$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אקסלנס ואי.בי.אי בקרב מול רני צים על הנכסים של פסגות

אקסלנס ואי.בי.אי חברו לקבוצה, שעלתה לשלב השני במגעים מול אייפקס, שתתמודד על רכישת קרנות הנאמנות ופסגות ני"ע מול קבוצה בראשות יוהן קדוש, בה חבר גם רני צים. אייפקס מעדיפה למכור את שתי הפעילויות יחד, לפי שווי של 350 מיליון שקל

גולן חזני ועירית אבישר 07:3830.03.21

המרוץ למכירת נכסי פסגות: מכירת נכסי בית ההשקעות פסגות מתקדמת: ל"כלכליסט" נודע כי שתי קבוצות עלו לשלב השני בהליך מכירת החברה ומתמודדות זו מול זו על הרכישה בהליך, אותו מובילה קרן אייפקס. הראשונה היא אקסלנס ואי.בי.אי והשנייה היא קבוצת משקיעים בראשות יוהן קדוש שבה חברים משקיעים זרים ורני צים, בעל השליטה בחברת הנדל"ן רני צים.

 

ככל הידוע, שתי הקבוצות מבקשות לרכוש את נכסי פסגות, למעט פעילות הגמל והפנסיה, שאותה אמור לרכוש בית ההשקעות אלטשולר שחם. הכוונה היא לפעילות קרנות הנאמנות, המנהלת מעל ל־40 מיליארד שקל, ולפעילות פסגות ני"ע, הכוללת בעיקר את חבר הבורסה וניהול התיקים בהיקף של 50 מיליארד שקל (בעיקר לחברות ומוסדות). המגעים הם לרכישת שתי הפעילויות כמקשה אחת ולפי שווי של 350 מיליון שקל.

 

 

רני צים רני צים צילום: מאיר אדרי

 

מבחינת בעלת השליטה בפסגות, קרן אייפקס, מכירת הנכסים ביחד עדיפה על עסקאות בנפרד, שכן זו נחשבת לעסקה פשוטה ומהירה יותר לביצוע.

 

 

 

החליטו לחבור ואחר כך לחלק את הנכסים

 

אקסלנס ואי.בי.אי מתעניינות שתיהן בנכסי פסגות, והחליטו לחבור בכדי לרכוש את הנכסים שנותרו במשותף, ולאחר מכן לחלק אותם ביניהן. הסיבה לכך היא שרכישה בנפרד תגביל, לפחות את אקסלנס, בהצעה שתוכל להגיש.

 

כך למשל, ישנה מגבלה במיזוג בין חברות קרנות נאמנות, כך שהגוף הממוזג יחזיק בנתח השוק של עד 20%. נתח השוק של אקסלנס בשוק הקרנות עומד כיום על 14%, ושל פסגות על 12%, כלומר אקסלנס לא יכולה לקלוט לתוכה את כל הקרנות.

 

אקסלנס שייכת להפניקס, שמובילה בשנה האחרונה מדיניות של התרחבות באמצעות רכישות: היא רכשה את הלמן אלדובי, ואתמול פורסם ב"כלכליסט" כי היא גם במגעים לרכישת חברת הביטוח שירביט. גם באי.בי.אי מבקשים להתרחב באמצעות רכישות.

 

בית ההשקעות מכר באחרונה את מניותיו בהלמן אלדובי תמורת 90 מיליון שקל, המאפשרים לו לממן רכישות. המתמודד הנוסף, המוכר פחות לעומת שני בתי ההשקעות, הוא יוהן קדוש. קדוש, שמייצג משקיעים נוספים, נחשב לפעיל ותיק בשוק ההון. הוא היה ממקימי בית ההשקעות קמליה, שעסק בעיקר בתחום הברוקראז' למוסדיים, ובהמשך נמכר לבית ההשקעות מיטב דש, לפי שווי של קרוב ל־30 מיליון שקל. בשנים האחרונות עבד קדוש בפעילות הברוקראז' בבית ההשקעות מור.

 

 

 

מי הרוכש העדיף לעובדי פסגות?

 

אם אכן קדוש ושותפיו ישלימו את הרכישות, זו תהיה בשורה טובה יחסית לעובדי פסגות קרנות נאמנות וני"ע, שכן המשמעות של עסקה שכזו, היא שהפעילות הזו של פסגות תישאר עצמאית, כך שככל הנראה יושארו חלק גדול מהעובדים. למעשה, פסגות יחזור להיות בית השקעות במבנה בו היה לפני שיצא מבעלות בנק לאומי, לפני 15 שנה, אז נקרא פסגות אופק: בית השקעות עם פעילות קרנות נאמנות, ניהול תיקים וחבר בורסה.

 

 

זהבית כהן זהבית כהן צילום: רמי זרנגר

 

לעומת זאת, אם הנכסים יימכרו לאקסלנס ואי.בי.אי, אז ככל הנראה לא כל העובדים ייקלטו. יחד עם זאת, נציין כי הבוקר בהודעתה לבורסה ציינה אי.בי.אי כי הצעתה כוללת קליטה של מרבית העובדים.

 

כאמור, הנכסים הנמכרים בעסקה זו הם פעילות קרנות נאמנות, ניהול תיקים וחבר בורסה: פסגות היה בעבר השחקן הגדול ביותר בענף קרנות הנאמנות. עם השנים מעמדו נשחק, והוא כיום השחקן השלישי בגודלו, עם נכסים בהיקף של 42 מיליארד שקל. בשנת הקורונה סבל פסגות מפדיונות גבוהים בנכסיו, ואיבד 10 מיליארד שקל מנכסיו, יחד עם זאת עם התאוששות השווקים, החלה פעילות זו להתייצב ולצמוח בחודשים האחרונים.

 

בנוסף עסקה זו כוללת גם את פסגות ני"ע (לשעבר אופק). חברה זו כוללת גם את חבר הבורסה של פסגות וגם את פעילות ניהול התיקים. עיקר הפעילות הזו היא בניהול תיקים ובעיקר כספים למוסדות, כמו ניהול קופות גמל מפעליות (קופות גמל ייעודיות לעובדי סקטורים מסוימים). אמנם החברה מנהלת בתחום זה נכסים בהיקף של 50 מיליארד שקל, אולם דמי הניהול בתחום הקופות המפעליות נחשבים נמוכים מאוד.

 

בחודש שעבר חתמה קרן אייפקס על הסכם למכירת פסגות לזרוע הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם בתמורה ל־910 מיליון שקל. אמנם העסקה היתה למכירת בית ההשקעות כולו (למעט סוכנויות הביטוח), אולם באלטשולר שחם מעוניינים בעיקר בתחום הגמל והפנסיה של פסגות, המנהל נכסים של 70 מיליארד שקל. הצדדים הסכימו שעד השלמת העסקה, תעשה אייפקס מאמץ למכור בנפרד את הפעילויות שאינן הגמל והפנסיה. כאמור, בשבועות האחרונים היא החלה בתהליך זה, ובו ניסתה לעניין שחקנים שונים בשוק ההון.

 

ככל הידוע, יש שתי קבוצות מרכזיות עימן נערכות שיחות, במטרה לחתום על עסקה לפני השלמת העסקה עם אלטשולר שחם. העסקה האחרונה כפופה עדיין לאישורים רגולטוריים של רשות שוק ההון ורשות התחרות. המשוכה המרכזית היא האישור של רשות התחרות, הסיבה לכך היא שמדובר בעסקה בה הגוף הגדול ביותר והצומח ביותר בשוק הגמל, שרוכש את הגוף השני בגודלו.

x