$
המזרח התיכון

נתניהו: ישראל ערוכה מבעוד מועד להפסקת אספקת הגז ממצרים

ראש הממשלה קיים הבוקר התייעצות עם שר התשתיות ועם גורמי ביטחון בעקבות האירוע בסיני שבו נפגע צינור הגז ממצרים לירדן. למרות זאת הורה משרד התשתיות על הפסקת אספקת הגז ממצרים ומבהיר: "לא צפויה בעיה בייצור החשמל"

ליאור גוטמן ודורון פסקין 13:3805.02.11

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הבוקר התייעצות עם שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו ועם גורמי ביטחון בעקבות האירוע בסיני שבו נפגע צינור הגז ממצרים לירדן. לדברי נתניהו ישראל ערוכה מבעוד מועד למצבים של הפסקת אספקת הגז ממצרים וקיימת אפשרות לעבור מיידית למקורות אנרגיה חלופיים.

 

"בשלב זה לא ברור אם נגרם נזק לתשתיות הולכת הגז ממצרים לישראל אך כאמצעי ביטחון ישראל עצרה זמנית ומיוזמתה את העברת הגז כפי שמחייבים הנהלים", אומרים בלשכת רה"מ, וחוזרים על הצהרת משרד התשתיות מהבוקר שלא צפויה בעיה בייצור החשמל, משום שלחברת החשמל עתודות גז ותוכניות חלופיות להתמודד עם תקלות להולכת הגז הטבעי.

 

במקביל, ישראל מגבירה את האבטחה על מתקני האנרגיה שלה בעקבות הפיגוע שהיה הבוקר בצפון.

 

אספקת הגז ממצרים לישראל הופסקה כאמור למרות שלדברי גורם ביטחוני במצרים, מתקפת המחבלים בצפון מצרים לא פגעה בצינור המעביר גז ממצרים לישראל, אלא בצינור המעביר גז לירדן. לדבריו, "גורמים זרים" הם שביצעו את הפיגוע. הגורם הבהיר שאספקת הגז לישראל הופסקה על ידי מערכת בקרה אוטומטית ברגע ההתקפה כאמצעי זהירות.

 

טרמינל הגז עולה בלהבות, הבוקר טרמינל הגז עולה בלהבות, הבוקר צילום: אי פי

 

קודם לכן דיווחה הטלוויזיה המצרי כי מחבלים פוצצו את הצינור שמעביר גז ממצרים לישראל, 5 קילומטר מאל-עריש.

 

מושל צפון סיני, עבדאלווהאב מברוק, מסר בשעות הצהריים  כי האש שנגרמה בשל פיצוץ צינור הגז לירדן נמצאת תחת שליטה. הפיצוץ אירע כ-10 קילומטרים מגבול רצועת עזה ומקורות מצריים רומזים למעורבות גורמים מהרצועה בפיצוץ.

 

לפי מקורות במצרים, חברת הגז הלאומית הגבירה את אמצעי המיגון ורק לפני כחודשיים בנתה קירות בטון סביב תוואי הצינור.

 

צינור הגז מחבר בין אל-עריש למתקן קליטה סמוך לאשקלון. הגז שעובר בו מגיע מחברת הגז הטבעי המצרית EMG, העוסקת בהפקה ובייצוא של גז טבעי ממצרים במזרח התיכון ובאירופה. משרדיה ממוקמים בקהיר.

 

משרד התשיות: "הופסקה אספקת הגז"

 

ממשרד התשתיות נמסר בתגובה שנכון לעכשיו "הופסקה אספקת הגז ממצרים לישראל ככל בנראה בגלל פיצוץ או שריפה באחד המתקנים באל עריש. חשוב להדגיש שעוד לא ידוע מה הגורם לפיצוץ. המשרד הורה לחברת החשמל ולשותפות ים תטיס (מאגר הגז הישראלי היחיד שפעיל היום, בשליטת קבוצת דלק 53% ונובל אנרג'י 47%) להיערך בהתאם. לא צפוי שיבוש באספקת החשמל".

 

מקבוצת מרחב, שיחד עם אמפל מחזיק יוסי מימן ב-20.66% בחברת EMG, ספקית הגז המצרית, נמסר: "תחנת מדידה בצינור הגז שמוביל גז ממצרים לירדן וסוריה נפגעה ועולה באש. התחנה נמצרת כ-30 ק"מ ממתקן EMG. בניגוד לדיווחים השונים לא היה ניסיון פגיעה ולא הייתה פגיעה במערכת EMG שמובילה גז לישראל. כתוצאה מהשריפה EGAS (חברת הגז) עצרה את מערכת הגז באזור וצורך מתן מענה וטיפול בחבלה. EMG הודיעה ללקוחותיה על הפסקת האספקה לפרק זמן מוגבל עד שתחודש זרימת הגז באזור".

 

אספקת הגז ממצרים החלה לפני כשלוש שנים זאת מכוח הסכם בין מדינת ישראל לממשלת מצרים מ2005-, במסגרתו התחייבו המצרים לספק עד 7 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי לשנה לתקופה של 20 שנה, כלומר 140 BCM סה"כ. בין הלקוחות הגדולים של EMG ניתן לציין את חברת החשמל (2.1 BCM), החברה לישראל (1.4 BCM), דוראד (0.75 BCM), ולקוחות אחרים (קבוצת אדלטק, כלל תעשיות - כ-0.55 BCM). לפי משרד התשתיות בשנת 2010 נמדד ביקוש שיא במשק הישראלי של 5.2 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי, כאשר 90% ממנו יועד לשימוש תחנות הכוח של חברת החשמל. המשק הישראלי ניזון מזוג ספקים בלבד - ים תטיס הישראלי ו-EMGהמצרית, כאשר הישראלי סיפק בשנה החולפת כ60% מהביקוש והספק המצרי העביר את שאר הכמות.

 

הצינור מירדן ממשיך לסוריה

 

יוזכר כי מירדן ממשיך הצינור להעביר גז טבעי מצרי גם לסוריה. הצינור הזה הוא חלק מצינור הגז הערבי שנבנה בשני שלבים. בשלב הראשון הוא נפרס מאלעריש לעקבה בשנת 2003. שווי ההשקעה בפרויקט זה הייתה 220 מיליון דולר. קטע זה נועד להעביר 1.1 מיליארד מ"ק גז טבעי. בשנת 2005 הושלמה פריסת הצינור לרחאב, כ-24 ק"מ מהגבול הסורי ובהשקעה של כ-300 מיליון דולר. הקטע השלישי נבנה על ידי חברה השייכת לגזפרום הרוסית והוא מגיע עד דיר עלי שבסוריה. ההשקעה בקטע השלישי נאמדה בכמיליארד דולר.

 

מי שנפגעה מהפיצוץ היא ירדן. מקור רשמי בעמאן אישר כי זרם הגז ממצרים הופסק. עבור הממלכה מדובר בפגיעה קשה שכן 80% מתפוקת החשמל בה מבוססת על הגז המצרי. מעמאן נמסר כי המצרים סבורים שהתיקון ייארך לפחות כשבוע.

 

לאיש במצרים ובעולם הערבי אין ספק כי הפיצוץ לא היה אמור לפגוע בגז לירדן אלא בזרימת הגז לישראל. הכותרות הגדולות בכל אתרי האינטרנט יכטולות ללמד על כך. סעד הגרס עורך העיתון העסקי המצרי "העולם היום" הגיב בראיון לרשת אלג'זירה על הפיצוץ ואמר כי עסקת הגז בין ישראל לבין מצרים התפרשה ברחוב במצרי כ"ויתור בלתי מקובל לישראל". לטענתו לעסקאות אלה אין תוקף חוקי מאחר שמעולם לא הובאו לאישור הפרלמנט כנדרש. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x