$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

טבע: "העברנו את ההסתדרות לצדנו במחיר נמוך יחסית"

מסמך סודי חושף כי טבע התכוונה לשחרר רווחים כלואים וכן נערכה מראש לביקורת על כוונתה לפטר מאות עובדים: "היה צפוי שהטבות המס יהיו הטיעון הראשי נגד לגיטימיות ההחלטה. ננצל את הפוטנציאל התקשורתי של שחרור רווחים כלואים

ניר צליק 07:1421.10.13

במסמך סודי שהפיצה חברת טבע בקרב חברי הדירקטוריון שלה, ושהגיע לידי "כלכליסט", נאמר כי טבע מתכוונת לנצל את הפוטנציאל התקשורתי של שחרור רווחים כלואים בשווי מיליארדי שקלים לשם הרגעת הביקורת הציבורית החריפה שספגה בשבועות האחרונים בשל כוונתה לפטר מאות עובדים בישראל.

 

בשבועות האחרונים עומדת ענקית התרופות הישראלית בעין הסערה על רקע כוונתה לפטר כ־5,000 עובדים ברחבי העולם, מהם כ־700–800 עובדים בישראל. עיקר הביקורת על טבע מוטח בה על רקע העובדה שהפיטורים בישראל ייערכו למרות העובדה שהיא קיבלה הטבות מס בהיקף מיליארדי שקלים בשנים האחרונות.

 

מהמסמך הסודי מתגלה התחכום של טבע. החברה צפתה מראש את הרעש העצום שיעורר מהלך הפיטורים, הן בתקשורת והן מצד פוליטיקאים שיתקפו אותה, והיא התכוננה לכך מבעוד מועד ומינתה צוות תקשורתי, הכולל את איקה אברבנל, סמנכ"ל משאבי האנוש, איריס בק, סמנכ"לית בכירה לתקשורת בתאגיד, מוטי שרף, יועץ חיצוני לחברה, שני עובדים נוספים של טבע ואת מערך הלובינג של החברה. במסמך נכתב כי "הצוות עבד 24/7 במתכונת חירום עם עדכונים שוטפים והערכות מהשטח".

 

 צילום: פרקר יאנג

 

כחלק מהאסטרטגיה שנבחרה, התעקשה טבע שבכל מקום שבו דנו בפיטורים, יהיה דובר מצדה של החברה: "זה היה צפוי כי הקיצוצים בכוח האדם יעוררו ביקורת ציבורית חריפה" וכי "היה צפוי גם שהטבות המס יהיו הטיעון הראשי כנגד הלגיטימיות של ההחלטה".

 

במסמך גם נכתב כי טבע רתמה את ההסתדרות לצדה, במחיר נמוך יחסית, של הקפאת הפיטורים, ואף ניצלה את מסריו של נפתלי בנט לטובתה, כאשר שני הגורמים האלה הובילו לנטילת העוקץ בדיון שנערך בוועדת הכלכלה שנגע לפיטורי העובדים בטבע בישראל. במסמך נכתב כי "זיהינו פתרון טוב, שהשפיע באופן חיובי על דעת הקהל והעביר את ההסתדרות לצדנו", כאשר טבע מכוונת למהלך של הקפאת הפיטורים שהיא יזמה. טבע התחייבה כי אם היא תבצע פיטורים, הם ייעשו רק בהסכמת ההסתדרות. במסמך נכתב כי "אין ספק כי האמצעים שנקטנו היו חיוניים בנטילת העוקץ מהדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת".

 

עופר עיני. מתוך המסמך הסודי: "זיהינו פתרון טוב, שהשפיע באופן חיובי על דעת הקהל והעביר את ההסתדרות לצדנו" עופר עיני. מתוך המסמך הסודי: "זיהינו פתרון טוב, שהשפיע באופן חיובי על דעת הקהל והעביר את ההסתדרות לצדנו" צילום: אוראל כהן

 

בסעיף "הצעדים הבאים" שטבע תנקוט נכתב במסמך כי "התקשורת כרגע פתוחה לקולות נוספים, גם של טבע, מה שלא היה נכון לפני הפגישה של טבע עם ההסתדרות". עוד נכתב כי "זה חשוב להבין כי הצעד הבא שלנו עשוי להיות חדשות טובות לישראל - שחרור הרווחים הכלואים, ואנחנו מתכוונים לנצל את הפוטנציאל התקשורתי שלו", כך שלמעשה טבע פעלה מראש בתסריט מתוזמן היטב, תוך הבנה של שרשרת האירועים שהחלה בהכרזה על הפיטורים, המשיכה בזעקות השבר של הפוליטיקאים וצפויה להסתיים בהכרזה על שחרור הרווחים הכלואים. במסמך שהופץ לדירקטוריון נאמר כי טבע מתכוונת לנצל שחרור רווחים כלואים בהיקף מיליארדי שקלים לשם התמודדות עם הביקורת מולה. שחרור הרווחים הכלואים הנו מהלך שישלשל לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים.

 

טבע כבר שחררה רווחים כלואים בהיקף של 5.5 מיליארד שקל בחודש מאי האחרון, ושילמה מס של 336 מיליון שקל. מדובר בשיעור מס של כ־6%. מאחר ששיעור המס על הרווחים הכלואים צפוי להסתכם בכ־6%-17%, המשמעות היא כי אם טבע תשחרר את כל הרווחים הכלואים שנותרו לה, כ־35 מיליארד שקל, היא תצטרך לשלם מס של מיליארדי שקלים. לכן, טבע ככל הנראה לא תשחרר את כל הרווחים הכלואים שהיא צברה לאורך השנים אלא תשחרר מיליארדי שקלים בודדים, מה שישלשל לקופת המדינה רק מאות מיליוני שקלים.

 

ההחלטה על שחרור הרווחים הכלואים תהיה חייבת להתבצע עד 11 בנובמבר לכל המאוחר - המועד הסופי לשחרור רווחים כלואים בשיעור מס מופחת של 6%–17% שקבעה הממשלה. היקף המסים ששילמה טבע בישראל בשנים האחרונות היה נמוך במיוחד. כך, למשל, ב־2012 היא שילמה 5 מיליון דולר בלבד על רווחים של 1.67 מיליארד דולר (כלומר מס בשיעור 0.3%), ב־2011 היא שילמה 71 מיליון דולר על רווח של 2.1 מיליארד דולר (3.4%) וב־2010 היא שילמה 139 מיליון דולר על רווח של 2.5 מיליארד דולר (5.6%).

 

בעשור האחרון פיטרה טבע אלפי עובדים. בכל פעם שרכשה יצרנית תרופות גנרית חדשה היא העבירה קווי ייצור חדשים בין מפעלים - מהלך שאפשר לה לסגור מפעלים ולפטר חלק משמעותי מכוח האדם בחברה שרכשה. עד כה עיקר הפיטורים שביצעה היה בחו"ל, אולם כעת פרנסתם של מאות עובדים בישראל נמצאת בסכנה, כחלק ממהלך פיטורים עולמי נרחב שצפוי לחסוך לטבע כ־2 מיליארד דולר מהוצאות התפעול.

 

הקטליזטור המרכזי להקדמת סבב הפיטורים הוא הפקיעה של הפטנטים על הקופקסון, תרופת הדגל שפיתחה טבע לטיפול בטרשת נפוצה ואחראית למחצית מרווחי של החברה עד 24 במאי 2014. המשמעות היא כי החל מתאריך זה טבע עשויה להתמודד עם תחרות מצד יצרני תרופות גנריות לתרופת המקור המשמעותית ביותר שלה.

 

אם טבע לא תצליח בערעור במשפט, היא עלולה לאבד נתחי שוק משמעותיים ומחירה של הקופקסון יירד. המשמעות היא אובדן הכנסות פוטנציאלי של כ־2 מיליארד דולר. האתגר של מנכ"ל החברה ג'רמי לוין אינו פשוט. החברה חייבת לשפר את היעילות התפעולית כדי לשרת את החובות הגבוהים שנטלה כדי לבצע רכישות. טבע הוציאה יותר מ־30 מיליארד דולר על רכישת חברות בעשור האחרון כדי להתרחב לתחומים שלא פעלה בהם.

 

גם אם ההתייעלות כואבת והיא סוף סוף הגיעה לישראל, מדובר בהחלטה ניהולית לגיטימית. אך השאלה הגדולה נותרה פתוחה: מה תמהיל העובדים שתקצץ טבע? אם הקיצוץ בישראל יהיה בשכבת השומן של אנשי הכספים, השיווק וההפצה, אולי ניתן יהיה לנהוג בסלחנות. אך אם טבע תחליט לסגור מפעלים וקווי יצור בישראל ולהעביר את הפעילות למדינות שבהן כוח האדם זול יותר, מדובר במכה קשה עבור המשק הישראלי שחיבק אותה והעניק לה הטבות מס של מיליארדי שקלים במטרה לעודד אותה להשקיע ולהעסיק עובדים בישראל.

 

מטבע נמסר בתגובה: "טבע תפעל בעניין הרווחים הכלואים על פי שיקולים עסקיים בלבד, וההחלטה תתקבל על ידי הדירקטוריון בסמוך למועד הקבוע בחוק. החברה אינה מבקשת לעצמה הטבות כלשהן מחוץ למסגרת החוק".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x