$
שווקי חו"ל

ניתוח כלכליסט

קריסת קרן הגידור שמטלטלת את וול סטריט: סרט הוליוודי שהפך למציאות

ארכגוס קפיטל גרמה להפסדי ענק בבנקים הגדולים בעולם, אחרי שנאלצו למכור מהר את האחזקה בה - במטרה להחזיר את האשראי שהעניקו במינוף גבוה לקרן; מהלך שכזה נקרא בשם Margin Call והוא אף יוצר תנודתיות חריפה וקצרת טווח בשוקי ההון; המונח הוא גם שמו של סרט הוליוודי בכיכובו של קווין ספייסי שיצא עקב משבר 2008 ועוסק בנושא

אורי טל טנא 18:3029.03.21

בשנת 2011 יצא לאקרנים הסרט Margin Call (שם הסרט תורגם לעברית באופן גרוע ל'התמוטטות'). עלילת הסרט, בכיכובו של קווין ספייסי, מתבססת על חברת השקעות גדולה, שבתחילת המשבר הפיננסי מפטרת חלק ניכר מעובדיה בעקבות הירידה ברווחיה.

 

הסרט מתמקד בלילה אחד בו מפנימים מספר עובדים ששווי תיק ההשקעות של החברה, בהינתן התנודתיות בשוק, שלילי וצפוי להוביל לקריסת בית ההשקעות כולו.

 

 

ביל הואנג, מנהל קרן הגידור ארכגוס שקרסה ביל הואנג, מנהל קרן הגידור ארכגוס שקרסה צילום: בלומברג

 

הנהלת החברה משתכנעת שניתוח זה של העובדים נכון, ומחליטה על מכירת בזק של כל תיק האג"ח מגובה הנכסים באופן מיידי, בתוך שעות בודדות, כדי לסגור את הפוזיציה המסוכנת, לפני ששוק ההון מפנים את רמת הסיכון בניירות ערך אלו.

 

קריסת ארכגוס קפיטל מהימים האחרונים גרמה לבנקים הגדולים בעולם להפסדים כבדים אחרי שנאלצו למכור בחופזה את האחזקה בה, במטרה להחזיר את האשראי שהעניקו לקרן במינוף גבוה.

 

קווין ספייסי קווין ספייסי צילום: בלומברג

בסרט, מנהל ההשקעות נמצא בדילמה האם להוביל את המכירה החפוזה, שהיא למעשה מכירת נכסים בעייתיים לבתי השקעות אחרים, ובכך לפגוע במוניטין העתידי שלו, או לתת לבית ההשקעות לקרוס. במקרה ההוליוודי בית ההשקעות הוא שהפנים שעליו לבצע מכירת חיסול. במציאות, על פי רוב, Margin Call מתרחש כאשר הבנק המממן של קרן ההשקעות דורש זאת.

 

קרנות גידור וחברות השקעה רבות משתמשות באשראי בנקאי כדי למנף את ההשקעה שלהן. בצורה זו קרן גידור שמגייסת מיליארד דולר יכולה לקחת אשראי בנקאי של 4 מיליארד דולר, ולנהל 5 מיליארד דולר.

 

הבנק שנותן את האשראי דורש מקרן הגידור לעמוד בהתניות פיננסיות. על פי רוב ההתניות הן שערך תיק ההשקעות יהיה גבוה בשיעור מסויים מהיקף האשראי, או שערך החלק מתיק ההשקעות שמשועבד לאותו אשראי יהיה גבוה בשיעור מסויים מהיקף האשראי.

 

 

בנק ההשקעות היפני נומורה, רשם הפסדי ענק בשל קריסת קרן הגידור בנק ההשקעות היפני נומורה, רשם הפסדי ענק בשל קריסת קרן הגידור צילום: בלומברג

 

אם שווי תיק ההשקעות יורד מתחת לרמה זו הבנק המממן דורש מקרן הגידור (או מחברת האחזקות) להזרים הון נוסף כך שיעמדו בהתניות הפיננסיות, או לבצע מכירה של חלק מתיק ההשקעות שתצמצם מהותית את הסיכון, אחרת הבנק יבצע Margin Call.

 

על פי רוב מנהלי קרנות גידור מבצעים בקרה פנימית שמונעת הגעה ל Margin Call ע"י צמצום הסיכון בתיק אם ערכו יורד ומתקרב לרמה שתוביל ל Margin Call. אך במקרים מסויימים מהלכים אלו לא מבוצעים או לא מצליחים, הקרן לא עומדת בהתניות הפיננסיות, ומתבצע Margin Call בו הבנק המממן מוכר את תיק ההשקעות המשועבד במטרה להגיע להחזר מלא של האשראי.

 

מצב של Margin Call מוביל בדרך כלל למכירה חפוזה של הנכסים. יש לכך שתי סיבות. הראשונה, הבנק עומד בסיכון לכך שההלוואה שנתן לא תוחזר במלואה, אך מנגד הבנק לא יהנה אם ערך התיק יהיה מעל לגובה ההלוואה. לכן יש לבנק אינטרס לצמצם סיכון ע"י מכירה חפוזה, כל עוד הוא מעריך שלמרות ירידת המחיר שנובעת ממכירה מהירה זו הוא יצליח להגיע להחזר מלא של החוב (אם הבנק לא יצליח בכך הוא יאלץ להכיר בהפסד של הפער בין תמורת המימוש וגובה ההלוואה).

 

הסיבה השניה היא שלעיתים הבנק צריך לסגור פוזיציות גבוהות, ובדומה למצב בסרט ההוליוודי Margin Call הוא לא רוצה שמשקיעים אחרים ידעו שהוא חייב למכור את אותם ניירות ערך, ולכן יש חשיבות במהירות המכירה.

 

מהלכים של Margin Call יוצרים תנודתיות חריפה וקצרת טווח בשווקים, בגלל אותה מכירה חפוזה של תיק ההשקעות, שלעיתים היקפו מגיע למיליארדי דולרים.

 

בשבועות האחרונים היו מספר מקרים של Margin Call גדולים שנבעו משילוב של תנודתיות רבה במחיר קבוצות גדולות של נכסים פיננסים ותיאבון גבוה מאוד לסיכון של קרנות גידור.

 

מרבית המקרים של Margin Call נשארים מתחת לרדאד וידועים רק לבנק ולקרן הגידור ומקורביה. התנודתיות הרבה בימים החולפים במספר מניות שנבעה מ-Margin Call הובילה להצפה של נושא זה ולהרחבת הדיון עליו.

x