$
שווקי חו"ל

הבנק המרכזי של סין: "צפי לתנודות מסוכנות בשוקי המניות והאג"ח"

האזהרות של מנהל מחלקת השווקים הפיננסיים בבנק העממי של סין הם חוליה נוספת בשרשרת של הצהרות מצד פקידים רמי דרג בסין לגבי הסיכונים במדינה. "מספר תאגידים גדולים עדיין נמצאים בסיכון בהיותם חשופים, וארגונים קטנים יותר עדיין מתמודדים עם קשיים פיננסיים", נמסר מהבנק העממי

חדשות חוץ 11:0402.04.21

הבנק המרכזי של סין הזהיר אתמול כי הסיכונים הכלכליים במדינה גדלו עם השנים, וכן הזהיר מזעזועים ואי-ודאות שמגיעים מחוץ לה.

 

הסיכונים האלה כוללים תנודתיות של מניות ושל שווקי נגזרים - חוזים עתידיים ואופציות, כמו גם חדלות פירעון אפשרית של אג"ח בחברות נדל"ן, כך אמר זו לן, מנהל מחלקת שווקים פיננסיים בבנק העממי של סין.

 

הדברים המפורטים שפורסמו מהווים עוד חוליה בשרשרת של אזהרות מצד פקידים רמי דרג בסין בשבועות האחרונים, לגבי הסיכונים בשווקים הסיניים.

 

מדד שנגחאי קומפוזיט לא השתנה כמעט במשך שנה, בעוד ה-S&P500 טיפס ביותר מ-5%. מגפת הקורונה ותנודתיות רבה בתזרימי ההון הגלובליים זעזעו גם הם את השוק הפיננסי בסין, לדברי זו.

 

"שווקי המניות, האג"ח והמוצרים עומדים בפני תנודות מסוכנות", אמר זו. "מספר קטן של תאגידים גדולים עדיין נמצא בסיכון בהיותו חשוף, וארגונים בגדלים קטנים ובינוניים עדיין מתמודדים עם קשיים פיננסיים, והסיכון לחדלות פירעון עודנו גבוה".

 

זו הוסיף שהלחץ מצד מחירי הדיור העולים במספר ערים "חמות" הוא גדול יחסית, והסיכוי לחדלות חוב וסיכונים נוספים בקרב עסקי נדל"ן קטנים ובינוניים הממונפים בכבדות מצריך מעקב.

 

מימין: נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא סין שי ג'ינפינג. הסכמי סחר מימין: נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא סין שי ג'ינפינג. הסכמי סחר צילום: איי פי

ממשלת סין הודיעה בחודש שעבר שיעד צמיחת התמ"ג שלה להשנה הוא 6%. כלכלנים רבים אמרו שהיעד השמרני נותן לקובעי המדיניות את היכולת לטפל בבעיות ארוכות טווח, כמו הצטברות חוב. יחס החוב לתמ"ג של סין עלה ל-285% בסוף הרבעון השלישי של 2020, עליה לעומת ממוצע של 251% בין 2016 ל-2019, כך על פי דו"ח של חברת אליאנץ.

 

בסוף מרץ נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין סין לאיראן. לפי ההסכם, בייג'ינג תשקיע בפרויקטים באיראן ותעמיק את המעורבות הצבאית במזרח התיכון, בתמורה לאספקה שוטפת של נפט ב-25 השנים הבאות.

 

בין הסימנים לכך שהרשויות החלו לקחת את הסיכונים מבית ברצינות, בולטת העובדה שמספר יוזמות בבעלות המדינה הגיעו לחדלות פירעון של חובותיהן בשנה שעברה – דבר מאוד נדיר עבור חברות שנתמכות על ידי הממשלה.

 

גם בתחום הדיור נאבקת בייג'ינג על מנת להגביל השקעה ספקולטיבית. מחירי הבתים החדשים במדינה עלו בפברואר בשיעור המהיר ביותר שלהם מזה חמישה חודשים, כך על פי רויטרס.

 

בסוף מרץ נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין סין לאיראן. לפי ההסכם, בייג'ינג תשקיע בפרויקטים באיראן ותעמיק את המעורבות הצבאית במזרח התיכון, בתמורה לאספקה שוטפת של נפט ב-25 השנים הבאות.

x