$
מט"ח וסחורות

עוקפת את ארה"ב: סין משיקה מטבע דיגיטלי רשמי בגיבוי הבנק המרכזי

בייג'ינג תנפיק מטבע יואן דיגיטלי שעשוי להחליף בעתיד את המטבע הפיזי; לא מדובר במטבע קריפטו כמו הביטקוין; המהלך של סין מיועד בין היתר לשמש כאמצעי מעקב על הכלכלה, לצד התמודדות עם הסנקציות האמריקאיות; לא פחות מ-60 מדינות מפתחות כיום גרסה דיגיטלית של המטבע הרשמי שלהן - ארה"ב לא אחת מהן

רפאל קאהאן 18:5107.04.21
סין מתכננת השקה רשמית של מטבע יואן חדש שישמש כגרסה הדיגיטלית של המטבע הרשמי. לא מדובר במטבע קריפטו כגון הביטקוין אלא במטבע דיגיטלי רשמי שעושה שימוש בפלטפורמת הבנק המרכזי הסיני. כל יואן דיגיטלי יחליף בסופו של דבר יואן פיזי, בין אם שטרות או מטבעות.

 

המהלך של בייג'ינג מיועד לענות על מספר צרכים אסטרטגיים-כלכליים. הראשון הוא מעקב אחר תשלומים, לאו דווקא כדי לעצור מתנגדי משטר, אלא גם כאמצעי מעקב על הכלכלה. המטבע, בהיותו ניתן לתכנות כמו אפליקציות, יכול למשל לשמש לעידוד הצריכה בעזרת תאריך תפוגה למשל.

 

 

המטרה של בייג'ינג - להחליף את השטרות והמטבעות הפיזיים בדיגיטליים המטרה של בייג'ינג - להחליף את השטרות והמטבעות הפיזיים בדיגיטליים צילום: בלומברג

 

הצורך השני הוא התמודדות עם הסנקציות האמריקאיות. אלה מתבססות בדרך כלל על חסימה של העברות כספים בינלאומיות. יואן דיגיטלי אינו חוסה תחת מנגנוני העברות כספים בינלאומיים כגון סוויפט, מה שמאפשר לעקוף את וושינגטון וחסימותיה.

 

בנוסף, היואן החדש יוכל בקלות למנוע את הכלכלה השחורה או לפחות לצמצם אותה מאוד. הבנק המרכזי הסיני יוכל לעקוב אחר כל העברה או תשלום שמתבצע בעזרתו ולדעת באופן מקוון היכן בוצע התשלום, על ידי מי, מתי ולאיזו מטרה.

 

היואן הדיגיטלי עובד כמו כל מערכת תשלומים מקוונת, כגון ביט, אפל פיי או פייפאל. הוא מבוסס על אפליקציה או כרטיס נטען. באפליקציה הרקע הוא תמונה של החבר מאו, כמו בשטרות הרשמיים. הכרטיס לא דורש חיבור לרשת, וניתן להשתמש בו כמו בכרטיס אשראי רגיל.

 

כמאה אלף נסיינים כבר הורידו את האפליקציה והמשטר אף העניק להם סכום כסף בחינם כדי שיבצעו תשלומים לבדיקת המערכת. את הכסף החינמי למרבה האירוניה ניתן היה לבזבז בעיקר במקדונלס או סטארבקס.

 

על פי הדיווח של הוול סטריט ג'ורנל, המטרה הסופית היא החלפת כל המטבעות והשטרות הפיזיים ביואן הדיגיטלי. מה שיהפוך את סין למדינה הראשונה שתעשה כן אם אף אחד לא יעקוף אותה קודם.

 

היואן הדיגיטלי מצצא בפיתוח כבר קרוב לשבע שנים. הוא אינו דומה לביטקוין או את'ריום למשל. אין כאן תשתית תשלומים אנונימית או מבוזרת, ובעיקר הוא מגובה בידי בנק מרכזי שמנפיק אותו בדיוק כפי שמנפיקים מטבע רשמי.

 

ישנן כ-60 מדינות כיום שמפתחות גרסה דיגיטלית כזו או אחרת של המטבע הרשמי שלהן. שוודיה למשל כבר בודקת את הקרונה הדיגיטלית. גם באיי הבהאמאס יש מטבע דיגיטלי בשם סנד דולר שזמין לכל התושבים.

 

אפילו ארה''ב, פעם מתנגדת חריפה למטבעות מקוונים הבינה שכנראה תצטרך להציע גרסה דיגיטלית של הדולר. שרת האוצר האמריקאית, ג'נט ילן, אף אמרה ש''זהו צעד הגיוני שבנקים מרכזיים צריכים לבדוק''. גם ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב, אמר שמדובר בפרויקט בעדיפות גבוהה.
x