מדובר בשי רשמי שניתן לראשי ענף הכרייה במדינה באירוע פומבי שנערך בגינאה, ועלותו 2,000–1,000 דולר בלבד. BSGR תמשיך להגן על זכויותיה ועל שמה הטוב באמצעות מאבק משפטי ככל שנדרש כדי להוכיח את צדקת דרכה, והיא אינה מתכוונת להכנע להפחדות מכל סוג שהוא". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x