$
בורסת ת"א

חגיגת ההנפקות בבורסה הפכה לחגיגת שכר בפועלים אי.בי.אי

גל ההנפקות של 2020 הקפיץ את ההכנסות והרווח הנקי של חברת החיתום פועלים אי.בי.אי בכ־15%, והנפקות האנרגיה הירוקה סיפקו 48% מההכנסות; שלושת המנהלים הבכירים גרפו יחד שכר בעלות של יותר מ־15 מיליון שקל; וגם: השקעת ההייטק שכמעט נמחקה

אלמוג עזר 07:3703.03.21

שנת 2020 היתה שנה טובה לבורסה המקומית בכל הנוגע להנפקות ראשוניות (IPO). במהלך השנה הזו הונפקו 27 חברות חדשות — מספר שיא שלא נראה כמותו מאז 2007. בנוסף, חברות נסחרות גייסו הון בדרך של הנפקת מניות ואג"ח בהיקפי ענק.

 

מי שנהנו במיוחד מגל הנפקות זה הם שלושת הקודקודים של חברת החיתום פועלים אי.בי.אי. המנכ"ל ירון מוזס, מנכ"ל החברה־הבת חיתום והנפקות עופר גרינבאום והמשנה למנכ"ל שי נבו נהנו כל אחד משכר בעלות של יותר מ־5 מיליון שקל בשנה זו, כך עולה מדו"חות החברה לסיכום 2020 שפורסמו אתמול. כלומר, השלושה גרפו לכיסם יחד יותר מ־15 מיליון שקל. למעשה, עלות השכר של כל אחד מהשלושה היתה גבוהה ב־1.3 מיליון שקל בהשוואה לשכרם ב־2019.

 

העלייה נובעת מהיקף מענקים גדול יותר שקיבלו בעקבות ביצועי החברה וכן דיבידנדים. שכר הבסיס של כל אחד מהם נע סביב 1.3 מיליון שקל, בעוד המענק שכל אחד מהם קיבל עמד על קרוב ל־2.5 מיליון שקל לעומת מענק של כ־2 מיליון שקל לכל אחד ב־2019.

 

תנאי ההעסקה של מוזס, גרינבאום ונבו זהים. לצד שכר חודשי של 80 אלף שקל, כל אחד מהם זכאי למענק בשיעור של 5% מהרווח הנקי, בתנאי שהרווח השנתי מפעולות רגילות עולה על 5 מיליון שקל. כמו כן, ב־2019 השלושה קיבלו דיבידנדים בהיקף של עד 300 אלף שקל, בעוד ב־2020 הדיבידנד שכל אחד מהם נהנה ממנו עמד על כ־1.1 מיליון שקל.

 

מימין: עופר גרינבאום, מנכ"ל חברת החיתום של פועלים אי.בי.אי, ושי נבו, המשנה למנכ"ל החברה מימין: עופר גרינבאום, מנכ"ל חברת החיתום של פועלים אי.בי.אי, ושי נבו, המשנה למנכ"ל החברה צילום: יורם אשהיים

 

ההשקעות הישירות הניבו תוצאות מעורבות

גרינבאום, נבו ומוזס הגיעו לפועלים אי.בי.אי ב־2018 כדי למלא את החלל שהותיר ארז גולדשמידט, המנכ"ל לשעבר, שעזב את החברה והצטרף למתחרים — רפי ליפא וגל עמית — בהקמת חברת חיתום חדשה. במהלך 2020 ספגו עובדי אי.בי.אי, כולל מנהלי החברה, קיצוץ זמני של 25%‑50% בשכרם בשל משבר הקורונה. הקיצוץ נעשה במהלך הרבעון השני, שכלל את החודשים הקשים ביותר של המגפה. היקף הקיצוץ הביא לחיסכון של חצי מיליון שקל. פועלים אי.בי.אי מעסיקה 14 עובדים. החברה נוהגת לשלם לעובדיה מענקים הנגזרים מרווחים שנובעים ממהלך העסקים השוטף.

 

עוד עולה מהדו"חות כי 2020 הניבה תוצאות מעורבות בכל הנוגע להשקעות הישירות שמבצעת פועלים אי.בי.אי. בינואר 2016 השקיעה החברה 4 מיליון שקל בחברת הדסטארט, שפיתחה פלטפורמה אינטרנטית למימון המונים, ובתמורה קיבלה 14% בחברה. מהדו"חות עולה כי כיום ההשקעה הזו רשומה בספרים בשווי של 500 אלף שקל בלבד, זאת לאחר שפועלים אי.בי.אי השקיעה עוד כ־90 אלף שקל. כלומר, עד כה החברה רשמה הפסד של 3.6 מיליון שקל על ההשקעה — תשואה שלילית של קרוב ל־88%.

 

מנגד, פועלים אי.בי.אי רוותה נחת מהשקעתה בחברת האינטרנט בבילון. בתחילת 2020 השקיעה החברה 12 מיליון שקל ברכישת 9.2% ממניות החברה. במהלך 2020 עלתה מניית בבילון ב־71% ופועלים אי.בי.אי רשמה רווח של 6.9 מיליון שקל על ההשקעה. בעקבות העלייה במניה, פועלים אי.בי.אי מכרה חלק מאחזקותיה. מתחילת השנה איבדה מניית בבילון 19% מערכה, וכיום החברה נסחרת לפי שווי שוק של כ־188 מיליון שקל.

 

בנוסף, באוקטובר 2019 השקיעה פועלים אי.בי.אי 1.25 מיליון דולר בחברת הביומד יומן אקסטנשנס, במסגרת הקצאה פרטית שנערכה טרום הנפקתה. שווי החברה בהקצאה עמד על 140 מיליון דולר. מאז הונפקה, בסוף 2020, המניה הניבה תשואה של 24%. בשלב זה פועלים אי.בי.אי אינה יכולה לממש את המניות, משום שהן חסומות. זאת, בגלל שנרכשו במסגרת האופציה שניתנה לפועלים אי.בי.אי כחתם בהנפקה.

 

כמו כן, בסוף השנה שעברה השקיעה פועלים אי.בי.אי 400 אלף דולר בחברת איירטאץ' סולאר, שמפתחת ומייצרת רובוטים לניקוי פאנלים סולאריים. ההשקעה התבצעה במסגרת גיוס פרטי של החברה לקראת הנפקה בתל אביב, שבה פועלים אי.בי.אי תשמש כחתם. החברה ביצעה השקעה במתכונת דומה, בהיקף של 750 אלף דולר, בחברת אוקטופאי בי.איי.

 

 

 

31 הנפקות במהלך הרבעון הרביעי של 2020

את 2020 סיכמה פועלים אי.בי.אי עם הכנסות של 73 מיליון שקל, מתוכם 34 מיליון שקל ברבעון הרביעי. מדובר על עלייה של 14% ו־26% בהתאמה בהשוואה לשנת 2019, שאותה חתמה החברה עם הכנסות של 64 מיליון שקל, 27 מיליון שקל מתוכם ברבעון הרביעי. הרווח הנקי צמח בשיעור של כמעט 15% ועמד על 31 מיליון שקל בהשוואה לרווח נקי של 27 מיליון שקל ב־2019.

 

מהדו"ח עולה כי ב־2020 פועלים אי.בי.אי היתה מעורבת בניהול של 114 גיוסי הון לתאגידים. 87 גיוסים נעשו באמצעות הנפקות ציבוריות של מניות או אג"ח, ו־23 גיוסים היו פרטיים. בנוסף, בוצעו 2 עסקאות הפצת מניות של מחזיק מניות ו־2 עסקאות של הפצה בישראל של הנפקות בארה"ב. החברה גייסה ללקוחות שלה 31.7 מיליארד שקל, והגדירה את הרבעון הרביעי של השנה כחריג מבחינת היקף הפעילות. ברבעון זה החברה לקחה חלק בניהול של 31 הנפקות שונות. פועלים אי.בי.אי היתה מעורבת ב־22 הנפקות אנרגיה ירוקה, שהיו אחראיות ל־48% מהכנסותיה.

 

הכנסות פועלים אי.בי.אי מבוססות על שלושה סוגי עמלות. הסוג הראשון הוא עמלות חיתום, שאותן משלמות החברות לחתמים שמספקים התחייבות חיתומית בהנפקה. למעשה מדובר במעין פרמיה שמשלמת החברה המונפקת עבור תעודת הביטוח שמספק לה החתם, שמתחייב לקנות סחורה בהיקף מסוים במידה שלא יהיה ביקוש. בחלק מהמקרים החתמים נדרשים לממש את התחייבותם.

 

הסוג השני הוא עמלת ניהול, אותה משלמות החברות לחתמים עבור ביצוע ההנפקה. היא נקבעת ישירות בין חברת החיתום ללקוח, ואינה תלויה בביצוע. הסוג השלישי הוא עמלת השתתפות/הפצה. עמלה זו משולמת לחתמים שלא מובילים את ההנפקה. על פי רוב, בהנפקה יש קונסורציום חתמים שמובל על ידי גוף אחד או יותר. אם חברת החיתום אינה נמנית עם הגופים המובילים, אך משתתפת בקונסורציום, היא מקבלת גם את העמלה הזו, שיכולה להיות משולמת גם למשקיעים מוסדיים שמספקים התחייבות מוקדמת בהנפקה.

x