$
דמי ניהול - הכתבות

בלעדי ל"כלכליסט": שוק עמלות התפעול בבנקים נפתח לתחרות

החוסכים שמעוניינים לשלם פחות על דמי הניהול בקופות הגמל יכולים ללמוד מחברות הביטוח ומבתי ההשקעות. כמה מהם השיגו לאחרונה הנחה של 15% בעמלות התפעול לבנקים. הכל הודות למומנטום

רחלי בינדמן 06:5013.02.12

חלק מבתי ההשקעות הצליחו בחודשים האחרונים להוריד בשיעור של כ־15% את העמלות שהם משלמים לבנקים עבור תפעול קופות הגמל, כך נודע ל"כלכליסט". בענף מסבירים כי מדובר בצעד שמבוצע על רקע הליכי התייעלות שעוברים בתי ההשקעות לקראת הרפורמה בדמי הניהול שתעלה מחר לדיון בכנסת ועל רקע פתיחת שוק התפעול לתחרות.

 

לפני כשש שנים, כאשר הבנקים מכרו את קופות הגמל לבתי ההשקעות ולחברות הביטוח, הם קיבלו התחייבות מצד הגופים הרוכשים כי הללו ישתמשו בשירותי התפעול מהבנק המוכר, וזאת עבור עמלת הפצה של 0.1% מסך נכסי קופת הגמל. השיעור שנקבע היה תקרת העמלה שהתיר החוק לבנקים לגבות. מרבית ההסכמים נחתמו לתקופות של חמש שנים. מאז התרחש תהליך שפתח את שוק התפעול לתחרות והבנקים החלו לחזר אחר בתי ההשקעות.

 

במקביל, משרד האוצר הוציא הנחיה שלפיה החברות יידרשו למזג את קופות הגמל שברשותן כך שלכל חברת גמל תהיה קופת גמל אחת מכל סוג (קופת גמל כללית אחת בלבד לצד קופות גמל מתמחות, דוגמת קופת גמל אג"חית או מנייתית). מיזוג שכזה מאלץ את החברות לבחור בנק אחד שיתפעל את כל הקופות שבבעלותן.

 

משרד האוצר חילק את ההנחיה לשתי פעימות: החל משנת 2011 חברות הגמל יוכלו לתפעל קופת גמל מסוג אחד בכל בנק מתפעל, כלומר ייתכנו שתי קופות גמל מאותו סוג לחברה אחת כל עוד כל אחת מהן מתופעלת בבנק אחר. בפעימה השנייה, החל משנת 2014, יידרשו חברות הגמל למזג את כל הקופות מאותו סוג ולבחור בנק מתפעל אחד ויחיד. המשמעות מבחינת הבנקים היא שחלק מחברות הגמל יעבירו את שירותי התפעול שלהן לבנק אחר. כתוצאה מכך, זינק כוח המיקוח של בתי ההשקעות וחברות הביטוח מול הבנקים.

 

 

מ־2014 בתי ההשקעות יחסכו 90 מיליון שקל בשנה

 

במסגרת שירותי התפעול הבנק מבצע עבור קופות הגמל את כל שירותי הנהלת החשבונות, עד לרמת הדו"ח הכספי והביאורים שלו, חישוב התשואה היומית של הקופות השונות ומעקב אחר ההפקדות והמשיכות של החוסכים. שוק התפעול בבנקים מגלגל היום הכנסות של 300 מיליון שקל בשנה (0.1% מסך הנכסים מנוהלים בקופות הגמל של כ־300 מיליארד שקל). ל"כלכליסט" נודע כי חלק מחברות הגמל כבר הקדימו ובחרו בנק מתפעל אחד ואחרות פנו לבנקים בבקשה להנחה בעמלת התפעול. אלו ואלו זכו מהבנקים להנחה של כ־15%. למשל, חלק מגופי הגמל שעובדים היום מול בנק לאומי השיגו עמלת תפעול של 0.085% במקום 0.1%.

 

בנוסף, הגופים כבר החלו לנהל מגעים מול הבנקים לצורך היערכות למיזוג הקופות המלא ב־2014. לחלקם הבנקים אף מציעים עמלת תפעול בשיעור של 0.07% החל מ־2014. המשמעות היא חיסכון של 30% בהוצאות התפעול של חברות הגמל, ובמספרים אבסולוטיים חיסכון של 90 מיליון שקל בשנה לתעשיית הגמל כולה.

 

הכנה טובה לקראת הדיון מחר בכנסת

 

ההזדמנות להורדת עמלת התפעול דווקא בעיתוי הנוכחי התאימה בדיוק למצב שבו מצויות חברות הגמל. מחר תעלה לדיון ראשון בכנסת הרפורמה בדמי הניהול של אגף שוק ההון במשרד האוצר. המרכיב המרכזי ברפורמה - הורדת תקרת דמי הניהול בקופות הגמל מ־2% מהצבירה של החוסך ל־1.2%. הצעת חוק של ח"כ חיים כץ שהוגשה לאחרונה קוראת להורדה דרסטית יותר של דמי הניהול בגמל (ל־0.7% מהצבירה) ולהורדת תקרת דמי הניהול גם בקרנות הפנסיה, אפיק החיסכון הפופולרי ביותר בישראל.

 

במסגרת הליכי ההתייעלות בתי ההשקעות הגדולים קיבלו החלטה לצמצם את ההוצאות בשיעור שנע בטווח 7%–15% באמצעים כמו פתיחה למשא ומתן של מחיר השירותים המסופקים מבחוץ.

 

במה תומכים חברי ועדת הכספים שידונו מחר בהורדת דמי הניהול? לצפייה לחצו כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x