$
בורסת ת"א

הנפקת הטכנולוגיה הגדולה בתולדות תל אביב יוצאת לדרך

נאייקס מתכוונת לגייס 150 מיליון דולר ולהפוך ליוניקורן הראשון בת"א. חלק מהמניות יימכרו למשקיעים בחו"ל במתכונת של הנפקת הבורסה. שלושת המייסדים, שמחזיקים בכל המניות, ימכרו מניות בשווי 60 מיליון דולר ויהפכו למיליארדרים בשקלים

סופי שולמן 07:3629.04.21

יוניקורן הפינטק נאייקס, ששייט יותר מעשור מתחת לרדאר, יוצא להנפקה בבורסת תל אביב, כפי שנחשף ב"כלכליסט". החברה, שפיתחה פתרון לתשלום במכונות אוטומטיות, הגישה תשקיף לגיוס של 150 מיליון דולר לפי שווי של מיליארד דולר. במידה ותצא לפועל בהתאם לתוכנית, מדובר יהיה באחת ההנפקות הגדולות ביותר בתחום ההייטק של השנה האחרונה. 

כמו כן, מתכננים בעלי המניות בנאייקס למכור 19.5 מיליון מניות, בשווי של 60 מיליון דולר. ההנפקה תתנהל במתכונת דומה לזו של בורסת תל אביב וחברת מקס סטוק, כך שחלק מהמניות יימכרו למשקיעים בחו"ל. את ההנפקה מוביל בנק ההשקעות ג'פריס, שמחדיר את המודל הזה בישראל, יחד עם אופנהיימר (שישווק את המניות למשקיעים זרים) ולידר שוקי הון, שיעבוד מול הגופים המקומיים.

 

בנאייקס הסבירו זאת ברצון להתנסות בעבודה מול משקיעים זרים, מבלי לקפוץ מיד ‑ מהתנהלות של שנים כחברה פרטית לגמרי ללא משקיעים חיצוניים ‑ למים העמוקים של נאסד"ק.

 

 

 

 

 

נאייקס היא חברה חריגה לא רק בגודלה, אלא גם בכך שעד היום היא התממנה ללא גיוסים חיצוניים, אלא רק מתזרים מפעילותה השוטפת וחוב. החברה הוקמה ב־2005 ומעסיקה כ־400 עובדים, מתוכם 270 במשרדיה בהרצליה. המייסדים ובעלי המניות הם האחים יאיר ואמיר נחמד, יחד עם דוד בן אבי. יאיר נחמד (32.5%), לשעבר מנכ"ל מי עדן, משמש כמנכ"ל מאז ההקמה ובן אבי (31.2%) הוא סמנכ"ל הטכנולוגיה. אמיר נחמד (35.4%) מכהן כדירקטור אך אינו פעיל בחברה. עם זאת, הוא סיפק את ההון הראשוני בתחילת דרכה, לאחר שפרש ממשרד עוה"ד מיתר. כל אחד מהמייסדים מושך מהחברה דמי ניהול של 200 אלף דולר בשנה.

 

 

 

מוצרי נאייקס. חצי מיליארד עסקאות ב־2020 מוצרי נאייקס. חצי מיליארד עסקאות ב־2020 צילום: ניר סלקמן

 

 

 

המכשיר מותקן על מכונה ומאפשר תשלום אוטומטי

 

מכשירי התשלום של נאייקס מותקנים על מכונות אוטומטיות לממכר מוצרים שונים החל ממכונות שתיה וכריכים, עבור במכונות תשלום חניה ועד מכונות כביסה ציבוריות, ומאפשרים ביצוע תשלום באשראי. הפתרון מאפשר לחברות המפעילות את המכונות להגדיל את ההכנסות באופן משמעותי וגם להפחית את עלויות התפעול של המכונות ב־20%. ההתקן של נאייקס מאפשר להמעיט בטיפול פיזי במכונה, כגון פינוי והוספה של מטבעות או שטרות, ולנהל מלאי בצורה ממחושבת.

 

נאייקס מדווחת כי ב־2020 עברו דרכה חצי מיליארד עסקאות עבור 19 אלף לקוחות קצה עם שיעור נטישה של 3.7%. אין אף לקוח שאחראי ליותר מ־10% מההכנסות, שמתחלקות באופן הבא: 55% מדמי שימוש ועמלות סליקה ו-45% מתשלום עבור יחידות קצה. התקני התשלום של נאייקס עובדים עם 40 מטבעות וב־80 שיטות תשלום שונות.

 

המודל של נאייקס מבוסס על מכירת מנוי חודשי לקמעונאים שמפעילים את מכונות הממכר האוטומטית ומשלמים עבור השירות והסליקה. נאייקס סולקת את כל סוגי כרטיסי האשראי של החברות הגדולות וכן של פייפאל, אפל פיי, גוגל פיי וכן וויצ'ט הסינית. את 2020 סיימה נאייקס עם הכנסות של 78.8 מיליון דולר, צמיחה של 24% לעומת 2019. מדובר בהאטה מול קצב צמיחה ממוצע של 42%, אותו הציגה בין 2017 ל־2020. שיעור הרווח הגולמי הגיע ל־47.2% מתוך ההכנסות.

 

אף שנאייקס התממנה רק מתזרים עצמי והלוואות, בשנתיים האחרונות היא רשמה הפסד תפעולי. זאת, לאחר שהצליחה לרשום רווח תפעולי של 1.3 מיליון דולר ב־2018. בשנה שעברה היא ספגה הפסד תפעולי של 2.2 מיליון דולר ובשורה התחתונה הפסידה 6 מיליון דולר. חלק מההפסד נבע מהוצאות פיננסיות גבוהות של 4.3 מיליון דולר. תזרים המזומנים מפעילות היה חיובי והסתכם ב־6.5 מיליון דולר בשנה שעברה ונאייקס מגיעה לבורסה עם הפסד צבור של 13.4 מיליון דולר, מספר נמוך יחסית לחברות טכנולוגיה.

 

 

 

מימין: דוד בן אבי, סמנכ"ל הטכנולוגיות ויאיר נחמד, מנכ"ל נאייקס מימין: דוד בן אבי, סמנכ"ל הטכנולוגיות ויאיר נחמד, מנכ"ל נאייקס צילום: ניר סלקמן

 

 

25 מיליון שקל ישמשו להחזר הלוואת בעלים

 

מנועי הצמיחה המרכזיים של נאייקס לעתיד, עליהם היא מבססת את ההנפקה, הם טרנד נטישת המזומנים לטובת תשלומים דיגיטליים שהתחזק יותר מאי פעם מאז מגפת הקורונה, אימוץ נרחב יותר של קופות אוטומטיות וחנויות ללא קופה. נאייקס מספקת פירוט מסודר של שימושי המזומנים שהיא עתידה לגייס: 40 מיליון דולר מיועדים לביצוע רכישות, 45 מיליון דולר למאמצי פיתוח של מוצרים חדשים והיתר לתמיכה כללית במאמצי הצמיחה.

 

חלק מכספי הצעת המכר של בעלי השליטה ישמשו לפירעון הלוואה של 15 מיליון דולר שנטלו בתחילת השנה מגוף מוסדי בישראל למימון פעילות נאייקס, בחלוקה שווה בין שלושתם. ההלוואה נושאת תנאים דרקוניים למדי ובהם ריבית שנתית גבוהה של 10% ומגיעה עם שעבוד של 50 מיליון מניות נאייקס, כלומר מניות שמוערכות לצורך ההנפקה ביותר מ־150 מיליון דולר. מעבר לכך, העמיד גם אמיר נחמד הלוואת בעלים של 7.5 מיליון דולר בריבית של 6% והיא תיפרע מכספי ההנפקה.

 

בשנה החולפת ניצלה נאייקס כל אפשרות לקבל הלוואות נוספות, לאחר שלא עמדה באמות מידה של הבנק שהעניק לה הלוואה קודמת, מה שהוביל לסיווג של חלק מהחוב לזמן ארוך כחוב לזמן קצר והקפיץ את ההתחייבויות מ-8.5 מיליון שקל ל־18 מיליון שקל. כך, החברה קיבלה 15 מיליון שקל בהלוואה בערבות המדינה ומענקים מממשלת אוסטרליה וארה"ב במסגרת תוכניות לתקופת הקורונה.

 

אחד התחומים שמפתחת נאייקס בשנים האחרונות הוא סוללות הטענה לרכב חשמלי. החברה משמשת כאינטגרטור של יחידות הטענה, עליהן היא מתקינה את פתרונות התשלום שלה. מגזר זה צפוי לצמוח בקצב של כ־50% בשנה, לעומת קצב של פחות מ־20% במכונות האוטומטיות.

x