$
הוועידה לעסקים קטנים ובינוניים 2015
גג עמוד ועידה ל עסקים קטנים 2015

ח"כ אראל מרגלית: "אין אופוזיציה וקואליציה לגבי העסקים הקטנים"

בפאנל בנושא הבעיות של העסקים הקטנים בוועידת "כלכליסט" התווכחו על החשיבות של דמי אבטלה לעצמאים ואולי נוצר שיתוף פעולה נדיר בין האופוזיציה לקואליציה לגבי הפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים והגדלת האשראי לעסקים

מיקי פלד 13:4811.05.15

"בנושא העסקים הקטנים והבינוניים אין אופוזיציה ואין קואליציה והאופוזיציה תעבוד יחד עם הקואליציה על הצעות בנושא", כך אמר ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני) בפאנל בוועידת לעסקים קטנים ובינוניים של "כלכליסט". אחד הנושאים שעל הפרק הוא תשלום דמי אבטלה לעצמאים והפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים במטרה להוזיל את העמלות שמשלמים עסקים קטנים ובינוניים על הסליקה של האשראי.

 

בכנס השתתף גם ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, שיזמה הצעת חוק לשינוי שלדבריו יהיה נכון יותר מאשר התמקדות בדמי אבטלה לעצמאים. ההצעה, שהונחה אתמול על שולחן הכנסת על ידי ח"כ משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכספים המיועד, קובעת כי תהיה השוואת תנאים בין שכיר לעצמאי.

 


 

"החלה של דמי אבטלה על עצמאיים משמעותה שפשוט ידרשו מאיתנו לשלם יותר דמי ביטוח לאומי מבלי שנקבל משהו משמעותי", אמר גינדי. "צריך פתרון מקיף יותר, כך שעצמאים יוציאו לעצמם תלוש שכר וישלמו ממנו ביטוח לאומי כמו שכירים וכך נפסיק את ההפליה בנושא דמי לידה, אבטלה ומילואים. כך גם נוכל לחסוך לעצמנו פי 2 יותר מאשר עצמאים כיום, כך גם נוכל להפריש לעצמנו לפיצויים. נוסיף גם הצעת חוק נוספת שמתקנת את חוק ביטוח לאומי שכיום עצמאי שנפגע בתאונת עבודה חייב לגשת לרופא תוך 3 ימים בשביל לקבל קצבה ואנחנו רוצים להרחיב את ההגדרה של תאונה ועוד".

 

מוטי שפירא, מנכ"ל ארגון להב המייצג עצמאים ועסקים קטנים ובינוניים, אמר מנגד כי מדובר בהצעה שיש בה הרבה חורים וכי "אנחנו 30 שנה נאבקים על דמי אבטלה לעצמאים אז עכשיו מפסיקים עם זה?". ח"כ אלי כהן (כולנו) תמך בשפירא והוסיף כי "דמי האבטלה לעצמאים כבר נמצא בהסכם הקואליציוני של כולנו עם הליכוד".

 

לעסקים קטנים ובינוניים 2015 פאנל מימין: מוטי שפירא, אראל מרגלית, אלי כהן וירון גינדי לעסקים קטנים ובינוניים 2015 פאנל מימין: מוטי שפירא, אראל מרגלית, אלי כהן וירון גינדי צילום: נמרוד גליקמן

 

שפירא התייחס לסוגיה נוספת שבה שנתקלים בעלי עסקים שעובדים עם המגזר הציבורי והיא מוסר התשלומים הנמוך שגורם לכך שהתשלומים נעשים גם 60 יום אחרי האספקה ואף יותר: "העיכוב בתשלומים הוא בעיקר באשמת השלטון המקומי, שהפיל בכנסת הקודמת את הצעת החוק להגביל את האפשרות לדחות את התשלומים. גם בהצעת החוק הזו צריך להבין שהממשלה הסירה את משרד הבטחון, למרות שהוא אחד הלקוחות הגדולים. אין שום סיבה שמשרד הבטחון לא ישלם בזמן ולא ייכלל בהסכם הזה. עכשיו עובדים על הצעת חוק חדשה ואני מקווה שהמשרד לא יוסר", אמר שפירא.

 

מרגלית, המשמש גם כיו"ר שדולת העצמאים בכנסת, אמר כי "60 אלף עסקים קטנים נסגרו בישראל בשנה שעברה, אחת השנים הקשות אי פעם. הניהול של הכלכלה הישראלית בשנים האחרונות היתה של שנתיים של גירעון בתקופת שטייניץ ואחר כך שנתיים של דכאון בתקופת נתניהו ולפיד. נתניהו הקים הפעם ממשלה חדשה ובמקום להתייחס לבעיות של כלל המשק נתניהו בעיקר דאג ל-61 העובדים בעסק הקטן שלו לכספים סקטוריאליים".

 

לדבריו אחת הבעיות הוא האשראי המועט שמקבל העסק הקטן: "יש 900 מיליארד שקל בישראל שעומד כאשראי ל-1.5% החברות הגדולות ביותר. כל שאר ה-98.5%, שהם עסקים קטנים ובינוניים, זה 6 מיליארד שקל של אשראי. אז איך אנשים לא יהיו חנוקים? המשק הישראלי חנוק. היה פה הבוקר דוד ברודט יו"ר בנק לאומי. אותו ברודט היה ב-1995 פקיד מוכשר שאמר לבנקים אתם לא יכולים להיות הבעלים של יותר מ-20% מנכסים ריאליים. עכשיו אני קורא לנתניהו ופלוג להצטרף להצעת חוק שהגשתי להפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים".

 

לאחרונה החליטו שר האוצר המיועד, משה כחלון, ונגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, על הקמת צוות משותף שיידון על הפרדה שכזו.

 

לגבי נושא האשראי הוסיף כהן כי "הגשנו אתמול הצעה שגופי מימון חוץ בנקאיים יוכלו לקבל מימון מהגופים המוסדיים באמצעות אג"ח. מה שקורה הוא שלעסק גדול יש מגוון מקורות אשראי אבל לעסק קטן יש רק בנקים ובדרך כלל רק בנק אחד, וכשהוא בא לבנק הוא מקבל ריביות של פריים פלוס 4 או 5, ערבות אישית ועוד, אז למה שיעשו את זה?".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x