סגור
מנהל רמ"י ינקי קוינט מרכז הנדל"ן
מנהל רמ"י ינקי קוינט (צילום: לע"מ)
מרכז הנדל"ן

מכרזי רמ"י לא נסגרים - ואלפי דירות תקועות לפחות שנתיים וחצי

ניתוח שביצע מרכז הנדל"ן חושף עשרות מכרזים של רמ"י, הכוללים כ-8,500 יחידות דיור ברחבי הארץ, שנותרו פתוחים מאז 2022 ואף לפני כן. מועדי הסגירה של מכרזים אלה נדחו שוב ושוב – בחלק מהמקרים למעלה מ-15 פעמים – ובמרביתם אף לא פורסמה חוברת המכרז

בהתחשב בכך שיזמים מתמודדים עם עלויות מימון גבוהות, הם בוחנים בקפידה יתרה את המכרזים בהם הם שוקלים להשתתף. על כן, תופעת דחיית מועדי הסגירה של מכרזי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) עשויה להוות מכשול משמעותי. בעוד שבמקרים רבים מכרז שפורסם אכן נסגר בשלב כלשהו, מתברר כי קיימים לא מעט מכרזים שנותרו פתוחים לאורך שנים מבלי להתקדם כלל. כך עולה מניתוח שערך מרכז הנדל"ן, שממנו נמצא כי מכרזים הכוללים כ-8,500 יחידות דיור ברחבי הארץ נותרו פתוחים במשך שנתיים לפחות, כאשר מועדי הסגירה נדחים שוב ושוב.
מהבדיקה שערך מרכז הנדל"ן באתר המכרזים של רמ"י עולה כי ישנם כיום 20 מכרזים לבנייה רוויה שפורסמו כבר בשנת 2022 או לפני כן, שטרם נסגרו. לא רק שלא הגיעו לכדי מימוש, ברובם גם לא פורסמה חוברת המכרז – צעד בסיסי הנדרש לקידום ההליך. מבין 20 המכרזים, שבעה מסווגים כ"מכרז פומבי רגיל" (סה"כ 3,408 יח"ד), 11 הם מכרזי מחיר מטרה (4,617 יח"ד), ושניים מכרזים לדיור להשכרה (429 יח"ד).
שני המכרזים הבולטים ביותר הם מכרז רגיל ל-2,829 יח"ד בשכונת האגמים באשקלון ומכרז מחיר מטרה ל-1,625 יח"ד בשפרעם. המכרז באשקלון פורסם לראשונה ב-4 באוקטובר 2021 ומאז נדחה כבר 17 פעמים – ללא פרסום חוברת מכרז. גם המכרז בשפרעם, שפורסם ב-8 בנובמבר 2022, נדחה 14 פעמים ועדיין ללא חוברת. בעיריית אשקלון מציינים כי אין אפשרות לקדם את שיווק הקרקעות בשכונה בשל בעיות תשתית – בעיקר הרחבת המט"ש והטמנת קו מתח עליון – אשר מעכבות את תהליך השיווק כולו.
כ-15% מכלל היחידות שבמכרזים המתעכבים (1,264 יח"ד) מרוכזים בשלושה מכרזים בעיר ירושלים: בגבעת משואה צפון (664 יח"ד), בשכונת הארנונה (400 יח"ד) ובמתחם התחנה (200 יח"ד). מעיריית ירושלים נמסר: "מכרזים של רמ"י הם מעניינה של רמ"י. לגבי המכרז במשואה, ראש העיר ועיריית ירושלים אמרו את דברם, בדבר התנגדותם לקידום תוכניות בשטחים הפתוחים והירוקים של העיר, טרם פרסום המכרז וגם לאחר פרסומו. לנוכח עמדת העירייה זו, ותמיכתה בתוכניות רבות של התחדשות עירונית ולאורך צירי הרכבת הקלה, אין זה פלא שלמכרז זה לא הוגשו הצעות, ויתכן שזו הסיבה לכך שהוא עדיין פתוח. חשוב לציין עוד כי בעניין משואה, קיימת הוראה של בית המשפט לשוב ולדון במכרז, כך שכמובן קם הצורך להמתין לסיומו של הדיון".
מעבר לעיכובים שמקורם במחלוקות בין רמ"י לרשויות המקומיות ולעיתים אף בבעיות תשתית, ניתוח הנתונים מצביע על כך שגם רגישויות מדיניות וביטחוניות תורמות לדחיית המכרזים. שליש מהמכרזים שלא נסגרו בשנתיים האחרונות ממוקמים ביהודה ושומרון, בהם מכרז מחיר מטרה בבית אל ל-346 יח"ד, ושני מכרזים נוספים באריאל לבניית 313 ו-102 יח"ד. המכרז הוותיק ביותר מבין אלה נפתח כבר במאי 2017 – מכרז פומבי רגיל ל-78 יח"ד באלפי מנשה – ונותר עד היום פתוח.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק, הגיב לנתונים ואמר כי מדובר בתופעה קיימת מזה שנים, אך עוצמתה הנוכחית מהווה תמרור אזהרה חמור בנוגע למצב בענף: "המשימות של הענף רק גדלות בכל יום שעובר ואנחנו, היזמים והקבלנים רוצים לחזור לפעילות מלאה ונתקלים בכל פעולה שלנו במכשולים שהמדינה עצמה יצרה. אנחנו רואים מעט מאוד טיפול בצרכים של הענף שהפכו לבוערים ועלולים להתרחב ולפגוע בכל ישראלי. שוב ושוב עולות יוזמות של שרים וקובעי מדיניות בממשלה, שנחסמות בשל חוסר תיאום בין המשרדים, לכן אנו שבים ואומרים שהממשלה חייבת להקים קבינט דיור ותשתיות שיתכלל ויוביל פתרונות לכל החסמים המונעים בניה וייצר ודאות שבלעדיה ביצוע עסקים בכלל ויזום בנייה בפרט, הם בלתי אפשריים לאורך זמן".
מרשות מקרקעי ישראל לא נמסרה תגובה לכתבה.