$
בשולי החדשות

איפה אנחנו ואיפה הם: אילו מדינות מעניקות לעובדים הכי הרבה ימי חופש?

בעוד שבישראל זכאים העובדים ל-18 ימי חופש בממוצע, במדינות כמו שבדיה או לוקסמבורג נהנים העובדים מ-25 ימי חופש. והיכן אפשר גם לצאת לשבתון לתקופה של עד 11 חודשים?

סוכנויות הידיעות 21:3826.12.11

במרבית מדינות העולם נמצאים היום העובדים בחופש לרגל חג המולד, העסקים סגורים והאיזון הכללי בין עבודה לחיים נוטה לצד החברתי. בעוד שבישראל יש 16 ימי חג ועוד 18 ימי חופשה בממוצע מדי שנה, ישנן מדינות בהן מצב העובדים טוב יותר בכל הנוגע לזכויות לחופש הקבועות בחוק.

 

חברת הייעוץ מרסר ערכה רשימה של 10 המדינות בהן יש את המספר הגבוה ביותר של ימי חופשה הקבועים בחוק. הדירוג מבוסס על המספר המינימלי של ימי חופש שעובד זכאי להם לפי חוק מדי שנה, לא כולל חגים לאומיים. חלק מהתוצאות מפתיעות, וחלק מההטבות אף מעוררות קנאה.

 

שבדיה

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 11

 

בשוודיה כל העובדים זכאים ל-19 ימי חופשה בתשלום לאחר 9 חודשי עבודה ול-25 יום לאחר שנה בתפקיד. המדינה גם דורשת 11 שעות מנוחה בין משמרות ומגבילה את מספר השעות הנוספות המותרות לעובדים, עם מספר מקסימלי של 50 שעות נוספות לחודש במשך ארבעה חודשים.

 

 צילום: cc by chronixsthlm

 

לוקסמבורג

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 10

 

העובדים זכאים ל-25 ימי חופשה שנתית לאחר שנה במשרתם, לא כולל ימי חופש ציבוריים. אם עובד נאלץ לעבוד ביום חופש ציבורי, הוא זכאי למשכורת גבוהה פי שלושה באותו יום.

 

 צילום: cc by Wilson Loo

 

יוון

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 12

 

עובדים הנמצאים 10 שנים אצל אותו מעביד או שעובדים 12 שנה אצל מעבידים שונים זכאים ל-25 ימי חופש בתשלום בשנה. העובדים הנהנים גם מהמספר הגבוה ביותר של ימי חופש בתשלום בשנה (ימי חופש קבועים בחוק + ימי חופש ציבוריים), העומד על 37.

 

ההטבות המפליגות עשויות להגיע לקצן, כיוון שקרן המטבע הבינלאומית טוענת שעל הממשלה לנקוט בצעדים נוספים לקיצוץ בעלויות ולצמצום החוב הממשלתי. הממשלה כבר קיצצה את המשכורות במגזר הציבורי, וארגוני העובדים טוענים שהמשכורות של עובדי המדינה ירדו ב-70% בשנתיים האחרונות. לפי נתונים ממשלתיים, כמעט 10% מ-3.5 מיליון העובדים במגזר הפרטי ספגו הורדת שכר. בחודש שעבר האבטלה ביוון הגיעה לשיא של עידן היורו – 18.4%.

 

 צילום: cc by krembo1

 

צרפת

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 11

 

צרפת היא הכלכלה הגדולה ביותר שהגיעה לרשימה. ממשלת צרפת מבטיחה לעובדים חמישה שבועות חופשה בתשלום בשנה, לא כולל ימי חופש ציבוריים. רוב האנשים יוצאים לחופש ביולי ואוגוסט, לפני תחילת שנת הלימודים, כך שהמרכזים העירוניים ההומים מתרוקנים והעסקים סגורים. עובדים עם שלוש שנות ותק בחברה, העובדים שש שנים לפחות, יכולים גם לצאת לשבתון במשך 11-6 חודשים.

 

 צילום: cc by jefferysclark

 

פינלנד

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 10

 

העובדים הפינים זכאים לחמישה שבועות חופשה בשנה, ול-10 ימי חופש ציבוריים נוספים. רוב החברות גם מוציאות את העובדים לחופש בערב חג המולד ובערב חג אמצע הקיץ ביוני, אף שהם לא מוכרים כימי חופש ציבוריים. הפינים גם זכאים לתשעה חודשי חופשת לידה ולחופשת לידה ללא תשלום של שנתיים מבלי לאבד את מקום העבודה. העובדים יכולים גם לצאת לחופשת לימודים ללא תשלום במשך שנתיים מתוך חמש.

 

 צילום: cc by Stas Porter

 

דנמרק

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 9

 

העובדים בדנמרק זכאים ל-11 שעות מנוחה בין ימי העבודה והם אינם רשאים לעבוד יותר משישה ימים בשבוע. החברות נוהגות לתת לעובדים חמישה ימי חופשה בנוסף ל-25 ימי החופשה השנתיים הקבועים בחוק. בדנמרק יש גם הטבות להורים צעירים: הורים יכולים לחלוק חופשת לידה של 52 שבועות לכל ילד, אך הם אינם יכולים לצאת לחופשה בו זמנית.

 

 צילום: cc by ekai

 

בוליביה

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 12

 

בוליביה היא המדינה היחידה ברשימה שאינה באירופה, והיא נכנסה לרשימה למרות שהיא אחת המדינות העניות בדרום אמריקה. החברות חייבות לספק לעובדים 25 ימי חופש בשנה. לפי הבנק העולמי, עובדים עם ותק של 10 שנים בחברה זכאים ל-30 ימי חופש בשנה. העובדים גם זכאים ל-16 שעות מנוחה ביום.

 

 צילום: cc by PJFurlong06

 

אוסטריה

ימי חופש קבועים בחוק: 25

ימי חופש ציבוריים: 13

 

אוסטריה נמנית בין המדינות עם המספר הגבוה ביותר של ימי חופש ציבוריים בשנה, עם 13 יום מדי שנה. העובדים באוסטריה יכולים לעבוד עד 5.5 ימים בשבוע וזכאים ל-25 ימי חופשה שנתית לאחר תשעה חודשי עבודה בלבד, לפי הבנק העולמי. אמהות זכאיות לחופשת לידה של שנתיים, והאבות יכולים לצאת לחופשת לידה במשך שנה וחצי - אך לא במקביל לאם.

 

 צילום: cc by Emmanuel Dyan

 

פולין

ימי חופש קבועים בחוק: 26

ימי חופש ציבוריים: 11

 

פולין היא המדינה היחידה ממזרח אירופה שנכנסה לרשימה. העובדים במדינה זכאים ל-20 ימי חופשה בתשלום לאחר תשעה חודשי עבודה, ומקבלים 26 ימי חופש בשנה אחרי 10 שנות עבודה. למרות ההטבות, עובדים רבים בפולין נמשכים למערב אירופה שבה המשכורות גבוהות יותר.

 

 צילום: cc by Szymon Nitka

 

בריטניה

ימי חופש קבועים בחוק: 28

ימי חופש ציבוריים: 8

 

העובדים בממלכה המאוחדת זכאים למספר הגבוה ביותר של ימי חופש בעולם. עם זאת, הזכאות לימי חופשה מורכבת יותר בבריטניה כיוון שמספר ימי החופש תלוי בחוזה החברה וביחס לימי חופש ציבוריים. אמנם העובדים זכאים ל-28 ימי חופש, אולם המעסיקים רשאים לכלול את שמונת ימי החופש הציבוריים בחבילה. על כן, לחלק מהעובדים יש פחות ימי חופש בהשוואה לחבריהם באירופה, שבה ימי החופש הציבוריים לרוב מתווספים לימי החופש הקבועים על פי חוק.

 

 צילום: בלומברג
בטל שלח
    לכל התגובות
    x