$
עצמאיות ומצליחות

מתי נכון לקחת סיכון על מנת לצמוח?

תקופת הקורונה היא תקופה נהדרת למצוא הזדמנויות חדשות ולהכין את העסק לעתיד, אבל גם תקופה בה חוסר הוודאות גבוה והצמיחה מלווה בחששות. מתי החשש הוא תמרור אזהרה מועיל ומתי הוא חסם מיותר?

אתי אפללו 15:5325.11.20

"יש לי חברה לציוד למשרדים ולעסקים: גם ציוד גנרי וגם ציוד מותאם אישית וממותג. בעקבות הקורונה חשבתי רבות על האופן בו אני יכולה לנצל את המצב, וחשבתי למתג חדרים כמשרדים בלוקיישנים שונים, כך שגם עובדים שעובדים לא מהמשרדים המרכזיים יעבדו ממקום בו יש "אווירת ארגון".

 

"כניסה לתחום הזה דורשת ממני השקעה כספית לא מבוטלת. אני יכולה לקחת הלוואה - העסק במצב טוב, אבל בגלל הקורונה אני חוששת להעמיס חובות על העסק. איך כדאי להתנהל בשביל לצמוח אבל במינימום סיכון? או שבעצם כדאי לקחת הלוואה וזה סתם חששות קורונה?"

 

 צילום: שאטרסטוק

 

תשובה מאת היועצת העסקית זיוי קלעי:

 

"הרצון להימנע מסיכון מותיר אותך במצב סטטי, שכן בלי סיכון אין סיכוי. זמן משבר פעמים רבות יוצר דווקא הזדמנויות לצמיחה, בעיקר אם היוזמה שלך עונה על צורך שעולה מתוך המשבר, או משדרגת את המצב. לצד כל הזדמנות עולים גם פחדים וחשוב לזהותם, לתת להם מקום, ויחד עם זאת לנהל אותם - שכן אם לא, הם מנהלים אותנו.

 

"הזדמנויות משנות לנו את הסטטוס-קוו ומוציאות אותנו מאזור הנוחות, אולם הן אלה אשר מעוררות אותנו לתהליכי התפתחות וגדילה חשובות לנו ביותר. עם זאת, כדאי שתכירי את עצמך ואת האופן בו את נוטלת סיכונים: יש כאלה שקופצים למים ונוטלים סיכונים גדולים בלי לחשוש, ואילו אחרים מעדיפים לקחת סיכונים קטנים יותר ולצמוח באופן הדרגתי. אין דרך אחת נכונה יותר למעט זאת שמדויקת יותר לך ולסגנון אישיותך.

 

"תהיי נאמנה לעצמך ולדרכך – אל תעשי צעדים גדולים מדי אם אינך מוכנה להם על מנת לא לכוון עצמך לכישלון. אם את בוחרת לעשות צעדים גדולים יותר מהרגיל ולצאת מאזור הנוחות על מנת לנצל הזדמנויות שנקרות בדרכך, עשי זאת בהתייעצות עם גורמים שיכולים לספק לך נקודת מבט חיצונית ובהתבסס על תוכנית עסקית מסודרת המתבססת על הנחות מציאותיות – בהתאם לנתוני התקופה. כל עוד המטרה מותווית וברורה, כך גדלים הסיכויים להגיע אליה. בתהליך שתעברי ייתכן ואף יעלו אפשרויות נוספות שאת לא רואה, וזה יעזור לך, צעד צעד, לנהל את השינוי.

 

עשי מה שמלהיב ומרגש אותך, זאת אנרגיה שמחברת ורותמת אנשים למטרתך. לכי עם רצון הלב. רגש מתווה מציאות: אם יש בך אמונה והתלהבות ואת מתרגשת לעשייה, יפתיעו אותך הזדמנויות ואנשים שלא ציפית להם. כך למשל, במקום לקחת הלוואה, גם אם היא ניתנת בתנאים נוחים מאוד לעסקים קטנים, תגלי אולי שיש בידך לגייס את הארגון שאת החדרים שלו את רוצה למתג, כמשקיע בעסק. הוא ישקיע בשל האינטרס שלו, להפוך את המשרדים שלו למקום בעל אווירת עבודה חיובית וביתית לעובד, תוך שהוא מעצים את "גאוות היחידה", וההוצאות לא יצאו מכיסך.

 

עלייך להכיר בפחד ולהבין שלמרות שהוא מנחה אותנו באופן לא מודע, עלינו לזהות אותו ולפעול דרכו במקום לתת לו לבלום אותנו. כך נבנה חוסן פנימי ומנהיגות שיעזרו להתגבר על מכשולים ויובילו להתפתחות עסקית ואישית. הפחדים הם אמנם שומרי הסף, הבקרה הממזערת סיכונים ובונה תהליכים יותר נכונים, אבל אסור שיהפכו לחומה הנעולה בפני ההזדמנות המתדפקת על הדלת".

x