$
בורסת ת"א

כמה באמת הרוויחה שרי אריסון מהשליטה בבנק הפועלים

מתחילת שנת 2000 ועד היום מניית בנק הפועלים הוסיפה לערכה 195%, כולל תשואת דיבידנד. גם אם לא מדובר בבוננזה מדובר לכאורה בתשואה שנתית סבירה להשקעה סולידית בבנק, אלא שהנתון הזה מטעה

יניב רחימי 06:5625.09.17

משפחת אריסון רכשה את השליטה בבנק הפועלים בשנת 1997, אולם שרי אריסון קיבלה את המפתחות לחדר הפיקוד רק אחרי שאביה תד אריסון נפטר בשלהי 1999. מתחילת שנת 2000 ועד היום מניית בנק הפועלים הוסיפה לערכה 195%, כולל תשואת דיבידנד. גם אם לא מדובר בבוננזה מדובר לכאורה בתשואה שנתית סבירה להשקעה סולידית בבנק, אלא שהנתון הזה מטעה. לאורך שני העשורים שבהם משפחת אריסון שלטה בבנק מניתו ידעה תנודתיות גבוהה שלא הייתה מביישת רכבת הרים.

שרי אריסון שרי אריסון צילום: יח"צ

 

 

זה התחיל בראשית שנות ה־2000, עם המיתון שנגרם על רקע משבר הדוט־קום והאינתיפאדה השנייה, נמשך עם משבר הסאב פריים שחשף את בנק במערומיו והסתיים עם נפילת הטייקונים שהסבו לבנק הפועלים הפסדים כבדים. כל זה כשלאורך הדרך מלוות את הבנק שערוריות ניהוליות ששיאן הרשעת דני דנקנר בפלילים על עבירות שביצע בתקופת היותו יו"ר בנק הפועלים. עבור שרי אריסון אלו היו שני עשורים עמוסי דרמות, שספק רק אם הם מצדיקים את התשואה השנתית שהניבה מנית בנק הפועלים.

 

 

 

 

אין דין תשואה שרואה לנגד עיניו משקיע רגיל במניות בנק הפועלים כדין זאת שרואה לנגד עיניה בעלת השליטה שרי אריסון. המשקיע הפשוט שרכש מניות בנק הפועלים בתחילת המילניום נהנה מתשואה שנתית ממוצעת של 6.3%, תשואה דומה ךזאת שנרשמה במניית בנק לאומי באותה תקופה. לעומת זאת, התשואה של בעלת השליטה בבנק הייתה נמוכה יותר, בשל רכישת מניות בתזמון גרוע ועלויות מימון גבוהות. כך, עיקר רכישות המניות בוצעו בשנים 2006-2007, ערב משבר הסאב פריים, כשמניות בנק הפועלים נסחרו לפי מכפיל הון הגבוה מ־1 (כלומר ששווי השוק של הבנק היה גבוה מההון העצמי). אם מוסיפים לכך גם את הוצאות המימון הכבדות שאריסון השקעות שילמה בגין החוב שנטלה על עצמה כדי לממן את רכישת מניות בנק הפועלים - מגלים שהתשואה של שרי אריסון נמוכה משמעותית מזאת שנהנה ממנה המשקיע הפשוט.היות שאריסון החזקות היא חברה פרטית, קשה לקבוע את שיעור הרווח המדויק של בעלת השליטה, אולם ניתן להעריך שהוא נע בטווח של 4%-2% בממוצע לשנה.

 

גרעין השליטה בבנק הפועלים, כפי שמוגדר בהיתר השליטה שניתן לשרי אריסון על ידי נגיד בנק ישראל, הוא אחזקה של 20.01% מהון המניות של הבנק. היות שאריסון החזקות מחזיקה ב־20.07% ממניות בנק הפועלים, היכולת של שרי אריסון למכור מניות מוגבלת. למעשה, היות שידיה של אריסון כבולות בכל הקשור למכירת מניות בנק הפועלים, היכולת היחידה שלה לממש חלק מהאחזקות שלה היא בדרך של הכנסת שותף לחברת האחזקות. מזכר ההבנות שנחתם משאיר בידיה של אריסון את השליטה באריסון החזקות (51%), מה שעשוי להקל את קבלת האישורים הנדרשים להכנסת השותפים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x