$
הוועידה לעסקים קטנים ובינוניים 2014
תמונת גג לוועידה לעסקים קטנים ובינוניים

ועידת כלכליסט

אהוד רצאבי: "המדינה חייבת לדאוג לזכויות הסוציאליות של העצמאים"

נשיא להב בוועידה לעסקים קטנים ובינוניים של כלכליסט: "25% מכלל העצמאים לא מפרישים לפנסיה. זה מקביל לנתון שיש בידנו על אחוז העצמאים שנמצאים מתחת לקו העוני"

רוני זינגר 11:2712.05.14

המדינה חייבת לדאוג לזכויות הסוציאליות של העצמאים. יזם שרוצה לקחת סיכון ולשים את ההון שלו על עסק שהוא מקים צריך לדעת שיש לו כרית ביטחון כמו שיש לשכירים", כך אמר נשיא להב ורואה החשבון אהוד רצאבי בוועידת ״כלכליסט״ לעסקים קטנים ובינוניים.

 

 

רו"ח אהוד רצאבי נשיא להב רו"ח אהוד רצאבי נשיא להב צילום: נמרוד גליקמן

 

רצאבי הציג נתון ולפיו 51.2% מכלל העסקים הקטנים והזעירים הם עצמאיים, ועל מגזר זה ייחד את התייחסותו בדבריו. "נושא העסקים הקטנים הולך ותופס תאוצה בשיח הכלכלי-פוליטי ורמת המודעות של הציבור לחשיבות העסקים הקטנים הולכת וגדלה. אבל מאז קום המדינה התפיסה היא שהעצמאי ׳הוא כבר יסתדר׳, הוא עשיר, הוא אולי מעלים הכנסה. התפיסה היא שאין להגן עליו כפי שמגנים על השכיר".

 

רצאבי הציג נתונים עולמיים ולפיהם היצע המשרות לשכירים מצטמצם: "האקונומיסט פירסם מאמר שמנתח את הסיבה לקפיצה של העצמאים בעולם. אפשר לומר שתעסוקת שכירים היא לא לעולם חוסן, ראינו את המשבר שקרה ב-2008 בעולם שבו מקום העבודה קרס והשכירים נפלטו לשוק העבודה. גם בארץ, אנשים שנפלטים מהעבודה בגיל 50 ו-60 לא מוצאים את עצמם. אז במקום לשבת בבית יש דרך להתפרנס. מי שהיה יועץ השקעות בבנק יכול לעבוד כיועץ עצמאי.

אבל אחד הדברים שעצמאי רוצה זה לבסס את הזכויות הסוציאליות שלו. ראינו שהנתונים מצביעים על 25% מכלל העצמאים שלא מפרישים לפנסיה. זה מקביל לאותו נתון שיש בידנו על אחוז העצמאים שנמצאים מתחת לקו העוני. אלה הם קרוב לוודאי אותם אנשים שלא מפרישים פנסיה ומן הראוי שהמדינה תיתן כלים שתדרבן הפרשה לפנסיה".

 

רו״ח רצאבי השווה בין השכיר לעצמאי בהיבט הסוציאלי והצביע על נחיתות משמעותית של של העצמאי: "שכיר שהופך למובטל מקבל דמי פיצויים ומקבל דמי אבטלה ואלה משמשים לו ככרית ביטחון לתקופת הביניים. לעומת זאת, עצמאי, כשהוא קורס לא ימצא אף אחד שיעזור לו. ראוי שהממשלה תאפשר בחקיקה להפריש סכומים לתקופה שהוא לא יכול לעזור לעצמו וכשביטוח לאומי יקבל פניה מעצמאי שקרס, הוא יוכל לשלם מההפרשות דמי אבטלה לעצמאי".

 

רצאבי המשיך והשווה: ״כששכיר נופל למשכב, את שניים עשר הימים הראשונים שלו משלם המעביד ואילו כל והיתר ישולם על ידי ביטוח לאומי. אבל כשעצמאי חולה איש לא יעזור לו, צריך לתת לו כלים שיהיה לו ממה להתקיים. כך גם כשעצמאי יוצא למילואים או כשהעצמאית יוצאת לחופשת לידה, העסק שלהם נפגע ואיש לא בא לעזרתם. ההכנסות של האשה בחופשת לידה יורדות וזה בא לידי ביטוי בפיצוי שהיא מקבלת מביטוח לאומי".

 

רו"ח רצאבי קרא למדינה לקחת דוגמא מארה״ב, שם 25% מכלל המכרזים של המדינה מופנים לעסקים הקטנים: "ראינו שלאחרונה נבחר גורם הסעדה אחד למתן שירות בעיר הבה״דים וזאת למשך שנים. לא היה אפשר לפצל את המכרז לטובת העסקים הקטנים?". רצאבי דיבר על קידום חקיקה שהוא ו״להב״ הארגון בראשו הוא עומד מקדם, באמצעות ח״כ עופר שלח (יש עתיד), שיסדיר את מעמד העצמאים בישראל.

 

בהצעת החוק המקודמת ארבע נקודות מרכזיות: אי אפלייה בתעסוקה לעצמאים כמו אצל השכירים, מחויבות לבטיחות בעבודה, הרחבת מוסר התשלומים על כלל המשק (בדגש על השלטון המקומי, אח מהמשלמים הגדולים לציבור העצמאיים), והגברת הייצוגיות של העצמאים על ידי איגודים: ״השכיר מוגן בחוקי עבודה ויש לו גופים שמייצגים אותו. יש לו את הזכות לשבות ועוד זכויות רבות. לעצמאי אין את זה, ואם הוא יתארגן הוא יימצא את עצמו נחקר על ידי הממונה על ההגבלים״, אמר רצאבי וסיים באומרו: אנחנו חייבים לדאוג לעצמאיים למצוא את הדרך כך שיוכלו להגן על הזכויות שלהם״.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x